Založ si blog

Matovič a Žiak: Prečo by mal mať poslanec Fico iné postavenie a práva ako normálny občan?

Zaujímavú vetu z titulku opakovane počúvame od začiatku stíhania Fica nielen z nedeľňajších televíznych diskusií,. Počuli sme ju od vládnej koalície mnoho krát. Je to veta, s ktorou plne súhlasím. To, že je to zničujúci boj Matovičovej koalície s opozíciou netreba vysvetľovať. To je každému normálne zmýšľajúcemu človeku jasné. A komu to jasné nie je, tak toho ľutujem. A môžu si hovoriť Matovič, Šeliga, Zemanová, Remišová, Žiak, Dostál a ďalší na jednej strane a Fico, Blaha, Blanár, Pellegrini, Šutaj Eštok, Mazurek a ďalší na strane druhej, čo chcú. Klasickú nerovnosť a dnešnú „spravodlivosť“ nezmenia. Stále platí to Orwellovské.: „Všetci sú si rovní, ale niektorí sú si rovnejší!“

Rozpitvajme si teda zmysel vety z titulku dopodrobna. Áno, som za to, aby boli poslanci rovní obyčajným občanom, ale do všetkých dôsledkov. Ako prvé ich mesačné príjmy z cca 5000 € by mali klesnúť na priemernú mzdu, prípadne na 60 % priemernej mzdy, ako stanovili minimálnu mzdu. Po druhé, za počítače a telefóny aj so službami operátorov,  ktoré dostávajú každé volebné obdobie, by si museli zaplatiť. Nemali by dostávať peniaze na reprezentačné, na ošatenie, na asistentov a ani na dopravu. A bufet v budove NRSR by mal mať rovnaké ceny, ako bufety v centre Bratislavy. Potom by mali rovnaké práva a povinnosti, ako každý občan Slovenska. Niečo podobné zaviedli v jednej zo severských krajín, kde poslanec nie je nadčlovek a nikto sa tam nehrnie za poriadnym mesačným príjmom, ale z presvedčenia.

Ak by pili v práci, prípadne by chýbali bez adekvátneho ospravedlnenia na rokovaniach, okamžite by mali mať pripravenú stíhačku a letieť z parlamentu, ako sa vyhadzuje z práce a mal by nastúpiť náhradník. Rovnako by to bolo aj pri porušení iných pravidiel, zákonov a vyhlášok aj v súkromnom živote. Poslanec má byť pre ostatných vzor. Napríklad poslanec Šeliga, ktorý nám tu dennodenne rozpráva o morálke a dodržiavaní zákonov a predpisov i napriek Covidovému zákazu oslavoval v tajne otvorenej Hríbovej kaviarni. Odstúpenie z funkcie podpredsedu parlamentu bolo úspešným Šeligáčskym predstavením so stratou pár stoviek Euro mesačne. Mimochodom, mnohí to majú ako celomesačný príjem, no ďalšie tisíce mu zostali!!!

No a dostávame sa aj k voľbám. Volebný zákon by mal prejsť základnou zmenou o počte hlasov. Nemali by sa percentá strán vyratúvať zo všetkých hlasov strane, ale z počtu 150-tich poslancov, ktorí ich získali najviac.

A keďže je to celkom inak, tak sa do parlamentu dostali poslanci, ako Krúpa z OĽaNO s 1864 hlasmi, ktoré mu dali jeho kamaráti a známi, lebo nikto iný ho nepoznal a dnes je s takýmto skoro mínusovým výtlakom predseda branno-bezpečnostného výboru NRSR!!! Rozumiete tomu? Poslanec s 1864 hlasmi, čo je 0,03 % slovom 3 stotiny z počtu obyvateľova a z voličov, ktorí prišli k urnám je to 0,06 % – slovom iba šesť stotín!!! Chápete to ??? A takýto poslanec mimochodom jeden z „absolútnych mozgových trustov“ vládnej koalície je nadčlovekom so svojím platom, právam i ďalšími výhodami., ktoré mu plynú z poslaneckého mandátu!!!  A nie je jediný. Niektorí poslanci majú ešte menej hlasov. Dá sa povedať, že je to prakticky nezvolený poslanec a v parlamente nemá čo hľadať. Sčítavať by sa teda malo 150 poslancov s najvyšším počtom hlasov a podľa toho by sa určilo poradie strán a rozdelenie kresiel. Koľko poslancov s 20 tisíc hlasmi sa do parlamentu nedostalo, len preto, že si nevybrali tú správnu stranu. A to je naozaj právna zvrátenosť aj nášho volebného zákona!!! Možno ešte potečie veľa vody v Dunaji, pokým sa k zmene systému zratúvania hlasov niekto odhodlá.

A ešte jedna a azda najdôležitejšia vec je systém celkového zratúvania hlasov!!! Prekvapujúce výsledky našich posledných parlamentných volieb, kde z piatich percent vyskočilo v posledných dvoch týždňoch OĽaNO na 25 percent, ďalej čudné víťazstvo Bidena v amerických, kde mu v noci nabehlo niekoľko stotisíc hlasov, čo rozhodlo a nedávno aj znovuzvolenie Macrona vo francúzskych prezidentských voľbách, kde ešte pol hodinu pred koncom volieb, viedla Le Penová o necelých 300 tisíc hlasov a vo výsledku mala menej hlasov, ako pol hodinu pred uzávierkou volieb!!!, stojí za organizačnú úpravu!!! Hlasy by mali kontrolne okrem hlavného zúčtovacieho centra zratúvať aj dve ďalšie aj súkromné organizácie so štátnym dozorom. Teda zratúvanie každej komisie by smerovalo do minimálne troch nezávislých centier od seba, ktorých výsledky by sa porovnali. Zaručili by v dnešnej digitálnej dobe, kde sa dá v serveroch všeličo upravovať, kontrolné výsledky. V jednom mojom článku na blogoch Pravdy pred voľbami som na to upozorňoval. No a tak sú výsledky také, aké sú. A s nimi musíme žiť. A s tým sa budeme musieť v budúcnosti vysporiadať, inak budeme mať také „geniálne“ vlády ako teraz.

Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.