Založ si blog

Starostovi Starého mesta v Bratislave sú minority obyvateľov prednejšie ako najväčšia majorita motoristi.

Som Staromešťan od narodenia. „Moju“ pôrodnicu na Zochovej ulici v Bratislave, kde som uzrel svetlo sveta, zrušil a predal exminister zdravotníctva Zajac a dnes po x rokoch od jej zrušenia je už konečne budova v rekonštrukcii. Zajac zrušil aj oproti kliniku ORL, ale aj neďaleké nemocnice – gynekológiu na Šulekovej a ortopédiu a urológiu na Hlbokej ceste i polikliniku s nemocnicou na Bezručovej ulici. A tak Staré mesto prišlo o všetky nemocnice slúžiace Bratislave a okoliu, okrem dožívajúcej Štátnej Nemocnice na Mickiewiczovej ul a súkromnej pôrodnice na Partizánskej ulici. Teda aj o majetok. No na infraštruktúre sa tento ekvilibristický predajný kúsok ministra Zajaca vôbec neprejavil . Skúste sa dnes pána exministra žijúceho na vysokej nohe a členov bývalej Ruskovej strany ANO opýtať, kde skončili „finančné zvyšky“ z predaja nemocníc. Nie náhodou aj v súkromných vilách v Španielsku? A tak sa Staré mesto len veľmi pomaly revitalizovalo a stále revitalizuje. Meniaci sa starostovia len nasľubovali a popritom si hľadeli len svoje záujmy. A ak sa im niečo, ako trhy, parky, zeleň či kultúra, podarilo urobiť pre staromešťanov, tak z toho v médiách bola veľká sláva. Skôr si však myslím, že všetko sa robí na účel dizajnu, je na úkor používania a účelnosti.

Terajší primátor sa snaží zaviesť parkovaciu politiku, ktorá je kameňom úrazu. Starostovia sú proti a tak parkovanie v Starom meste sa stále zhoršuje s výhovorkami, veď parkovacia politika hlavného mesta! Zaujímavé, že tejto politike neprekážajú už modré čiary na uliciach blízkych centru mesta. Tie vzdialenejšie sú však pre predchádzajúcich i terajšieho starostu ukradnuté. Starostu Štefčíka už nezaujíma, že „jeho“ obyvatelia nemajú počas dňa, kde parkovať. Ako novinára ho zaujímalo z Bratislavy , ale najmä zo Starého mesta, všetko. Prišelci z okrajových častí Bratislavy a najmä z celého Slovenska počas dňa obsadia všetky ulice s nerezervovanými a tí drzejší aj s rezervovanými parkovacími boxami pre miestnych obyvateľov. A mestská polícia s dvoma odťahovkami má raj, A je im jedno či odtiahnu staromešťana, ktorému má starosta zabezpečiť parkovanie, alebo „cudzinca“. Je to dobre premyslený zárobok do mestskej časti, ktorý sa vôbec neprejavuje na cestách. Uličky v Starom meste sú rozbité, ich oprava a parkovanie pre domácich sú v nedohľadne. A to im nepomôžu ani karty na parkovanie na rezervované parkoviská pred domom, keď žiadne neexistujú!!! Stretol som zvoleného Starostu ešte pred uvedením do funkcie a poprosil som ho, ako bývalého kolegu novinára, ktorý pranieroval všetko zlé vo svojich Staromestských a neskôr Bratislavských novinách (preto som ich vtedy rád čítal), o „modré“ rezervovanie v uličkách nad zónou, ktorú vytýčili jeho predchodcovia. Odpoveď znela. Urobíme to na jar. O rok na nasledujúcu jeseň som ho stretol pri oprave Hlbokej ulici, kde vďaka rekonštrukcii a hlavne dizajnu prišli bratislavčania na 100 metrovej uličke minimálne o 10 parkovacích miest. A jeho odpoveď bola. Mám to v merku, urobíme to na jar. Aj tretí rok som dostal rovnakú „sľubovaciu odpoveď z bývalého režimu“. No a na štvrtý rok starostovania pred troma mesiacmi som dostal odpoveď už robíme výberové konanie na projekt! Teda na značky a na modrú farbu, ktorou by niekto natrel asfalt!!!

Snažím sa starostu Štefčíka na Facebooku informovať aj o dierach na komunikáciách, ale prestalo ma to baviť, pretože je to hádzanie hrachu na stenu a opravy dier na rozbitých cestách v Starom meste neprichádzajú. Tie sú po zime naozaj v hroznom stave. Tam, kde sú diery zaplátané, tak nadskakujete na asfaltových nerovnostiach , pretože opravy dier sú odfláknuté a nikto túto fušerinu nekontroluje.

Hlavne, že máme na opravy parkovísk, kde ubúdajú parkovacie miesta vďaka ambicióznym a nezodpovedným architektom, ktorým je vďaka dizajnérstvu účelnosť ukradnutá, ale aj zaujímavej arogancii moci. Príklad Trhovisko na Žilinskej ulici v Starom meste. Na miestach, kde predtým na priľahlej uličke Kýčerského parkovali návštevníci trhu, sa zrazu objavilo 13 parkovacích miest rezervovaných pre technické služby!!! Predtým tu bola dvojsmerka a vozidlá parkovali po oboch stranách, čo sa využívalo najmä v sobotu. Dnes musíte zbytočne obchádzať a vychádzať na nebezpečnejších miestach (Štefanovičova s električkou a frekventovaná Šancova ul), ako predtým. Dnes sa parkuje iba na rezervovaných miestach pre Technické služby a policajti môžu vyberať každý deň. Mimochodom Technické služby každoročne hltajú stotíce euro a nemajú svoj vlastný areál pre vozidlá? A navyše na troch parkovacích miestach je záhradka reštaurácie , tak ako aj vždy bola. To je vizitka architekta amatéra!?!?!? Trochu choré pán starosta Starého mesta. Ale hlavné je, že ste obnovili dobrú cestu a výtlky na komunikáciách v Starom meste po zime ako každý rok naďalej ničia autá a je ich naozaj dosť a nie jeden dva týždne, ale neraz aj pol roka, pokým sa niekto zobudí. A tak je to aj s upchatými kanálovými vpusťami a ťažkosťami s parkovaním staromešťanov nad zónami rezervovaného parkovania, teda nad Palisádmi, nad ulicou Fraňa Kráľa, kde ste pán starosta neboli schopný počas celého vášho starostovania zabezpečiť namaľovaním modrých čiar rezervovať parkovania pre domácich obyvateľov, ktorí vďaka prišelcom z celého Slovenska nemajú kde parkovať. Toto je vaša neparkovacia politika už piaty rok. Vďaka za takéto starostovanie pre obyvateľov Starého mesta! Škoda, že sa zaoberáte len minoritami a nie najväčšou časťou obyvateľstva Starého mesta -motoristami.

Pán starosta Štefčík, čo tak si sadnúť do auta a prejsť si svoj rajón, ako som Vám navrhol na Facebooku a zapísať si všetky nedostatky od dier, rozbitých chodníkov, zlých značiek , naplánovania parkovísk, neporiadku a dať naozaj okrášliť Staré mesto. Ale na to asi vďaka minoritným akciám, ktoré prezentujete na Facebooku v priamych vysielaniach, nemáte čas. Ale na to, že starostom Starého mesta je „jeho“ obyvateľ ukradnutý, sme si za posledných 30 rokov zvykli.

 

Pavel Jacz

 

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

Mykola Solskyj

NABU podozrieva ukrajinského ministra Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy

23.04.2024 12:18

Od začiatku ruskej invázie vo februári 2022 sa na Ukrajine objavilo viacero korupčných káuz.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Maximilian Krah, Nemecko, AfD, eurovoľby

Nemecko zatklo muža za špionáž pre Čínu, odovzdával informácie z europarlamentu. Peking reaguje

23.04.2024 12:00, aktualizované: 12:11

Spolková generálna prokuratúra tvrdí, že sledoval aktivity čínskej opozície v Nemecku.

karlova ves, električka, bratislava, Segnerovsa

V Karlovej Vsi zrazila električka chodkyňu, skončila v nemocnici

23.04.2024 11:18

Polícia chodcom zdôrazňuje, že sú povinní dať električke prednosť aj na neriadených priechodoch pre chodcov.