Založ si blog

Naučte sa vodníctvu – odkazujú nám pán primátor Bratislavy a páni starostovia mestských častí.

Keď som bol malý chlapec, každú jar najmä počas sobôt a nedieľ sme sa pozerali na špeciálne cisternové autá (volali sme ich hovnocuce) a ich obsluhu, ako čistili kanálové vpuste. Bola to pre nás zábava a zaujímavé pozorovanie. Jeden chlap v predstihu otváral s krompáčom vpuste a potom prišiel hovnocuc s hrubou hadicou a dvaja chlapi ňou začali vysávať nánosy, ktoré sa stihli usadiť za rok. Vtedajší šéfovia mesta, technických služieb a vodární vedeli, že všetky vpuste musia byť pred letom čisté, aby pri búrkach voda nenarobila škody a pekne odtekala a po veľkých búrkach čistili kanáloví vpuste opäť. Samozrejme, že technické služby v spolupráci s vodárňami každoročne kontrolovali a čistili sieť odvodových kanálov. A búrok bolo počas leta neúrekom a nie takých amatérskych, ako bola predvčerom.
Aj keď predvčerajšia búrka bola silnejšia, taká v Bratislave vďaka každoročným čisteniam kanálových vpustí za bývalého režimu nezanechala, okrem niekde na ceste pod kopcami nahromadenej zeminy a kamenia, žiadne škody. Ale to, čo spôsobila predvčerom obyčajná búrka (včera to komentovala aj v tv meteorologička Miriam Jarošová, že to nebola nejaká extrémna , ale celkom normálna búrka 35 – 50 ml/m2 za hodinu) a takých bolo a ešte aj bude. To, čo narobila v Ružinove, Starom meste, či na Račianskej a k tomu plno zatopených pivníc v Starom meste, sa nedá inak nazvať, ako nezodpovednosť primátora a starostov zatopených častí. Celkový bordel v tomto odvetví majú na starosti práve oni. Pretože nezabezpečili prostredníctvom firiem čistenie kanálového odvodňovacieho systému!!! Preto by som im spolu so zodpovednými dal nahradiť všetky škody a aj 350 výjazdov bratislavských hasičov.
Zaujímavo a super výhovorkovo sa k tomu vyjadril hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Ján Pálffy. Povedal, že sa vpuste upchali vďaka búrke a množstvu vody, ktorá naplavila do otvorov nánosy zeminy. Vinu hodil na správcov komunikácii a ciest, ktorí sa, ako vlastníci kanálových vpustí a ich správcovia, majú o ne starať. Začínam uvažovať, prečo vlastne vodárňam platíme aj stočné za odvádzanie dažďovej vody, keď to má robiť majiteľ kanálových vpustí a teda správca komunikácie. To znamená, že nás vodárne okrádajú a majú zisk za nič!
Nikdy som nepočul, že by silná búrka zatopila Ružinovskú nemocnicu, ministerstvo vnútra sídliace vedľa Dunaja a mnoho ďalších objektov v hlavnom meste. V prípade nemocnice bez výťahov, ktoré voda odstavila, ide o vážne ohrozenie zdravia pacientov, čo je na trestné oznámenie! Veď to je doslova a do písmena hrubá nezodpovednosť! Vyhovárať sa na nedostatok financií je naozaj nehoráznosť prvého stupňa. Radšej ich budeme a oveľa viac míňať na odstraňovanie škôd, ako na preventívne každoročné čistenie kanalizačnej siete. Ešte počas predchádzajúceho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti som počul, ako každoročne čistia vpuste a tam, kde som počas môjho detstva videl každý rok hovnocuc, nečistili vpuste možno 10 -15 rokov. Dôkaz toho je vpusť na Vlčkovej ulici pri Puškinových schodoch. Upchala ju zemina a aj pri najmenšom daždi sa vďaka ležiacemu betónovému policajtovi, ktorý bráni odtekaniu vody, vytvára veľká mláka.
Preto odporúčam všetkým občanom, spoločenstvám a správcom, ale i Ružinovskej nemocnici, a ďalším inštitúciám a firmám, ale aj motoristom, ktorým voda vďaka neodtekaniu spôsobila škodu, aby zažalovali Magistrát hlavného mesta Bratislavy a Obecné úrady, a ich volených šéfov, aby im škody nahradili. Veď predsa platíme dane a tie sa majú vyčleniť na nevyhnutné výdavky a ostatné. Ale v tomto prípade to bolo asi celkom inak. Ale vyhovárať sa na silnú búrku, je v tomto prípade primitívne a scestné aspoň pre tých, ktorí už čosi prežili. Mladí – neskúsení spapkajú reči o tom, že to tak má byť a všetky vpuste upchali nánosy vďaka búrke aj na rovine v Starom meste, Ružinove i Račianskej, aj s ostatnou prílohou! Chtiac – nechtiac chcú mať z nás páni Bratislavy vodníkov. Pekné to vyhliadky!

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.