Založ si blog

Slovensko síce pomaly, ale konečne sa zobúdza zo zlého sna.

Po troch rokoch zažilo Slovensko opäť masové protivládne protesty. Voda v hrnci totiž začala už bublať a momentálne začína vrieť. Ľudia už majú po krk škandály, neschopnosť, biedu, obmedzovanie slobody a doslova chaosné sprostosti produkované už druhý rok vládou a vládnou väčšinou v parlamente, na ktorých vládnutie práve pre spomínané mínusy určite nikto nezabudne. Je toho naozaj veľa, čo neschopní koaličníci dobabrali a koľko hanby nám urobili v zahraničí. Politológ Chmelár ich označuje za piatu ligu, s čím možno len súhlasiť.

Centrum Košíc praskalo vo švíkoch. Strana SMER a neparlamentné hnutie Republika – odštiepenec od parlamentných Kotlebovcov získavajú body Prilákali síce oddelene na dvoch demonštráciách spolu okolo 20 tisíc nahnevaných ľudí. Pričom ľavicová strana, ktorú po predchádzajúcich voľbách mnohí pochovávali sa stavia opäť na rovné nohy a začína atakovať v prieskumoch najvyššie priečky. Mala aj najpočetnejšie protestujúce auditórium cez 12 000 nespokojných občanov, rovnako v nevyhlásenom referende doložila najviac – 300 tisíc z 585 tisíc referendových lístkov. Aj preto sa dá uveriť jednej agentúre, u ktorej vedie prieskumy. V ostatných tradične nepresných ju udržiavajú stále tretiu za SaS a vedúcim Hlasom.

Aj v hlavnom meste bolo rušno. A to pred prezidentským palácom, na Námestí slobody a aj pred parlamentom, ktorý na Deň ústavy nesprístupnili občanom, ako bolo zvykom každý rok. Vládna koalícia sa asi veľmi bála, že by nemala kde rokovať. Kotlebovcových nahnevancov totiž je už naozaj veľa. V Bratislave to bolo na občanov chudobnejšie. Odhadom do 10-12 tisíc. Predsa je len hlavné mesto zamerané liberálnejšie a olajnisticky ako Slovensko.

V Bratislave sa vyskytli aj potýčky s políciou pri blokovaní ciest, kde nastúpili ťažkoodenci, aby uvoľnili zablokované cesty. Po demonštráciách za ministrovania Lipšica silové zložky po prvý raz od „Nežnej“použili slzný plyn , obušky i vodné delá. Vodné delo použili pred časom aj pred budovou vlády so zavarenou bránou, tentoraz ho len použili ako strašiaka. Dnes je expolitik Lipšic vo výkone trestu za zabitie človeka na priechode pre chodcov Špeciálnym prokurátorom ( Je to hotový svetový unikát, ktorý určite zapíšu do Guinnessovej knihy rekordov do kolonky unikáty!), ktorý má opäť moc – tentoraz priamo zákonnú!!! Policajti okrem slzného plynu použili aj zbrane, pričom nezablúdený! gumový projektil zasiahol jedného demonštrujúceho z dvoch metrov do krku (Pripomínam, že na štátny sviatok na Deň ústavy!!!) našťastie tesne vedľa tkz. „ohryzku“ a vytvoril mu kráter s hrčou!! ! Na sociálnych sieťach koluje video z tohto incidentu s detailným záberom zranenia na krku! Po 10-tich rokoch sa teda opäť opakuje tvrdosť silových zložiek. Zaujímavé. Nenávidené vlády HZDS a vlády SMER-u k takýmto opatreniam nikdy nesiahli, aj keď to vrelo počas vlády Mečiara a v roku 2018 po protestoch SMER vymenil premiéra aj s vládou.

Demonštranti sa vyjadrili, že ak vládna koalícia s prezidentkou Čaputovou, ktorí v spolupráci s Ústavným súdom zmarili referendum neodstúpia, protesty budú pokračovať až pokým vládna koalícia nepríde s riešením predčasných volieb. Lenže, či nezostalo iba pri plamenných rečiach?

Spomeniem aspoň podstatu demonštrácii. Predovšetkým je to šikanovanie ľudí s testovaním, očkovaním, okliešťovaním ich slobôd, ďalej stále škriepky v koalícii, porušovanie ústavy, vydávanie nariadení a predpisov, ktoré sa neustále po pripomienkach menia a vytvárajú chaos, pretože si vláda nie je schopná predvídať, čo sa skrýva za prvým rohom. Je to dôsledok výmeny starých harcovníkov na ministerstvách s potrebnými znalosťami a najmä predvídavosťou i odovzdanie kormidla obmedzovaní nikým nevolenej úderke Hlavnému hygienikovi SR Mikasovi. Ak by som mal spomínať to množstvo lapsusov, čo porobili počas vládneho jeden a pol ročného šapitó, tak by mi nestačilo ani 10 strán. Je toho naozaj veľa.

Nezanedbateľnou stránkou sú aj vykonštruované obvinenia, ktoré odhalila Slovenská informačná služba a ktoré sa prevalili aj zásahom Generálneho prokurátora Žilinku, ktorý zrušil niekoľko nezákonných obvinení osôb. Už sme sa dozvedeli z úst militantného a rusofóbneho nie veľmi vzdelaného poslanca Baránika zo strany SaS, že takúto „Stalinskú prokuratúru“ treba zrušiť!!! (Pán Baránik, rovnaký systém majú aj v niektorých krajinách západnej Európy!) Povedal to vo štvrtok v prvej jesennej relácii Téma v septembri v televízii TA3 a aj napriek tomu, že nevidel trestný spis, neprimerane zaútočil na generálneho prokurátora, urážal ho a žiadal jeho „hlavu.“ Bolo to až hnusné, ako s vyjadroval politik o generálnom prokurátorovi, ktorý spolu s jeho námestníkom podrobne vysvetlili na tlačovke, že sa striktne držali iba zákona!

Vláda samozrejme na demonštrácie nezareagovala a ak tak minimálne. A mainstreamové média manipulačne nezabudli zvýrazňovať spomínané potýčky medzi demonštrantmi a policajtmi a samozrejme aj tradične nízke počty protestujúcich. Streľbu do vzduchu síce spomenuli, ale gumový projektil v krku protestujúceho nie. A dokonca ukázali vozidlo s vodným delom, ktoré pôsobilo ako strašiak.

Požiadavky sú jasné, odstúpenie vlády, predčasné voľby a rovnako aj demisia prezidentky, u ktorej v Prezidentskom paláci je veľvyslankyňa USA Brinková ako doma. A na vyjadreniach Čaputovej je to aj počuť. Ju viac zaujíma bieloruská a ruská opozícia, dianie na Ukrajine a najmä na Kryme, ale na slovenských občanov a na ich životné problémy či chudobu si ani nespomenie a s protestujúcimi si neláme hlavu. Tí všetci sú v jej periférnom výhľade niekde ako v rozprávke za siedmimi horami, siedmimi moriami a siedmimi údoliami v neviditeľnosti. A o tom to je!

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.