Založ si blog

Pán premiér Heger, nehanbíte sa za ypsilonku?

To, že naši politici nevedia po slovensky a ich PR manažéri, ktorí majú byť v gramatike ako doma, sa ich hanbia upozorniť na chyby, alebo tieto upozornenia svojich mediálnych guru ignorujú, je ich problémom. Preto sa aj často blamujú. Spomeniem na úvod samé cudzie výrazy, anglikanizmy a čechizmy našich politikov učiacich sa od „skvelej“ slovenčiny našich redaktorov v médiách (najmä  expertov titulkárov v spravodajstvách JOJ-ky) a každej druhej reklamy s katastrofálnymi gramatickými a štylistickými chybami, ktoré počúvame každý deň a to mnoho ráz. A čo politici? Spomeniem aspoň predsedu parlamentu Kollára druhého ústavného činiteľa, ktorý nám rovnako, ako aj väčšina lekárov neodporúča po slovensky, ale tvrdohlavo doporučuje po česky. U neho sa to dá aj chápať, lebo aj na vysokej škole v Skalici, kde vraj poctivo dosiahol svoje vzdelanie, ako aj dookola tohto mesta sa rozpráva po záhorácky. To je taký „mišung“ medzi slovenčinou a češtinou. Ak k tomu prirátame aj „bratislavčinu s „čórkovským“, šmelinárskym a mafiánskym slangom“ a kaviarenský jazyk, tak je to pochopiteľné. Ale jeho prejavy s úžasnou štylistikou utečú vo zvuku. Možno by sme sa čudovali, ak by sme čítali jeho písomné vyjadrenia. Ani jeho kolegyni v koalícii Remišovej sa nedá v štylistike čo „vyčítať“ presne ako Dankovi.

No a nášmu novému premiérovi sa podaril trošku iný lapsusa svojej prvej zahraničnej návšteve v Česku. To, že jeho predchodca nechcel opustiť trnavskú krčmovú „spisovnosť“ ani ako predseda vlády pri jeho excesných spôsoboch sa ani nedivíme. A nečudujeme sa, že nám urobil hanbu so svojim live one timeom a live next timeom v Bruseli a básničkami o Klárke v Paríži. To sa dalo len čakať. No nečakal som, že náš nový premiér neovláda písanie prídavných mien v jednotnom čísle. Neviem, aká to bola kronika, či kniha návštev, ale zostane to ako oficiálny dôkaz na vláde Českej republiky. Dôkaz o tom, že ani človek, ktorý vedie krajinu neovláda písanie mäkkého i a tvrdého y. Napísať: „Český ľud nám bol, je a bude vždy „blízki!!!“ ako v množnom čísle a nie blízky je naozaj lapsus, ktorý okamžite podryl autoritu nášho premiéra novica. Veľmi je aj „pôsobivý“ dvojstranovo nakláňajúci „krasopis“ nášho premiéra. Čo si povie pracujúci občan štátu, že nás vedie človek, ktorý riadne neovláda ani svoj rodný jazyk. Mohli by sme to poťažne „ospravedlniť“, ak by mu to práve v tom tichu, keď to písal, poradil satanom porazený duch svätý, ktorý do neho často vstupuje, ako to sám zvykne hovoriť. Bez neho by, ako sa vyjadril, do politiky ani nevstúpil. Len, aby v ňom nebol častejšie ako treba.

Vážený pán premiér. Naozaj sa nehanbíte za takú hrubú ypsilonu??? Rozmýšľam , že ak by som to ako premiér urobil ja, tak hneď po príchode zo zahraničnej cesty sa zastavím v prezidentskom paláci a podám demisiu s povolením pol roka chodiť iba po kanáloch. Toho sme sa však nedočkali a ani nedočkáme a naďalej budeme premiéra vídať sa múdro tvári, bude nás  poučovať, usmerňovať národ a hovoriť pred kamerou bez akéhokoľvek rumenca na tvári, ako aj včera po radách a odporúčaniach americkej veľvyslankyne Brinkovej, ako „upevňovať „ na Slovensku demokraciu, vojsko a obchod s USA.

Ako sa asi cíti premiérov učiteľ slovenského jazyka a gramatiky, zo Základnej školy, keď jeho žiak neovláda základnú slovenskú gramatiku. Určite sa po návšteve premiéra v Prahe prestane hrdiť, že náš premiér Heger bol jeho veľmi usilovný žiak.

Možno si niektorí poviete, že prečo si všímam takéto maličkosti, keď nejde o život? Pretože o tom nenapísal ani jediný novinár.  Aspoň som si to nevšimol. Pamätáte sa na brbty prezidenta Gašparoviča a „super“ slovenčinu Danka? Tak vtedy toho boli plné noviny, rádia a televízie. Tak preto – lebo!

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.