Založ si blog

Čo sú to za „nadposlanci“ Baránik, Zamanová, Dostál a Drdúl?

V sobotňajších (14.11.20) televíznych novinách TV Markiza sa v jednej z reportáží redaktorka Töröková venovala avizovanému zbieraniu podpisov na referendum o skrátení volebného obdobia – teda o skončení Matovičovej vlády a vypísaní nových parlamentných volieb. Počuli sme možné kroky k tejto téme o HLASu i SMERu. Redaktorka pripustila možnosť, že by sa referendum skončilo s výsledkom skrátenia volebného obdobia, čomu pri slovenskej obľúbenosti účasti na referendách nedávam veľkú šancu na úspech. No, ale pripusťme, že by sa to podarilo. Redaktorka oslovila v parlamente štyroch poslancov. Tri „hviezdy“ vládnej koalície Baránika, Zemanovú, Dostála a Drdula neznámeho OĽaNOára z Trnavy.

Prví traja sa verejne vyjadrili, že by nezahlasovali za ústavný zákon o skrátení volebného obdobia i napriek výsledku referenda. Na otázku redaktorky Törökovej, či by sa poslanci cítili byť zaviazaní výsledkom referenda odpovedali nasledovne: Baránik: „Nie nebol, pretože ústava hovorí jasne, aký dlhý je mandát.“, Zemanová: „Myslím si, že nie.“, Dostál: „Neviem si predstaviť, ako by niekto prinútil poslancov hlasovať v rozpore so svojím presvedčením“ a Drdul : „V tomto prípade by som sa necítil byť viazaný výsledkom referenda, pretože nemám pocit, že by naša vláda robila krajne niečo zlé a nespravodlivé, že by to odôvodňovalo skrátenie volebného obdobia ústavným zákonom.“

Pri týchto vyjadreniach mi skoro zabehlo a dobre, že som sedel. Títo štyria exotoposlanci dokumentovali svoju nadradenosť systému demokracie. Ja sa pýtam, spomínaných štyroch lepšoľudí : Je 150 poslancov viac, ako výsledky národného referenda, v ktoré vyjadruje vôľu národa?

Je vôbec možné, že sa takáto poslanecká chamraď neuznávajúca základy demokracie vôbec nachádza v parlamente? Poslanci majú slúžiť ľudu a nie nerešpektovať jeho vôľu. Myslím si, že by si mali poriadne preštudovať Ústavu SR, kde sa v článku 98 píše:

1) Výsledky referenda sú platné, ak sa na ňom zúčastnila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov a ak bolo rozhodnutie prijaté nadpolovičnou väčšinou účastníkov referenda.

2) Návrhy prijaté v referende vyhlási Národná rada Slovenskej republiky rovnako ako zákon.

Na tomto princípe priamej demokracie sa odvíja život vo Švajčiarsku a len nedávno ohlásil prechod na tento systém aj rakúsky kancelár Kurz.

Ešte, že predseda poslaneckého klubu OĽaNO Šipoš považuje výsledky referenda ako povinnosť poslancov to potvrdiť hlasovaním.

Žiaľ, poslanci Baránik (SaS), Zemanová, (SaS), Dostál (z mini straničky OKS, ktorá by sa samostatne nikdy nedostala do parlamentu a je na kandidátke SaS) a Drdul (OĽaNO) takéto posuny európskych štátov celkom zatracujú a absolútne ignorujú základné princípy demokracie, len preto, že sa im to hodí do velikášskeho diktátorského princípu vládnutia a samozrejme každomesačného prísunu mnoho „evrýčok“ do vrecák za pohodlné pracovné nasadenie.

Výsledky platného referenda sú nadradené všetkým aktom demokracie. Referendum je najvyššou formou demokracie a podľa Ústavy SR nemôže zasahovať iba do základných práv a slobôd, daní, odvodov a do štátneho rozpočtu. Čo dodať na záver? Diktátorstvo a nadradenosť začala prerastať nielen do našej vlády, ale aj jej nadriadenému orgánu parlamentu!!!

Pavel Jacz

 

 

 

 

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

remišová

Remišová: Konanie premiéra vykazuje známky zastrašovania súdnej moci

25.04.2024 13:50

Remišová to uviedla v reakcii na utorkovú kontrolu rezortu spravodlivosti na najvyššom súde.

SR súdy Kuffovci napadnutie farmár POX

Pojednávanie s Kuffovcami bude pokračovať v júli

25.04.2024 13:18

Súdny proces pokračoval výpoveďou ďalšej svedkyne.

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.