Založ si blog

Prečo nás média neinformujú pravdivo a nestranne? ? ? Kto im zatvoril ústa?

Nespokojnosť občanov s vládnou koalíciou narastá. A to je pri kormidle iba pol roka. Spomeniem jej pár krokov. Obmedzovanie slobody, zrušenie výšky 13-tych dôchodkov, zrušenie tripartity, porušenie zákona o minimálnej mzde, chystané zrušenie obedov na školách, plagiátorské diplomovky, nepremyslené opatrenia, ktoré zakaždým korigujú (svedčí to nekompetentnosti a nepredvídavosti), porušovanie predvolebných sľubov,  klamstvá a klamstvá na dennom poriadku. Sľuby ala Kollár a Matovič o zachovaní sociálnych istôt sa vyparujú rýchlosťou blesku. Aj preto sa uskutočnila demonštrácia proti vláde 1. septembra na Námestí slobody. Po internete a facebooku sa mihajú obrázky a videá. Podľa nich sa na tomto proteste zúčastnilo odhadujem 500-600 ľudí. Pri takom mrzkom studenom počasí to bola slušná účasť. Čakal som, že to tentoraz mediam neujde. A predstavte si, že ušlo!!! Ušlo to presne tak isto, ako sviečková demonštrácia 25. marca 1988 na Hviezdoslavovom námestí. Aká to len paralela s konaním vtedajšej moci. Avšak na rozdiel od dnešnej moci to komunisti na druhý deň aspoň propagandisticky využili čítanou správou o protisocialistických živloch. Pracoval som vtedy v redakcii Televíznych novin ČST a dostali sme absolútny zákaz o demonštrácii hovoriť. Dokonca sme museli odovzdať príspevky do vysielania do 17. hodiny, kedy sa nahrávali celé Aktuality, ktoré išli večer zo záznamu. „Komančovia“ teda nič nenechali na náhodu. Tí dnešní ani na druhý deň nespomenuli, že sa niečo také zorganizovalo. Súkromné televízie majú na to právo aj keď iné – verejnoprávne témy vysielajú jedna radosť a mini protesty so „správnym“ zameraním rozpitvajú jedna radosť.

Avšak tu zlyhalo spravodajstvo Slovenskej televízie a to už po druhý, či tretí raz. Absolútne odignorovalo demonštrácie proti vláde predtým a tak to bola aj teraz. Výborne! Veď verejnoprávnosť je modifikovateľná!

Koľko kamier bolo a akú propagáciu majú doteraz „Slušné“ protesty proti Ficovej vláde. Je pravda, že to malo iné dimenzie. Ale príde protestovať do 15 ľudí pred Bieloruské veľvyslanectvo sledované piatimi kamerami a tých, ktorí protestujú je menej, ako novinárov! A je plno ďalších protestov proti vtedajšej vláde, kde 10-20 ľudí sledovali pozorným okom novinári zo všetkých medií. Viem, že dnes je nálada medzi novinármi riadiť sa jedným denníkom. Keď som sa pred pár mesiacmi pýtal jedného redaktora STV, odkiaľ mal nesprávnu informáciu, tak ma odbil vetou: Veď to napísal Denník N, rovnako ako kedysi – veď to napísala Pravda, alebo Rudé právo. To vraví za všetko, ako sú „nezávislo“ riadení novinári a aké majú presvedčenie neinformovať a odignorovať isté nepohodlné veci a jednotlivými zveličšujúcimi a emotívnymi slovnými prívlastkami v reportážach presviedčajú masy ich super pravde. Stávajú sa z nich klasickí novinárski politrúci riadenými dnešným „demokratickým“ politbyrom!. Matovič a jeho koaličnú grupu takto flagrantne chránia a sú naďalej presvedčení, že je to tá najlepšia a najohromujúcejšia voľba pre Slovenskú republiku a prehliadajú lapsusy koalície.

A ja si kladiem otázky: Prečo novinári nestrážia demokraciu, prečo pochlebujú vládnej garnitúre, prečo majú strážni psi demokracie vyrazené hryzáky na terajších vládomocných a prečo sú tak jednostranne preangažovaní a prečo nebojujú za vec slobodného informovania??? Verte, ťažko sa na to odpovedá. Sú to klapky na očiach, absolútna poslušnosť, alebo to je presvedčenie? To sme tu už mali a opäť sa to objavilo vo sfére siedmej veľmoci A preto vyzývam mojich kolegov novinárov, rádio a tv redaktorov: „Buďte prosím za každej situácie objektívni a nestranní a odhaľujte chyby každej vládnej garnitúry, aby ste si v budúcnosti nemuseli nič vyčítať!“ Treba sa len každé ráno pozorne pozrieť na seba v zrkadle a opýtať sa: „Nič som včera nezmanipuloval, nezamlčal a nedeformoval?“ Týka sa najnovšie aj tých, ktorí ostro zaútočili na senát špecializovaného súdu po výroku v procese roka a dva roky sa snažili hrať zo seba inkvizítorov.

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00, aktualizované: 08:18

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.