Založ si blog

Je to hazard, reklama, alebo premyslená hra v strane SMER?

Všetci už vieme „bombastickú“ správu, že Pellegrini spolu s tromi straníkmi vyzval Fica k odstúpeniu zo stoličky predsedu strany, aby nedopadol ako Mečiar a Dzurinda. Po nesmelých pokusoch vyjadrovania sa predposledného expremiéra sa toto dalo očakávať. Je to tvrdá výzva. Pozrime sa na to však očami čísiel. Vo voľbách 2016 získal Fico vyše 502 tisíc hlasov, o štyri roky neskôr nazbieral o vyše polovicu menej – viac ako 243 tisíc hlasov. Tento počet voličov Fica zaradil na tretie miesto v rebríčku za Matovičom a Pellegrinim. Čo vlastne znamenali pre SMER tieto hlasy? Že bojoval o víťaza volieb, no prehral boj, pre mňa ešte stále nejakým zázrakom s Matovičom a OĽaNO. Prečo zázrakom? Pretože počas dvoch – troch týždňov vyskočiť z päť percentného prepadliska na 25 percent len preto, že vylepil na Počiatekovu vilu vo Francúzskom milionárskom stredisku papiere s nápisom Majetok Slovenskej republiky a pózoval na Cypre pri schránkach Penty, pričom on sám má bankovú schránku na tomto ostrove .

Pozrime sa na počet hlasov dvoch kohútov v SMER-e. Pellegrini aj na základe rozhodnutia Fica sa stal predsedom vlády a volebným lídrom. Vystupoval počas kampane aj s konkurenciou všade. V televíziách, v radiách, usmieval sa z billboardov, z tituliek novín a časopisov a kedykoľvek ste klikli na internet, tak sa vám zjavil, ako aj ostatní. O Ficovi ste pred voľbami ani nepočuli. Utiahol sa do úzadia a napriek štvorročnému mediálnemu bičovaniu, keď bol vinný aj za pokazený splachovač na mestských toaletách, skončil ako tretí najúspešnejší vo voľbách!!! Som zvedavý, aké čísla by nabrali obaja kohúti, ak by bol volebným lídrom Fico? Ale to si každý môže domyslieť.

Mimochodom, číslo vyše 248 tisíc hlasov je o 11 tisíc viac ako tretej strany SME – rodina dohromady, čo jej prihralo 8,24 % hlasov. Fico svojimi hlasmi porazil všetky strany vo voľbách okrem OĽaNO!!! A zdôrazňujem ešte raz – bez akéhokoľvek volebného zviditeľňovania sa! Koľko iných strán by dalo za tých 243 tisíc hlasov všetko. Bez ficových hlasov by sa SMER umiestnil na druhom – treťom či štvrtom mieste (veľká časť hlasov by odišla k iným stranám), ale s oveľa menším vplyvom na politiku. Mimochodom Pellegrini ziskal vyše 413 tisíc hlasov, čo je o 89 tisíc hlasov menej, ako získal Fico pred štyrmi rokmi.

Čo sa týka smerovania strany je Fico jasný a ostrieľaný stratég – sociálny konzervatívec – dá sa povedať, že je hlavný rozum smerovania strany – teda vodca, ktorý vidí aj za 10 rohov. Pellegrini má jemnejšie vyjadrenia, čo je prijateľnejšie najmä pre novinárov a radia ho k modernejším liberálnejším politikom. No jeho vystupovanie má jeden zápor – nevie strhnúť masy, ako sa to podarilo Matovičovi. Tento súboj prehral. Fico i Pellegrini sú rozumové špičky, ktoré sa vhodne doplňujú. Myslím si, že Fico vybral správne svojho nástupcu. Avšak, čo sa stane, ak sa nedohodnú.

Ak zostane Fico predsedom strany a vyzerá, že má v štruktúrach strany zatiaľ väčšiu podporu, tak Pellegrini i keď má najvyššie funkčné postavenie v štátnych orgánoch možno počká štyri roky, možno odíde a založí si novú stranu. Aj Drücker bol v popredí záujmu a obľúbenosti po odstúpení z vlády (s Pellegrinim majú podobnú rétoriku) rátali sme s ním do parlamentu a ako dopadol s Dobrou voľbou? Možno bude dobré, ak si Pellegrini založí novú stranu a stiahne si časť voličov SMER-u, ale najmä voličov OĽaNO, SME-rodina, PS, i strany Za ľudí, ktorá už líže podlahu. Možno Pellegrini získa nad 10-15 % a SMER po jeho odchode nad 15-20 %, možno to bude naopak a možno po nespočetných kotrmelcoch Matoviča, ktorý sa v premiérskom kresle Pelleginímu nepozerá ani na členky,  prídu predčasné voľby, možno , možno, možno… Nasledujúce voľby to určia. Do poslednej chvíle nerozhodnutí voliči možno zmúdrejú a budú voliť za niekoho a nie davovo a bezmozgovo proti niekomu.

A tak si kladiem otázku. Je všetok tento humbuk reklamou, hazard strany SMER, alebo hra ako pritiahnuť voličov v inej strane späť? Uvidíme, ako sa to vyvŕbi. Uvidíme, ako strpí Matovič pri zákaze zhromažďovania sa prvé protesty už zajtra. To môže veľa naznačiť. Myslím si, že budúci vývoj v SMER-e by vopred presne neodhadla ani najlepšia veštica na svete. Nálady i trpezlivosť aj medzi straníkmi SMER-u sú rozličné.

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.