Založ si blog

Je toto vôbec možné? Na Slovensku asi áno. Je náš trestný zákonník spravodlivý?

Už dlhšie sa zamýšľam nad tým, ako náš systém skomponoval náš trestný zákonník. Mám niekoľko osobných skúseností, ako sa dajú viac vykriviť naše veľmi zakrútené paragrafy. Kladiem si stále otázku z nadpisu. Je náš trestný zákonník spravodlivý, čo sa týka výšky trestov? Chráni vôbec v dostatočnej miere okrádanie nás všetkých, teda rozkrádanie štátnych peňazí? Na povrch to dostali výšky trestov v sledovanom procese v kauze zmenky. 19 rokov pre oboch aktérov v tretej najťažšej výchovnej skupine za falšovanie úradného papiera bez vzniknutej škody, zatiaľ ešte neprávoplatného rozsudku pre Ruska s Kočnerom. Inými slovami 19 rokov za obchodný spor medzi dvoma súkromnými firmami.
Poďme sa pozrieť do nedávnej minulosti. Dvaja ministri za SNS Janušek a Šttefanov obrali štát čudesným nástenkovým tendrom o vyše 12 miliónov Euro a dostali vraj vysoké tresty 11 a 9 rokov v oddelení s najľahším minimálnym stupňom stráženia a pokutu 30 000 €.
Ďalší sledovaný prípad Bašternák za škodu štátu 12 miliónov korún si môže 5 rokov podávať ruky s Janušekom a Štefanovom v najľahšej skupine s minimálnym stupňom stráženia a prepadol mu iba neprepísaný majetok – nejaké starožitnosti a byt v Bonaparte, v ktorom býval premiér. Ostatný majetok hodnotený na milióny stihol prepísať na manželku a iné osoby.
Všetci traja, ak budú poslušní, si môžu občas na víkend aj odskočiť domov.
A ešte jeden brutálny skutok. Kopancom do hlavy zabijete človeka a najskôr dostanete 6 rokov väzenia a po mediálnej kritike a po odvolaní 9 rokov. A aj zabijak Hossu bude môcť hrať šachy so spomínanými dvoma exministrami a daňovým podvodníkom v oddelení s minimálnym stupňom stráženia.
Tak si to porovnajte . Škoda štátu dva krát po 12 miliónov, a smrť človeka. Tresty 9 a 11, 5 a 9 rokov v ústave s minimálnym stupňom stráženia s pokutami po 30 000 € a s prepadnutím mini majetku (byt za cca 300 až 400 tisíc Euro) a náhradou škody . A ešte podvod medzi súkromnými firmami bez škody s neprávoplatným rozsudkom s exemplárnymi trestami 19 rokov v ústave s najťažším stupňom stráženia
Tu si kladiem niekoľko otázok.
1. Čo sa zmenilo v kvalifikáciách v trestnom poriadku počas dvoch rokov? Pokiaľ mám znalosti tak parlament v týchto veciach paragrafy a výšky trestov nezmenil!
2. Kde bol prokurátor Šanta, alebo jeho špeciálni kolegovia i klasický prokurátor pri predchádzajúcich horších trestných činoch, keď teraz pri zmenkách navrhoval 20 rokov a pokutu 300 000 Euro pre Kočnera, z ktorých nakoniec zostalo 10 000 Euro?
3. Znamená zatiaľ neprávoplatný rozsudok, že naše firmy si majú nechať diktovať podmienky od amerických firiem a prakticky sa nechať od nich kopať do zadnice, alebo zastaviť všetky obchody s americkými firmami, lebo si môžu, ak sa im postavia do cesty  vypočuť exemplárny trest?
4. Netreba sa volať Kočner, lebo veľa o všetkých vie a tak v tomto prípade môžete dostať aj doživotie za nespôsobenie škody? Zaujímavé, že súd nezaznamenal žiadne poľahčujúce okolnosti, na rozdiel od vyššie spomínaných prípadov! Doteraz netrestaných občanov Slovenska!!!
O tom, že neboli zohľadnené všetky dôkazy obhajoby, najnovšie so správami aj s kópiami správ z archívu SIS z roku 2000 (zverejnené na eurorespekte.sk), ktoré potvrdzujú, že zmenky vznikli 11.6.2000, nebudem polemizovať. To je záležitosť advokácie a súdu.
Ide mi však o princíp spravodlivosti a rozdielneho pohľadu na obžalovaných. Pýtam sa, o čo je horší nedokonaný skutok bez škody oproti 12 miliónovým škodám z našich daní alebo, smrť človeka??? Alebo sa situácia tak zmenila od Kuciakovej vraždy, že tresty budú konečne exemplárne, ak ich budú sledovať médiá? Koľko trestov vyriekli sudcovia mimo pozornosti medií, ktoré nezodpovedali vážnosti spáchaného skutku.
Mimochodom za vraždu je rozsah od 15 do 25 rokov nepodmienečne. Čakám, že v TV JOJ, keď majú Noviny a Krimi, spustia novú dennú spravodajskú reláciu Dnes v súdnych sieňach.
Spomeniem jeden príklad, ktorý poznám do detailov z roku 2007. Predtým dva krát súdne trestaný, raz za násilný trestný čin pichol zo žiarlivosti štyri krát nožom človeka, ktorého podľa vyjadrenia operujúceho lekára zachránili od vykrvácania len minútu pred skonom. Poškodený absolvoval tri operácie počas 11 mesiacov PN. Kvalifikácia trestného činu nebol pokus o vraždu, ale ublíženie na zdraví s poškodením životne dôležitého orgánu, kde trestný zákonník stanovuje nepodmienečný trest od 4 rokov vyššie. A výsledok? Trojročný podmienečný trest KS Bratislava s päťročnou lehotou s náhradou škody pre štátne inštitúcie a neuznanej škody pre poškodeného.
Viem, každý prípad je iný, ale základná línia je trestať spravodlivo. A toto naozaj nie je spravodlivosť, keď sudcovia rozhodujú podľa verejnej mienky a medializácii.
Spomeniem aj prípad vraždy Kuciaka a Kušnírovej. Ako môže spravodlivo bez citov rozhodnúť sudkyňa špecializovaného súdu, keď sa pri výpovediach kolegov zavraždeného Kuciaka neprofesionálne rozplakala a dala najavo svoje city? Bude jej rozsudok citový, alebo spravodlivý? Myslím si, že v tom momente mal zasiahnuť predseda Špecializovaného súdu a vyžrebovať elektronickým systémom iného sudcu, ktorý nebude podliehať ako profesionál citom, ale iba spravodlivosti!
Lenže to asi nie je v záujme istých síl vo vyššej hierarchii v našom systéme. Každý obžalovaný má dostať trest podľa mieri zavinenia a nie podľa nálady spoločnosti a citových výlevov. Aj preto dôvera v naše nezávislé súdnictvo je na veľmi nízkej hodnote.
Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?