Založ si blog

A ešte raz o Československom speváckom bohovi Karlovi Gottovi – reakcia na debatu.

Keďže mi systém v blogoch nedovoľuje s jedným nickom aj písať články a aj reagovať na debatu pod mojím článkom, tak reagujem takto. Viem, že každý má právo na názor. A rád si prečítam aj iný názor i keď s ním nemusím súhlasiť. Debata totiž rozširuje obzor. Nie každému sa páči druhého názor. To však neznamená, že ho musí urážať a to len preto, že nemá vo svojej dutej hlave protiargument. Tá dutá hlava je aj lenivá si protiargument vyhľadať. Ale veď ani nemusí, veď nikto nedokáže jeho anonymný nick identifikovať s jeho osobou. Preto sa anonymní debatujúci ani nemusia hanbiť za svoje vyhranené nezmyselné argumenty a zatiaľ nenesú ani zodpovednosť za urážky autorovi, pokiaľ na nich nepodá trestné oznámenie. Policajti to už zistia. Súkromne to dokážu aj hackeri. Digitálna stopa totiž nezmizne! Zapamätajte si to, prosím! Zaoberá sa tým aj Európska komisia a verím, že príde ten čas, aby sa každý musel pod svoj názor podpísať! Potom sa takí , ako pupuššško, kaktusssík (ktorí v poslednom čase zmizli z obehu) a premenovali svoje nicky na možno následne uvedené) Jozef Mak, natan, sociálna demencia a niektorí ďalší, ktorí tu len bez argumentov pľujú na všetkých a na všetko , zavŕtajú do svojich ulít a už nevylezú. Ich pľuvance ani dnes zväčša dlho nevydržia, lebo ich admin odstráni.

Prejdem k samotným názorom.

MasterofPuppets napísal: „Okrem toho súčasťou Európy je aj Veľká Británia, aj keď je ostrov, ale je to súčasť Európy. A Veľká Británia dala svetu hlavne v 60-tych, 70-tych a 80-tych rokoch, teda v čase keď bol u nás komunizmus toľko spevákov a skupín, toľko výrazných a celosvetovo známych hudobných a speváckych osobností ako žiadna iná krajina na svete“.

Odpoveď:. Máte pravdu, Zrodilo sa tam mnoho spevákov v kapelách, ktoré dokázali zanechať výraznú stopu. Zrodili sa Beatles, skupina, ktorá prevrátila svet hudby. Aj ďalšie hudobné formácie sa nám hlboko vryli do našich duší. Prinášali svetové hity, ale vždy len v oveľa kratších časových úsekoch. Vydržali na výslní až na niektoré výnimky 10 až 20 rokov.

Ešteže ste napísali, že som ASI starý komunista. A ja Vám odpíšem, že som vstup do Komunistickej strany dva krát odmietol. Takže to vaše ASI sa rovná NIE. Ale v jednom máte pravdu, nevyznám sa dobre v hudbe, ale v tej dnešnej, pretože to už nezapadá do mojich priorít. Keď som bol mladý, tak som vyrastal na svetových skupinách, z ktorých Vám niektoré dnes nič nehovoria. Od Rolling Stones, Marbles, Mungo Jerry, Jethro Tull, Beach Boys, Black Sabath, Led Zeppelin, Deep Purple, Uriah Heep, Iciugini Diucampagna a ďalších. Dnes v aute stále počúvam mojich obľúbencov Hot Chocolate, Moby, Boyz2 Men s tromi fantastickými hlasmi, Earth, Wind & Fire, Barry Whitea, Billy Ocean, Ray Charlesa aj IMT Smile a aj Karola Duchoňa. Mám rád melodickú hudbu.

Spomeňme najskôr asi jediného, kto sa môže rovnať Gottovi – o rok mladšieho Tom Jonesa s čarovným hlasom.My sme mali Karola Duchoňa.jeho slovenskú mutáciu  Tom vydal posledný album pred 11 rokmi. Potom sa odmlčal. Vydal 100 miliónov nosičov, čo je o 35 miliónov menej, ako vydal Gott. V časoch svoje najväčšej slávy mal otvorené marketingové dvere, čo chýbalo Gottovi, ktorý sa musel zmestiť do socialistických nereklamných mantinelov, no i tak bol a je v Nemecku väčšou hviezdou.

Ďalší, tentoraz štvoroktávový je Freddy Mercury. Ak by ho neskolila zákerná choroba, tak by bol vyrovnanejším súperom Gotta. Pozor, jeho spevácke kvality nepodceňujem. Veľmi rád Fredyho ho počúvam. A možno mal aj lepší hlas ako Gottov lyrický tenor, no neviem, či by pri svojom spôsobe života vydržal na scéne skoro 60 rokov. A po celý čas byť špičkovým profesionálom ako Gott.

Ešte musíme spomenúť o 5 rokov skôr narodeného Uda Jürgensa. Z hľadiska žánru bol jeho najväčší konkurent . Vyhral aj Eurovíziu, na ktorú sa v začiatkoch Gott z politických dôvodov dostal iba vo farbách Rakúska a neoslnil na nej. Aj kvôli nemarketingu. Ani o Udo nevydal viac albumov (nad 100 miliónov) ako Gott. Mal však zručnosť navyše. Skladal si vlastné skladby (skoro 1000). No hlasovo na Gotta nemal. Majú však niečo veľmi spoločné Gott žil iba o tri dni dlhšie (80 rokov a 82 dní) ako Jürgens. (80 rokov a 79 dní).

Možno sa niektorí čudujú, že operujem predanými albumami. Je to však číslo, ktoré odzrkadľuje profesionalizmus hudobnej hviezdy najobjektívnejším spôsobom. Každý úspech firmy závisí od zákazníkov a tých mal Gott ako sólový spevák popu najviac!!!

Aj Taliansko i Francúzsko malo vynikajúcich spevákov a speváčky, – šansonierky Edith Piafovú, Mireille Matieuovú, ale známi boli a sú aj Eros Ramazzoti, Drupi, Adriano Celentano, Andrea Bocceli. Ale ani oni nepredčili Karla Gotta. Aj preto ho nazývam Československý spevácky boh!

Stoik napísal neoverenú sprostosť, že rodina odmietla štátny pohreb. Prečo vôbec vypustíte také klamstvo? Prečo trepete a neoveríte si svoje bludy? Verím, že ste sa už dozvedeli, že rodina s tým súhlasila a Karel Gott bude mať pohreb so štátnymi poctami.

K fastovi, len toľko. Ja som nepísal o politikovi Gottovi, ale o spevákovi Gottovi. Je to Váš názor, že by nemal mať štátny pohreb. Neviem, aký bol Váš postoj k štátnemu pohrebu Havla. Ako prezident Československa a Česka mu právom patril. Ale, ak si prečítate všetky hodnotenia jeho disidentskej a politickej kariéry, tak asi budete inak rozmýšľať. A mali by ste už aj z toho hľadiska, že je faktom, že položil slovenský zbrojársky priemysel na kolená. A vytvoril vysokú nezamestnanosť, ktorú sa nám 27 rokov nepodarilo dostať do želateľných rozmerov. Že zahraničné peniaze, ako disident neposúval rodinám pozatváraných disidentov, ale ich míňal týždeň, čo týždeň na honosných večierkoch na svojej chate, že nám klamal, že sa nič nebude privatizovať, že sa nezvýšia ceny a nebude nezamestnaných. A jeho heslo: „Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí!“ bol len jeho zbožným marketingovým želaním, pretože on sa tak správal iba navonok. A popritom prepustil vrahov z väzenia, z ktorých je len minorita na slobode. Ostatní vraždili ďalej, lúpili a kradli a tak sedia opäť za mrežami. Neviem, koľko máte rokov, ale mám ten dojem, že Vám názory o socializme len niekto sprostredkovane vtlačil do mozgu. Pozor nevravím, že to bol dobrý systém. Ale pre Vás všetci, ktorí v ňom žili, s ním kolaborovali. A teda aj Vy. A ak nie Vy, tak vaši rodičia, aby ste sa aj Vy mali lepšie!!! Žiaľ, zabudli Vám vštepiť viac mozgových buniek do mozgovne, aby ste mohli vidieť veci v súvislostiach celkovej situácie vo svete.

Karel Gott vždy pracoval naplno a aj preto si rád vypočujem jeho pesničky a nie gýč, ako to pomenoval anonym – teda s výstižným nickom MasterofPuppets, v preklade šéfbábka , alebo šéfpanákov. Gottovi bolo jedno, v akom politickom systéme pôsobí. Chcel rozdávať radosť, štastie i dobrú náladu  a to sa mu aj podarilo. Bol to profesionál po každej stránke a nebol to namyslenec či povýšenec. Žiaľ 1. októbra 2019 nám „božský Kája“ rozdal obrovský smútok, ale v našich srdciach a v dušiach zostane navždy živý a inšpirujúci! I keď som sa s ním osobne nepoznal a nedokázal som ho dostať do súťaže zručnosti v relácii Motormagazín, naďalej tvrdím, že Karel Gott bol Československý spevácky boh!

Pavel Jacz

P.S. Štátny pohreb, alebo pohreb so štátnymi poctami a štátny smútok je rozdiel. Na štátny smútok netreba povolenie rodiny. Ten vyhlasuje vláda.

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.