Založ si blog

Lepšie zajtrajšky nám stále sľubuje JOJ-kárske Najlepšie počasie.

Rozmýšľam, prečo to stále naši „počasiari“ nevedia. Prečo nám nedokážu presnejšie určiť počasie. Ich predpovede nie sú presné, ale všeobecné ako východniar povie: „I tak še dá, i tak“! Keďže sa Najlepšie počasie časovo nebije s ostatnými spravodajskými reláciami, tak radšej oželiem úvodné titulky a začiatok filmu a pozriem si ho.

Preto mám aj prehľad o jeho veľkých nepresnostiach. Nie raz nám povedali, že bude 26-29 stupňov a realita bola 19- 21-22. Predpovedať zmenu v počasí je pre Najlepšie počasie veľmi obtiažne. Málokedy ju trafia. To už českí a rakúski meteorológovia musia zmenu avizovať deň dopredu. Tí naši majú vo zvyku podľa dneška predpovedať zajtrajšok. V piatok sme počuli varovania, že budú silné búrky aj lejaky s možnosťou padania ľadovca. To platilo pre celé Slovensko. To im ešte až na ľadovec ako tak vyšlo.

Horšie to už bolo v západoslovenskom kraji, kde v Bratislave spomenuli, že je tu možnosť aj búrok. Pri tomto predpokladám, že príde aj nejaká tá búrka. A prišla a nie nejaká, ale celonočná od 22-hej s hodinovou prestávkou až do 9 hodiny ráno lialo, trieskalo a poriadne sa ochladilo. A predpoveď 32 stupňov. Ale do 14 až 15 hodiny to nebolo viac ako 23 stupňov Celzia. Potom to stúplo na 28 stupňov. Dosť veľký rozdiel. Ešteže vlhko a dusno pripomínalo tridsiatky. A na noc zo soboty na nedeľu zase avizovali búrky a popršalo chvíľku len podvečer. Nuž“ trafili sa“!!! Rovnako ako v sobotu, len trochu opačne. A z nedele na pondelok bola opäť široká možnosť búrok v Bratislave. A výsledok? Asi 10 minút skôr popŕchalo ako pršalo.

No najzábavnejšie je pozerať nezmyselnú predpoveď na týždeň ako unikátnosť. Nikde som také niečo nevidel. Prečo? Lebo to sa prakticky ani nedá. V piatok nám podľa piatka naordinovali na celý týždeň 34 /20 stupňov, no v sobotu to už kleslo o stupeň na 33 /20-19 a včera už len prvé tri dni po 32, v noci 20, 19, 18 aj to, čo bolo pred dvoma dňami 20 a potom začnú teploty postupne klesať a bude aj 29. Ešteže nám moderátorka povedala, že citujem: „ešte to upresníme…“. A to aj robia vždy podľa aktuálneho dňa aktualizujú  a nie predpovedajú týždeň, teda aj podľa zmeny. Ale na čo to vlastne uverejňujú, keď len dokazujú, že to nevedia odhadnúť a len sa blamujú? Lebo to nemá nikto a ľudia chcú byť klamaní?

Najlepšie počasie je naozaj najlepšie v týždňovom tápaní. Prečo je to tak? Neviem, ale môžem sa len domnievať, že kvalitní počasiari nemajú kvalitné prístroje a prehľad na nebi. Nuž, súkromná spoločnosť, ktorá to vyrába pre súkromnú televíziu asi nemôže mať také kvalitné vybavenie ako hydrometeorologický ústav. Ale mám na mysli ten český, pretože slovenské predpovede z rôznych zdrojov sa zhodujú až na malé výnimky. Ale určiť, kto je presnejší, sa nedá. Raz jeden, raz druhý. A tak si môžeme len pomyslieť. Ako to tí Česi len dokážu? Nevravím, že aj oni sa nepomýlia, ale nie je to tak často, skôr sporadicky. Niekedy čakám pri veľkých omyloch ospravedlnenie, ale na to sú naši „rosničkári“ veľmi hrdí, aby to dokázali, Tak, ako je to napríklad v Holandsku, čo som videl na vlastné oči a nechápal som to. Ale ako mi povedali, v tejto prímorskej krajine sa často neočakávane mení počasie a priemerne dva krát mesačne urobia chybu.

Takže, konečne aj dnes máme trošku letargie. Deň. čo deň nám komunisti sľubovali lepšie zajtrajšky, ktoré nie a nie prísť, tak je to aj častokrát s Najlepším počasím v JOJ-ke. Myslím si, že ešte výstižnejší by bol názov relácie – Najlepšie počasie s lepšími zajtrajškami.

Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.