Založ si blog

Ani premiér Pellegrini nemá rád stratifikáciu. A ja ani inklúziu.

Na včerajšej tlačovej besede sa vyjadril náš predseda vlády, že nemá rád a nechce používať termín stratifikácia a preto bude tomu to procesu hovoriť zmena k lepšiemu. A plne s ním a s tým súhlasím. Pretože mi stratifikácia v zdravotníctve, ktorú od ministerky ako ovce prebrali všetci novinári, nič nehovorí. Ibaže by sme ľudí charakterizovali ako chrobač, alebo sadivo, ktoré tým možno zasiahnuť preskupením pôdy.

Ja totiž stále neviem, čo má stratifikácia spoločné so zdravotníctvom. S týmto termínom prišla naša veľmi vzdelaná ministerka zdravotníctva Kálavská. Keďže termín stratifikácia v zdravotníctve bol pre mňa novinkou (ale znie to naozaj dobre a tajomne) chcel som vedieť presne, čo tento termín znamená v zdravotníctve. Hľadal som ho v slovníkoch.

V anglickom slovníku znamená slovo stratification 1. rozvrstvenie, 2. stratifikáciu a 3. vrstvenie – teda tri významy.

Takže preklad jedného z nich  do slovenčiny je v poriadku. Ale čo znamená stratifikácia. Je to cudzie slovo, takže ideme hľadať v slovníkoch cudzích slov .

A tu máme vysvetlenie – 1. vrstvenie hornín, 2. vkladanie vo vrstvách, 3. rozvrstvenie napr. spoločnosti, 4. ukladanie semien vo vlhkom piesku, aby intenzívnejšie klíčili.

V ďalšom slovníku:1.  1. rozvrstvovanie, rozvrstvenie, zvrstovanie, zvrstvenie, 2. geol. ukladanie usadeninových vrstiev, navrstvovanie, 3. poľnohospod. špeciálne uloženie semien(medzi vrstvami piesku) na urýchlenie klíčenia.

A teraz si vyberte. Ani jedno vysvetlenie neurčili zdravotníctvu a nesúvisí s ním! Ibaže budeme zdravotníctvo považovať za poľnohospodárstvo, alebo spoločnosť (len neviem akú, či spoločnosť, ako národ, alebo akciovú spoločnosť, prípadne spoločnosť ľudí, spolky atď.). A s tým sa naozaj nedá súhlasiť.

Nič nové u lekárov. Od nich počujeme jeden cudzí výraz za druhým – najmä latinské názvy. Takže hľadal som aj v latinskom slovníku. Také cudzie slovo nie je, ale podľa piatich úvodných hlások som našiel iba termín strategema (podrobenie).

Ďalší termín zase vložila do obehu rovnako veľmi vzdelaná ministerka Lubyová. A tou je inklúzia v školstve.

Čo to vlastne znamená? Použijeme rovnaké skúmanie v latinskom slovníku sme sa dopátrali podľa úvodných štyroch hlások iba k slovu inclinatio (náklonnosť). V anglickom slovníku znamená inclusion – 1. zahrnutie, 2. započatie, 3. obsiahnutie, 4. inklúzia, 5, vtrúsenie a 6, zápočet(zarátanie).

V slovníku cudzích slov znamená inklúzia: 1. uzavretie, uzáver, 2. biol. drobné teliesko v plazme buniek pri vírusovej chorobe, tkanivový útvar v inom tkanive, alebo orgáne, uzavretie, 3. geol. uzavretie, uzavrenina, 4. lej. cudzia látka (plyn, troska a pod.) v odliatku

A tak sme slovo inklúzia našli. aj v ďalšom slovníku cudzích slov: 1. Vzťah medzi triedami, množinami vyjadrovaný slovami „je podmnožinou“ 2. uzavrenina v bunke obsahujúca zásobné látky, farbivá a anorganické kryštalické látky, 3. cudzorodá hmota v hornine alebo v neraste.

Ale môže to byť aj endocytus 1. endocyt, 2. útvar vnútri bunky, 3 inklúzia v bunke. O prispôsobovani sa potrebám každého žiaka ani slovko, ibaže by množina znamenala žiak!

Kladiem si otázku prečo inklúzia a nie synonymný výraz endocytus v školstve? Veď to je oveľa tajomnejšie, aby tomu rovnako nikto nerozumel, ale znie to lepšie. Endocytus nemocníc – nie je to krásne spojenie?

To, že lekári používajú nespisovné slová a 80% z nich nám napíše do lekárskej správy z vyšetrenia po česky doporučujem (Ani sa nečudujem moderátorovi Šarkanovi, že dva krát za sebou použil v JOJ-kárskej smskovej súťaži asi pred 10-timi dňami slovo doporučujem. Asi chodí často po lekároch) a nie po slovensky odporúčam, som si už zvykol, ale nezvyknem si na nezmyselné slová stratifikácia a inklúzia. Možno ma niekto poučí, prečo naše dve ministerky začali používať tieto pre drvivú väčšinu Slovákov nezrozumiteľné termíny. Ale hlavne, že Jožko z Očovej povie Vinckovi z Vištuku: „Jóži, veď choď s tou zlomenou rukou do stratifikovanej nemocnice. Tam Ti ju opravia!“ A Jóži odíde, síce nevie kam, lebo ani na jednej nebude napísané stratifikovaná nemocnica, ale veď to je nepodstatné, že ju bude hľadať poriadne dlho.

A v používaní takýchto múdrych slov sa naši politici predháňajú a potom chcú, aby im rozumel národ?

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Podpredsedovia alebo Šutaj Eštok. Nový šéf Hlasu bude známy na prelome mája a júna

20.04.2024 13:07, aktualizované: 13:40

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.