Založ si blog

Komunistická propaganda sa oproti Novinám TV JOJ a správam STV môže hanbiť!

Redaktorka zahraničnej rubriky Novín TV JOJ si myslí, že vysiela pre slepých divákov, alebo druhá možnosť – pre totálne sprostých. Denno-denne sme svedkami propagandistických správ z Venezuely (V TA3 sú to pôvodné reportáže CNN) o „zlom sedemhlavom drakovi“ Madurovi a „dobrom princovi“, zatiaľ bez meča, Guadióvi, len preto, že opozícii a americkej politickej garnitúre, ktorá ju riadi, sa to tak páči. Žiaľ, ako si všímam, mnohí televízni redaktori nepoznajú základy podstaty a funkčnosti informácií v televízii. Je pre nich španielska dedina to, že televízia informuje obrazom skoro 70-timi percentami a slovom iba zostatok teda okolo 30% informácií, pokiaľ nejde o štúdiový rozhovor.
Pre túto absenciu základných znalostí aj v reportážach redaktori opisujú to, čo vidíme a aj opakujú v správach hneď za sebou rovnakú informáciu od seba a hneď aj od hasiča, policajta či zdravotníka, hoci vidíme, že sú na mieste. Ale dozvieme sa aj „veľmi podstatnú“ informáciu, že prišlo hasiť presne až 16 hasičov s piatimi autami! To je podľa niektorých redaktorov tá „najdôležitejšia“ informácia, pričom podstatné veci im častokrát unikajú!
V nasledujúcom prípade redaktorku zahraničnej rubriky TV JOJ, snažiacu sa propagandisticky pošpiniť riadne zvoleného prezidenta Madura a vyzdvihnúť samozvaného prezidenta Guaidóa, práve spomínaná neznalosť kombinačného používania obrazových a textových informácií spracovávania príspevkov dobehla. Snažila sa nás presvedčiť že modré je žlté, alebo, že hviezdy sú kruhové a nie pozdĺžne a to hneď v dvoch prípadoch v jednej správe. Ak by to urobila do roku 1989, tak by sme to dnes pomenovali termínom komunistická nadpráca!
Išlo o zranených po demonštráciách v Caracase, aby to podporilo nálady slovenských liberálov a  slniečkárov, ktorí sa veľmi radi pridávajú k americkým názorom.
V piatok 3. mája na Svetový deň slobody deň tlače v Novinách o 17-tej moderátorka Belányiová len tak neutrálne zahlásila, že jedným z 50-tich zranených po demonštráciách vo Venezuele je aj fotograf Yoaker Quevedo, do ktorého vystrelili vyše 60 nábojov. A zrazu sa objavil do pol pása vyzlečený sediaci fešák – pacient na posteli s normálne obviazanou rukou s tyčkou od zápästia po lakeť a potetovanou až po plece. A do úst mu redaktorka zahraničného spravodajstva vložila slová, ktoré prečítal ďalší redaktor zahraničia: „Dostal som 62 gumových projektilov. Moje telo stratilo cit. Rany som mal vpredu aj vzadu a ležal som na zemi a potom ku mne pristúpil jeden z nich a dva krát mi strelil do chrbta! „ A po komentári, že k fotografovi pristúpil vojak a zblízka do jeho chrbta dva krát strelil  „dramaticky“ pokračoval: „Moja ruka je celá potrhaná, videl som si kosť. Netušil som, čo sa deje. Povedal som mu bratu, pozri mám roztrhanú ruku. Prestaň!“ “ Hľadal som teda modriny a stopy na hlave i na tele pacienta. Pacient vyzeral v tvári čerstvo a neutrápene a teda veľmi dobre. Aj jeho pokožka do pol pása i na rukách bola čistá,nepoškvrnená a bez modrín po gumových projektiloch. Je pravdou, že som nevidel jeho nohy, ale na tie sa nesťažoval. Iba som si pomyslel, ako sú len dobre vycvičení venezuelskí policajti a vojaci, keď okrem dvoch striel do chrbta (tie modriny nám kameraman pre istotu neukázal) všetkých 60 gumových projektilov mu trafilo iba obviazanú ruku v predlaktí. Uff, len si spomeňme, že naši policajti niekedy nevedia trafiť pneumatiku na aute ani na tretí či štvrtý pokus. Ale čo dokážu Venezuelskí strážcovia poriadku?!?!?!Veď to sú super snajperi!!!

Tohto „dostrieľaného“ , ale pod upresneným menom Yohayker Quevedo vypustili aj popoludňajšie Správy v STV. Redaktor možno presnejšie prekladal: „ Zasiahlo ma 62 gumových projektilov Stratil som cit vo svojom tele. Tie guľky som mal na chrbte (ani tu sme nevideli chrbát) a v paži. Ležal som na zemi a vtedy na mňa začali strieľať.  Nebolo to tak, že som bežal a bol ďaleko. Ja som jednoducho ležal a oni ma strelili“ No aj redaktor STV (podľa hlasu G.K) spapkal, čo mu navarili. Spomeniem ešte, že ak by dostal do chrbta iba 5, alebo 6 gumových projektilov, tak by tak negestikuloval pravou rukou a nehýbal hlavou bez bolestivej grimasy!
No a po fotografovi v JOJ-ke (STV už ďalší nezmysel neuverejnila) hneď na to skackal na ľavej nohe doma ku sedačke Luis Alejandro s troma odreninami na čele a dvoma na pravom kolene ďalší „veľmi ťažko“ zranený demonštrant, ktorý nemohol jednu nohu v trochu odranom kolene ohnúť, alebo sa len snažil o to, že ani nemôže stúpiť na nohu. A redaktorka preložila jeho výpoveď, že ho prešlo v plnej rýchlosti (Síce dramtický, ale veľmi hlúpy a obľúbený termín redaktorov JOJ-ky, len doteraz neviem, akú hodnotu má prívlastok plná rýchlosť. 20, 50, 100, 150 či 200 km/hod.?) obrnené vozidlo. Nuž, buď je Luis Alejandro fakír, klon Copperfielda alebo Hopkirk . Rozmýšľam, čo by z neho ako z pozemskej bytosti  zostalo, ak by ho prešlo v „plnej rýchlosti“obrnené vozidlo, no možno nejaký fľak na ceste , veď Aligátor Master 2 váži okolo 12 ton, Eagle cca 10 ton.
Tak, takto sa robí propaganda ala venezuelská opozícia. Len mi nejde do hlavy, že niekto, v tomto prípade redaktorka zahraničia TV JOJ, dokáže takéto somariny absorbovať, spracovať, načítať a dať do vysielania. Ale je to len redaktorka? Čo robili v tomto prípade vedúci vydania oboch spravodajstiev??? Boli na pive? A čo režiséri, ktorí si musia každý príspevok vopred pozrieť? Ani jednému, ani druhému, ani tretiemu a ani ďalšiemu redaktorovi zahraničia JOJ-ky (pravdepodobne M.Z)., ktorý čítal priamu reč, tieto dve totálne propagandistické hlúposti neprekážali.  O „moderátorke“, ktorá tento príspevok pred vysielaním určite nevidela a len čítala, čo jej pripravila redaktorka bez overenia si faktov, ani nehovorím. Takým sa v socializme terminologicky hovorilo hlásateľ správ a nie moderátor, ktorý musel tvoriť.
Žiaľ, s tým, že niektorí moderátori nevedia niekedy ani čo čítajú, sa stretávam každý deň. Mnohokrát použijú moderátori v troch spravodajstvách tú istú formuláciu z tlačových agentúr. Sú to vôbec moderátori (teda najlepšie platení redaktori spravodajstva) , alebo len čítači predložených textov? Myslím si, že vo väčšine prípadov je B. správna odpoveď. A to aj napriek tomu, že sú to najlepšie platení redaktori každej televízie. Moderátor sa má podieľať na tvorení spravodajstva!!!
Nuž, v záujme USA sme asi ochotní odvysielať aj to, že sa Moskva vďaka odstávke elektriny a teda aj kasín prepadla pod zem , a že sa náš Mesiac zrazil Jupiterom, pretože KĽDR vystrelila vesmírnu raketu. Je to naozaj úbohosť! Nevzdelanosť, alebo novinárska česť spomínaných zodpovedných je naozaj na nule. Čakal som, že túto správu zopakujú aj v Novinách JOJ o 19.30 hod. No, ale asi sa nezmestila, alebo to niekomu z vedenia redakcie spravodajstva, alebo vedenia TV JOJ trklo. Nuž, je to tak, keď vezmú v tejto televízii za redaktorov hocikoho z ulice, protekčne z rodiny, alebo na základe telefonátu známeho. A dokážu aj z račlavej, či šušlavej elévky len preto, že vyzerá k svetu, urobiť „VEĽKĚ“ moderátorky! Vedenie televízie JOJ absolútne zanedbáva vizuálnu, rétorickú, gramatickú a odbornú prípravu začínajúcich elévov. Preto aj niektoré niekoľkoročné a vychytené „VEĽKÉ redaktorské i moderátorské hviezdy“ televízie JOJ neovládajú základy dikcie, odmĺk v texte, či zvýraznenia najšpecifickejších slov a prirodzeného prejavu. A nikomu tento dlhodobý rétorický amaterizmus vo vedení JOJ-ky neprekáža! Asi si myslia, že ich sledujú len hlupáci, ktorým možno hociako povedať hocičo- teda všetko!
Pre úplnosť dodám, že Správy STV o 19.00 hod. už v správe o demonštrácii v Caracase propagandistického fotografa zo správy vystrihli.
Tak, takto vyzerala oslava Svetového dňa slobody tlače 3. mája v Novinách o 17-tej v televízii JOJ, i v Správach STV o 16.00 v čase troch jubileí – 500 rokov od smrti Leonarda da Vinciho, 100 rokov od smrti Milana Rastislava Štefánika a 100 rokov od založenia futbalového ŠK Slovan. Zaujímavá to zhoda! To len komunisti sa môžu hanbiť, že nedokázali vysielať s takouto nadprácou takúto zvrátenú propagandistickú manipuláciu.
Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

nemecko, polícia, polizei

Nemecká polícia zastrelila muža, ktorý sa s mačetou vyhrážal v knižnici

23.04.2024 23:40

Podľa vyhlásenia bol tento muž polícii známy už skôr. Jeho motív vyhrážania sa v knižnici zatiaľ nie je objasnený.

Systém Patriot, PVO

Le Monde: Mnohé krajiny EÚ sa nechcú s Kyjevom deliť o svoju protivzdušnú obranu

23.04.2024 21:45

Šéfovia vlád jednotlivých krajín si dávali dobrý pozor, aby neurobili žiadny konkrétny sľub.

Izrael Palestína Gaza Hamas Rukojemníci Prepustenie

Vojna v Gaze trvá 200 dní. Izrael zosilnil údery, nariadil nové evakuácie na severe

23.04.2024 20:55

Ostreľovanie severu palestínskeho územia bolo za posledný deň jedno z najintenzívnejších od začiatku vojny.

USA Izrael Gaza univerzity protesty

Polícia zatýkala na pro-palestínskych protestoch na univerzite v New Yorku

23.04.2024 19:49

Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.