Založ si blog

Kiska: „Národná rada porušila ústavu a zlyhala veľmi škaredým spôsobom“

Nuž, keď tieto slová povie náš, ešte stále politický elév a onedlho absolvent päťročného učňovského štúdia na politika v Pionierskom paláci, tak to bude asi a teraz sa neviem rozhodnúť, či pravda, alebo nepravda. A to v nedeľňajšej relácii V politike v TA3 som počul viacero elévskych politických vyjadrení. Ak by to povedal skúsený politik, mali by tieto slová určite inú váhu. To bola jedna z nových dvoch nových informácii „reprízy“ relácie Na telo z Markízy spred týždňa. V súvislosti s jeho elánom o budúcej práci na čele strany a prevzatí moci  to zhodnotil politológ Baránek vo včerajších Novinách v TV JOJ ako  detinskosť a politický amaterizmus.

Už týždeň má náš prezident na stole osem kandidátov, na ústavných sudcov, z ktorých si nevybral ešte ani jedného. V siedmej hlave našej ústavy v článku 134 sa píše: „2) Sudcov ústavného súdu vymenúva na návrh Národnej rady Slovenskej republiky na dvanásť rokov prezident Slovenskej republiky. Národná rada Slovenskej republiky navrhuje dvojnásobný počet kandidátov na sudcov, ktorých má prezident Slovenskej republiky vymenovať.“ Na ústavu je to veľmi nezrozumiteľne napísané.
Prezident dostal 8 mien kandidátov. Môže vybrať už minimálne štyroch, ale ústava mu nezakazuje vybrať aj šesť či všetkých osem ústavných sudcov. Chýba mi predložka z (ktorých má prezident SR vymenovať ) a aj polovičný počet, čím by bolo jasné, že iba polovicu z kandidátov môže vymenovať. No, náš prezident sa radšej obrátil na právnikov, či môže vymenovať z menšieho počtu, ako 18 kandidátov. Prečo asi, keď vyhlasoval ešte pred prvou voľbou, že bez okolkov sudcov vymenuje? No, v tom čase ešte neboli na svete ústavné sťažnosti na priebeh volieb. A mohlo by sa predsa stať, že výsledky volieb by už funkčný Ústavný súd anuloval a jeho favoritka Čaputová, ktorej verí, že ho omilostí z „pomsty Fica“, by musela zvádzať nový súboj o prezidenta, ako to bolo pred rokom v Rakúsku. Toto však nie je kumšt politika, ale špekulácia podnikateľa.

Ďalšou novou informáciou bolo, že počas týždňa sa počet 10 tisíc podporovateľov za jeden úvodný deň verbovacej stránky Kiskovej vznikajúcej strany, rozrástol o 15 000 podporovateľov. Ale už iba o 15 tisíc počas týždňa! A novina bola, že 15 tisíc ľudí chce aj pomôcť pri zakladaní strany. Dostal som však od známeho email. Napísal mi, že ho zrazu oslovil počítač z Kiskovej „slušnej“ stránky, aby ho podporil. On to v odpovedi zamietol, ale prišlo mu poďakovanie, že mu ďakujú, že podporil novo tvoriacu sa stranu. A ako poznám názor môjho známeho, tak určite nedobrovoľne. Nuž a tak nejako je to aj s prieskumami o dôveryhodnosti, ktorými sa prezident stále oháňa. Sebaklam a optimizmus o prevzatí moci je naozaj výrazná črta súčasného „nestraníckeho“ slovenského prezidenta, pripomínajúceho mi Sulíka v predchádzajúcich parlamentných voľbách.

Zaujal aj Kiskov radostný elán do práce v strane (z trojdňového pracovného z týždňa v kresle prezidenta). Redaktorka vtipne dodala, že sa asi (v Pionierskom paláci pri štúdiu na politika pozn.autora)  nudil.
Fantázia moderátora kladúceho otázky tentoraz utrpela, pretože všetky ostatné prezidentove vyjadrenia sme počuli už pred týždňom a tak verklíkové reči a opakujúce sa protikladné vyjadrenia prezidenta už nezaujali.
Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

Illinois, police

Útok nožom v Illinoise si vyžiadal štyroch mŕtvych a päť zranených

28.03.2024 10:46

Podozrivého muža policajti zadržali. Motív útoku nebol bezprostredne známy.

Baltimore most loď nákladná

Po zrútení mosta v Baltimore našli telá dvoch zo šiestich nezvestných osôb

28.03.2024 10:12

Obrovská nákladná loď, ktorú nebolo možné ovládať a následne narazila do mosta, absolvovala predtým v miestnom prístave „bežnú údržbu motora“.

Rakva / Rakvy / Cintorín / Pohreb /

Nadúmrtnosť po troch rokoch klesla takmer na nulu, podpísali sa pod to dva hlavné faktory

28.03.2024 09:50

Počet zomretých vlani klesol v porovnaní s rokom 2022 vo všetkých krajoch Slovenska.

Štefan Harabin

To je nejaká partizánčina. Harabin poprel podporu Pellegrinimu

28.03.2024 09:00, aktualizované: 10:05

V médiách sa ráno objavila správa, že Harabin pôjde voliť v druhom kole šéfa Hlasu.