Prečo nám mainstream klame? Ako sa to dá zmeniť? A dá sa to?

Každá redakcia funguje na rovnakých princípoch. Má svoje centrum redaktorov, ktorí vyrážajú do terénu a prinášajú svoje pohľady, vo vzdialenejších mestách a v zahraničí majú svojich korešpondentov a ako hlavný zdroj informácií majú redakcie tlačové agentúry a televízne aj obrazové správy z Eurovízie a ďalších televíznych agentúr s popiskami. A práve v agentúrach aj v tých obrazových, ktorým informácie zväčša dodávajú svetové tlačové agentúry je najväčší problém. Tie na Slovensku berú správy zo svetových agentúr. Ako tie napíšu, tak to všetci reprodukujú a nedovolia si i napriek iným informáciám zmeniť významy, pretože tlačová agentúra sa nikdy „nemýli“ a vždy napíše iba „fakty a pravdu“ .Ako novinári počas socializmu museli písať podľa sovietskeho TASSu a našej ČTK, tak dnes podľa 4-5 svetových agentúr, ktoré robia vlastne ovplyvňujú spravodajstvo. Preto sa veľká časť nevzdelaných obyvateľov západnej Európy najmä mladej generácie bez životných skúseností stáva rusofóbnou. Aj preto zakázali v Európe vysielania ruských televíznych staníc, ako informačné kanály Rusia 24 a Rusia Today, ktoré vyhlásili za producentmi hybridnej vojny!!!

Dnes je jasné, že svetové agentúry a svetové televízne agentúry riadi tá istá skupina ľudí, ktorá určuje, čo budú posielať do sveta. A tak sa to dozvedajú diváci podobne naladených krajín. Vezmime si napríklad informovanie o vojne na Ukrajine. Pokiaľ Ukrajinci zostrelia dron nad a nie pred mestom a ten padne na nejaký dom a niekoho zabije, vždy sa to dozvieme v bombastickej správe odsudzujúce Rusko, ako teroristický štát, ktorý útočí na civilné objekty. O útokoch Ukrajinskej armády momentálne produkujúce zverstvá v Kursku sa nedozvieme nič. Nikto v médiach hlavného prúdu si nedovolí takúto informáciu uverejniť. Prečo? No lebo svetové agentúry o tom nepíšu.  A tak sa dozvedáme, že Ukrajina postupuje a má týždenne 5 -6 obetí, z čoho robia veľké haló!!! Nikto nepovie pravdu o skoro 2000 a skoro 400 denne vyradených ukrajinských vojakov (mŕtvi, zranení, prebehlíci do Ruska, lebo život je im vzácny) na fronte a o pravde v Kursku, v Buči, i o rakete na stanici Kramatorsk (reprízy z Luhanskej stanice), ani o poslednom incidente útoku na gynekológiu a ani o barbarskom počínaní Ukrajincov v ruskej Kurskej oblasti!!! A tak, zostáva „pravdivá“ vyhovujúca prvá informácia o zlých Rusoch a dobrých Ukrajincoch napriek tomu, že skutočnosť je vo väčšine prípadoch opačná!!!

Ak chcete informácie aj z druhej strany, tak musíte čítať aj internetové kanály, ktoré politici a liberáli pomenuvávajú za dezinformačné s označením hoax. Áno, je to logické, lebo tieto informácie ničia „jedinú a tú správnu pravdu“ mocenských štruktúr. Z tohto hľadiska aj všetky naše redakcie podliehajú tomuto trendu aj v informovaní o domácej politickej scéne. Tí redaktori zväčša nečítajú okrem Denníka N, SME, Postoja a webu aktuality.sk nič iné a málo verejnosťou čítaný Denník N (bez západných dolárikov by určite skrachoval!) je pre nich modla, a ideálom a preto mu bezvýhradne veria. Tieto vo verejnosti málo čítané noviny môžu napísať akúkoľvek kravinu a redaktori televízii a rádií, ktorí nestoja o vyhadzov, stoja v pozore a „brúsia si ceruzky“!!!

Nuž, situácia je pekelná. Pokiaľ tí, čo určujú trend informácií sami neuznajú, že ukrajinská armáda prehráva jednu bitku za druhou, dovtedy budeme dostávať zavádzajúce informácie. A tie agentúry sú v rukách najsilnejších finančných skupín, ktoré nemajú záujem pravdivo informovať. Chcú len smerovať masy do svojho pohľadu.

Je však aj na našich redakciách, aby si vyberali správy z agentúr, prípadne tlačiť zmluvami nie len na jednostranné informovanie. Dotýkal som sa len vojny na Ukrajine, rovnako je to vo všetkých sférach sveta a to, čo tým hore vyhovuje, to pustia do národných agentúr a tie zase redakciám. U nás pôsobia TASR, SITA, dcéry ČTK a Reuters a možno som na nejakú menej známu zabudol. Nič viac. Všetky sú v područí svetových agentúr a tie zase politickým dirigentom!!!

A tak nám nezostáva nič iné iba veriť, alebo neveriť médiám hlavného prúdu. Veď v televíziách a rádiách, ktoré sú obsadené najmä liberálnymi redaktormi, ktorí okrem útokov na koalíciu nedokážu ničím iným zaujať a hovoria „Vždy a len pravdu“, alebo sa mýlim?

Pavel Jacz

Ešte som nepočul takú blbú otázku od skúseného rozhlasového moderátora! !!

06.10.2024

Ak občas sledujete na televíznych spravodajských staniciach tlačové besedy, musíte si všimnúť ten obrovský rozdiel v prístupe dnešných a môžem povedať, že mnohých aj plytkých novinárov ku koalícii a opozícii. Pokiaľ ide o dnešnú koalíciu novinári by sa pýtali do aleluja. Mnohokrát počujeme úplne nezmyselné otázky, len aby progresívnosťou nasiaknuto-podmazaní [...]

Pre poslancov Valášeka a Krúpu sme zistili zoznam prednášajúcich na oslavách SNP.

25.08.2024

Prehľad rečníkov: 1 Nvotová úvod – sjúper mopedrektorka na batérie program – privítanie hostí 2. Fico – ako eliminovať 9 mm projektily 3. Budaj – kúrenie v lesných ubytovniach partizánov 4. Chaves – ako sa venezuelskí partizáni naučili spôsoby boja od účastníkov SNP 5. Bin Ladin (hologram)– zdokonalenie partizánskeho boja v nepriateľských krajinách 6. [...]

Čo spôsobil Drličkov výrok? Aká to paralela s atentátom na Fica!

08.08.2024

V utorok vraj veľmi chorý preberal svoju výpoveď doma a včera v stredu síce cez zuby usmiaty exgenerálny riaditeľ SND, ale zázračne celkom zdravo pôsobil na tlačovke na nádvorí galérie po odvolaní generálnej riaditeľky SNG Kusej. Panovala tam dobrá nálada, no úsmevy boli čisto americky naškrobené. Nebudem sa zaoberať podstatou tlačovky. O tom včera už napísal kde kto. [...]

les, hubár

Hubári miznú v lesoch: Z Česka a Poľska hlásia obete, na Slovensku sa stratila seniorka

18.10.2024 13:16

Hubárska sezóna je v plnom prúde. No s nárastom počtu hubárov rastie aj počet tragických prípadov.

Tomáš Valášek

Progresívci žiadajú mimoriadny výbor k prepúšťaniu diplomatov v rezorte diplomacie

18.10.2024 13:15

Blanár pripravuje podľa opozičného hnutia PS prepúšťanie viacerých skúsených diplomatov.

seniorka, podvod

Podvodník sa vydával za policajta, 82-ročnú dôchodkyňu okradol o tisíce eur

18.10.2024 13:05

Polícia apeluje na seniorov, aby boli pri komunikácii s cudzími osobami opatrní.

Protest uciteľov / Školstvo /

Školskí odborári nesúhlasia s návrhom štátneho rozpočtu, nevylúčili štrajk

18.10.2024 12:37, aktualizované: 13:14

Odborári trvajú na požiadavke valorizácie tarifných platov všetkých zamestnancov školstva minimálne o desať percent.