Založ si blog

Naozaj potrebujeme aj amorálnu voľbu poštou zo zahraničia! ?! ?

Môj sused vnuk významného umelca, ktorého pozná azda každý Slovák, hneď po absolvovaní vysokej školy odišiel ešte za Mečiara (ako mi povedal, práve kvôli nemu – super dôvod!) pracovať do zahraničia. Dnes sa mu dobre darí v Kanade a Slovensko navštevuje raz do roka vždy počas leta, keď navštívi svojich rodičov. Aj teraz je tu. Keď som išiel v noci venčiť svojho štvornohého Sultána, sused sa vracal domov po stretnutí s kamarátmi a pustili sme sa do reči ako vždy. Pýtam sa ho: „Volil si poštou?“ Sused: „Samozrejme!“ A hneď som sa pýtal či PS, tak jeho neistá odpoveď mi bola jasná. A tak som sa ho opýtal, prečo volil? A on, aby tu nastali lepšie pomery. Moja otázka hneď smerovala na jeho návrat na Slovensko v dôchodku. A odpoveď bola záporná: „ Ani v dôchodku!“  A tak som sa pýtal už vlastne Kanaďana, prečo volil v krajine, s ktorou nemá už okrem rodičov v dôchodkovom veku a pohádaného brata nič spoločné? Jeho odpoveď: „Aby ste sa mali lepšie!“ Nuž, pre človeka, ktorý sledoval pri emigrácii iba svoje egoistické ekonomické záujmy a vykašlal sa na svoju vlasť, je zrazu život ostatných v krajine, ktorú využil na bezplatné vysokoškolské vzdelanie, za ktoré jej svojou prácou nevrátil ani korunu, životná úroveň cudzích to najdôležitejšie. Hotový samaritán! Pre neho ako Kanaďana, ktorý na moju otázku, aký dôvod mal na to, aby odišiel, odpovedal: „A to som tu mal ostať za Mečiara?“!!! A moje asociácie to preložili : A to som tu mal zarábať žobračenku?

Žiaľ takýchto, čo zbabelo zdrhli a nebojovali tu, je zrazu veľká časť z toho rekordného počtu vyše 70 tisíc (Rovnako, ako tí zbabelí nevlastenci s vidinou peňazí, ktorí nemuseli a emigrovali za socializmu a po nežnej sa sem chodili predvádzať s veľkými hubami, s drahými autami a oblečením, aby dali najavo, ako si žijú), ktorí sa prihlásili k voľbe zo zahraničia. Sused číta o Slovensku asi Kanadského Slováka s príspevkami pravdepodobne Šimečku staršieho a jeho súputníkov, ako som ich čítal v Americkom Slovákovi v rokoch 2013-2015, kde boli články vyložene smerované proti vtedy vládnucemu Ficovi a okydávanie Slovenska z pera tohto dlhoročného antislovenského kaviarenského novinárskeho pisálka.

Vrátim sa však k hlavnej téme. Osobne si myslím, že je to amorálne, aby sa ľudia, ktorí tu neplatia dane, ani sociálne odvody a sú už občanmi iných krajín, miešali do života Slovákov, len preto, že pochádzajú zo Slovenska. Veď im je to jedno, či tu vládne Fico, Matovič alebo Kim, Putin či Biden. So Slovenskom ich viažu iba rodinné a kamarátske vzťahy a pôvod. Nič viac, nič menej. Ako sa vraví Slovensko majú inak na „háku.“ Nech si volia v krajine, v ktorej je aj predseda vlády homosexuál a nech tam ovplyvňujú progresívnu politiku, lebo si ju tam užívajú. Nevidím ani štipku zodpovednosti za Slovensko od týchto ľudí, ktorí zanevreli pre svoj vlastný ekonomický egoizmus na všetko, čo tu mali. Ako som počul voliči sú aj z tých pre nás exotických častí sveta ako Bermudy, Nový Zéland, juh Afriky i Latinskej a Južnej Ameriky. Zrazu sú z nich absolútni vlastenci ako šéfa nadácie Srdcom doma pána Zuba, ktorý po internete oboznamoval tých, čo nemali o možnosti voliť zo zahraničia ani šajnu (Zadarmo to určite nerobil!). On síce pôsobí v Česku, ale mnohí ďalší sú v krajinách, kde informácie zo Slovenska majú len sem tam sprostredkovane. A to je ten háčik, na ktorý poukazujem. A nostalgické návštevy raz za rok, dva, tri by nemali byť tou výsadou mať možnosť voľby a zasahovať do záležitostí pre nich už cudzieho štátu.

Samozrejme, že do tejto kategórie neradím tých, ktorí len dočasne pracujú v zahraničí a živia tu svoju rodinu, platia si zdravotnú a sociálnu povinnosť. U tých je to v poriadku a majú iné informácie o tom, s čím a s akými skutočnými problémami Slovensko zápasí a kto ponúka tú najlepšiu budúcnosť. Ale toto je už záležitosť novej vlády skorigovať tento odsek volebného zákona a zakázať voľbu zo zahraničia tým, čo majú trvalé bydlisko v zahraničí a zároveň neplatia na Slovensku zdravotné a sociálne odvody.

Naozaj mi pripadá táto všeobecná voľba slovenského parlamentu zo zahraničia ako tvrdá amoralita len v prospech istého okruhu politických strán, ktoré majú dobrý zahraničný PR a sa samo nazývajú demokratické, ktoré zahraničné média tvrdo ovplyvňujú svojimi názormi a bludmi, ktoré sa vôbec nezhodujú so skutočnosťou. Do týchto chvíľ sa vrátilo vyše 40 tisíc obálok. Vzhľadom na dlhodobejšie uskladnenie volebných hlasov v zastaranej forme voľby poštou v obálkach sa núkajú viaceré možnosti s ich manipuláciou. Uvidíme, aké budú výsledky práve z tejto časti voličského spektra, ak ich vôbec zverejnia.

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

požiar v Berlíne, IRIS-T, Nemecko, Diehl, hasiči

Rozsiahly požiar v Nemecku: horí výrobná hala firmy produkujúcej zbrane pre Ukrajinu

03.05.2024 15:49

Firma je súčasťou skupiny Diehl, do ktorej patrí aj výrobca systému protivzdušnej obrany Iris-T, ktorý Nemecko poskytlo Ruskom napadnutej Ukrajine.

minister obrany Robert Kalinak

Minister obrany Kaliňák poďakoval za príspevok Španielska do jednotky NATO na Slovensku

03.05.2024 15:23

Od júla bude na Slovensku pôsobiť do 780 španielskych vojakov aj s technikou.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová

Rusi pripravovali útok v Nemecku, chceli odpáliť vojenskú pomoc Ukrajine. Boli odhalení

03.05.2024 14:50

Nórsko tiež podozrieva Moskvu z prípravy sabotáže proti infraštruktúre krajiny.

Tomáš Drucker, minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR

Drucker: Reedukačné centrá v Bystričanoch a Trstíne sa zatvoria

03.05.2024 14:40

Deti by mali byť do konca júna premiestené do iných zariadení.