Založ si blog

Prečo naši moderátori a novinári verklíkovo zostavujú v predstihu budúcu vládu?

Predvolebné jedovaté debaty, hádky, ostré výmeny názorov, hašterenie sa, odhaľovanie káuz a kauzičiek sú v plnom prúde. Dia, tri či quatrológy medzi moderátormi a politikmi začali už dávnejšie naberať na „grádoch“. Objavujú sa škandály a „kauzičky“, ktoré sú pre divákov určite zaujímavé. Len aby bolo o čom na druhý deň v práci debatovať. V mnohých prípadoch mám ten dojem, že maši opoziční politici sú dokonalí umelci, keď z biel-okrémového miniatúrneho exkrementu dokážu upliesť dokonalú najčernejšiu lokomotívu len preto, aby ohúrili tú časť verejnosti, ktorá nepoužíva dokonale svoju „mozgovňu“.

Jedno však majú moji kolegovia spoločné. Nie Treema, nie Kočner, nie podvody a najmä nie programy strán ani riešenia, nie sú tak dôležite témy ako to, kto s kým a ako pôjde po voľbách do vedúceho šíku!!! Naozaj nevidel som od začiatku roka jednu jedinú televíznu debatu, kde by toto nebola ústredná téma. I napriek tomu, že dostali vždy tú istú odpoveď, ako verklíky sa moderátori a redaktori na tlačovkách pýtajú pôjdete s tým a tým??? Čo je toto za novinárčinu? Prečo novinári organizujú politiku a pletú sa do toho, kto s kým pôjde a prečo? Prečo tlačia všetky strany do vopred neistej odpovedi? Veď to, ako sa bude, alebo aj nebude vytvárať vláda rozhodnú iba voliči vo voľbách! A nesklamali ma v otázkach –  kto a s kým, vo víkendových reláciách ani moderátori Žitná, Makara a Kovačič, ktorý sa navyše blamoval, pretože sa poriadne nepripravil na niekym iným pripravenú reláciu a meno toho, koho kritizoval nenašiel ani v papieroch a museli mu ho povedať do slúchadiel z réžie i keď nám povedal, ako si zázračne na meno spomenul!

A opozičné strany novinárom skočili na lep a podpísali Pakt o neútočení spolu s vymedzením s kým do vlády nepôjdu. Taký pakt tu už jeden bol pred druhou svetovou vojnou medzi Sovietskym zväzom a Nemeckom a všetci vieme, ako to skončilo. To znamená, že aj keď sa v opozícii objaví veľmi vážna kauza, tak ju ostatní obídu a zakryjú? Veď sami popierajú to, o čom v každom vystúpení pred kamerami len básnia!!!  Veď to je práve to, čo nechceme! Či áno? Tak potom si paktové strany musia nakúpiť široké metly a veľkopriestorové koberce, pretože si budú musieť poriadne po sebe upratovať. Najlepšie by bolo, ak by sa už teraz prihlásili na preškolovacie kurzy na pozície zametačov.

A tak sme sa dostali do stavu, že všetky televízie a radiá mainstreamu sú naladené proti vládnej koalícii a chcú takýmto spôsobom udupať koalíciu aj v mysliach voličov. No stále sa im nedarí tak, ako by chceli, pretože ich voliči s iným názorom zatiaľ prekukli.

Vážení moderátori diskusných relácii všetkých hlavných televízii – STV, Markíza, TA3 a JOJ i rádií SRo, Expres a ďalšie. Prestaňte sa prosím už pýtať dookola stále to isté. Zaujímajte sa o programy a riešenia strán. Z toho sa najeme a nie z toho, kto s kým pôjde po voľbách na pivo. Neorganizujte prosím zoskupenie vládnych strán. To sa môžete pýtať až po voľbách a to podľa percent získaných každou stranou. Pýtate sa aj Sulíka, Matoviča, Bugára, Hlinu či Kollára s kým pôjdu a s kým nie a pritom nie je jasné, či nezostane niekto z nich mimo parlamentu. Možno dvaja i traja.

A exotom v kladení nezmyselných otázok je najnovší evidentne artikulačne „skvelý“ neskúsený hranový moderátor v JOJ-ke.. Rozmýšľam, či je to relácia o politike, guličkách, konskom póle, alebo o bulváre, pretože názov relácie tomu nenasvedčuje. Možno čerstvý absolvent žurnalistiky z FFUK s dobrou rétorikou a prehľadom by kládol fundovanejšie otázky. Takto sme odkázaní len na nepodstatné bulvárne otázky jednostranne smerované proti niekomu a niečomu. Pričom to niečo a niekto má stále rovnakú adresu. Možno potom tú hranu považovať za ostrú? Skôr poriadne vyštrbenú! Rovnako ju má aj jeho kolega zo spravodajstva (tiež intonačne„zdatný“), ktorý sa väčšinou motá v Bruseli s jeho poznámkou v sobotu, že : „naša ekonomika sa rapídne zhoršila“. Myslím si, že jeho zamestnávateľ by to mal využiť a oceníť a dať mu tretinový plat, aby o termíne rapídnosť mohol po nociach rozmýšľať.

Som zvedavý, čo budú novinári hovoriť po voľbách, keď nastane patová situácia, len preto, že sa strany pod verejným tlakom nechali zatiahnuť do hry, kto s kým a kto s kým nie. Toto chcú novinári? Chcú, aby sa opakovali opäť drahé voľby, ktoré opakovane môžu priniesť výsledkový pat, alebo ešte aj horšie výsledky pre protivládne jedovatých novinárov?

Pavel Jacz

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.