Založ si blog

Prečo nás politici s podporou moderátorov kŕmia nenávisťou? Zabránila by tomu povinná účasť na voľbách.

Čím viac sa zvolebnieva, tým sme svedkami ostrejších a ostrejších útokov na svojich sokov najmä pred televíznymi kamerami. Skoro všetci politici vsadili na útoky a to výdatne podporovaní neobjektívnymi moderátormi politických diskusií. Či už vezmeme Kovačiča, Dolinského, Závodského a tv novicov Makaru, či Žitnú, či eléva Magušina, ktorých vlastne len zaujíma to, ako relácie ladiť proti vládnej koalícii a kto s kým pôjde do vlády a kto nie. Silou mocou chcú počuť, že so SMERom a LSNS nepôjde nikto a takto chcú ovplyvňovať slovenského voliča. Vôbec ich nezaujíma, čo chcú vlastne strany urobiť pre Slovensko. Zaujímavé bolo v tejto súvislosti vyjadrenie Pellegriniho v relácii Markízy, ktorý včera povedal, že ak by nastala patová situácia a pomohla by k vyriešeniu iba účasť LSNS, tak by radšej preferoval nové voľby. Ak by si ich strany platili zo svojho a nie z daní nás všetkých, tak nech sa páči, opakujte si ich, koľko krát chcete. Tu treba peniaze pán premiér na dôležitejšie veci, ako na opakované voľby. Voliči Vám určia, ako má vyzerať vláda a Vy ste povinný ako politik sa dohodnúť na vládnutí a čo ak sa bude patová situácia opakovať aj trikrát. Aj vtedy si bude nahovárať, že ďalšie opakované voľby to vyriešia? Veď nepriateľa skrotíte tak, že ho dokážete kontrolovať a otupiť jeho hrany dohodou. Zostavovanie vládnej koalície je prostriedkom kompromisov a najmä ústupkov. Páni politici pozrite si dánsky televízny seriál Vláda a pochopíte, aký význam majú voľby, ústupky a vyjednávania strán po voľbách. Vo včerajšom diely a   v noci na ČT2 ako aj v dvoch predchádzajúcich častiach sa môžete veľa naučiť aj o osobných útokoch invektívami na sokov, či o zabrzdení tejto politickej taktiky.

Z tlačoviek a politických diskusií len počujeme totiž len kydy o zmene, o novej kultúre, o novej politike, odstránení starých politikov a nástup nových zelenáčov. To tu počúvame od nežnej a vylepšuje sa to len slimákovo. Národ totiž nejde vymeniť a jeho zvyky zmeniť len peknými rečičkami. Moderátori sa uspokoja s odpoveďami, ktoré ani odpoveďami nie sú, alebo z ktorých sa divák nič nedozvie a nedonútia hovoriť politikov jasne a stručne o svojom programe. To však asi nedokážu, pretože na to si musia najskôr poriadne naštudovať programy všetkých strán i poznať všetky súvislosti a to sa im asi nechce.

To, kto s kým bude vo vláde, určia predovšetkým voliči a nie predstavitelia strán!!! Nech si to politici konečne uvedomia, že volič a nie strana je ten najdôležitejší článok v demokracii. Volič nedáva mandát strane preto, aby s niekym išla či nešla do vlády, ale preto, že sa mu páči jej program, ktorý by mala presadiť vo vláde. Samozrejme sú aj takí, ktorých politika nezaujíma a volia iba podľa sympatickej tváre a je mu jedno, aký darebák sa za tou tvárou skrýva. Potom, keď začne volič zisťovať, že ho sympatický výraz oklamal a začne sa mu život zhoršovať, ctený volič začne zúriť a chce za podpory mainstreamu zmeniť figúrky na šachovnici a opäť naletí na sympatickosť. A takto to ide v demokracii dookola a dookola. Žiaľ, mnohokrát bez výsledného očakávaného efektu, pretože po voľbách už pekné rečičky a sľuby sú pre strany na obtiaž.

Ale hlavne, že počujeme, ako všetko treba zmeniť, všetko treba vymeniť a ďalšie a ďalšie kydy, sprostosti a somariny od neparlamentných strán, ktoré neovládajú reálny chod štátu. A keď to nepomáha vo zvyšovaní preferencií, tak sa zúfalí politici začnú urážať, ako včera na TA3 dve Háčka. Harabin versus Hlina. Z tohto duelu v urážaní zvíťazil šéf KDH – náš milý veriaci Lojzík Hlinôčka. Predviedol sa naozaj ako ten “najsvätejší kresťanský nadčlovek“, skôr by som ho otituloval “bohorovným polobohom“. Mečiar mal aspoň výstižné meno, keď chcel použivať svoje meče. A čo už s hlinou, tá dokáže iba zavaliť a zadusiť človeka a plodiť nové plodiny, nie však politické. Aj Harabin mu naložil prívlastkom Ancikrist. Padali invektívy zdravo podporované neobjektivitou moderátorky Žitnej. Tu sa nie je ani čo čudovať, keď má na ňu vplyv jej informovaný manžel inklinujúci v protiSmerovej bezpečnosti.

Je však zarážajúce, že neparlamentné strany zrazu dostávajú v politických diskusiách najväčší priestor!!! A to je proti všetkým objektívnym pravidlám demokracie. Tieto strany majú svoje programy predstaviť na predvolebných debatách a nie už teraz kydať na koalíciu týždeň, čo týždeň v politických diskusiách. Na to má právo parlamentná opozícia a nie nové strany len na základe nejakých preferencií, ktoré majú ovplyvňovať voliča. Kedy si to už uvedomia šéfovia všetkých médii???

Čo sú to vlastne prieskumy preferencií strán? Je to nejaká vzorka obyvateľov v počte čosi nad 1000 ľudí, ktorí do telefónu prezradia svoju momentálnu náladu bez toho, aby si to premysleli. Zväčša ich ovplyvnia udalosti predkladané mainstreamom tesne predtým. Takéto zisťovanie je veľmi výhodný kšeft. Niektorí si za prieskum poriadne zaplatia tak, aby mali čo najvyššie čísla a samozrejme dobre za tieto výsledky platia aj jednotlivé televízie, aby ovplyvňovali voličov. Opodstatnenosť preferencii dnes v NČ obhajoval Martin Slosiarik z agentúry Focus „Prieskumy sú fotkou aktuálnej reality. Preferencie sa menia, ak by to tak nebolo, ani kampaň by nemala zmysel.“ .Bodaj by si neobhájil svoje veľmi dobré živobytie a opodstatnenosť fungovania agentúry.

Pred časom sme tu mali povinné voľby, ale s jednou vedúcou stranou a dvoma proforma ministraničkami. Dnes tu máme nepovinnú účasť na voľbách s x stranami. A tak sa mohlo stať, že máme prezidentku, ktorá má za sebou iba štvrtinu voličov a pätinu obyvateľstva a má reprezentovať celý národ. A to, s akým percentuálnym počtom pri 21 percentnej účasti na eurovoľbách sme si zvolili svojich zástupcov netreba spomínať. Aj populárneho súdruha Žinčicu, ak by bol v „dobrej“ strane by sme si zvolili za exkluzívneho europoslanca! Príklad z minulosti bol hokejista Peter Šťastný, ktorý viac nepresedel, ako presedel v Europarlamente a bol iba návnadou SDKÚ na lepší volebný výsledok. Preto by sa mali politici zamyslieť nad opätovným zavedením povinnej účasti na voľbách. Takto to je v Grécku, Belgicku a Luxembursku a to sú oveľa vyspelejšie demokracie, ako tá naša. Nech si každý volič vyberie, alebo aj nevyberie svojich favoritov. Veď, ak nesúhlasí s ani jednou straníckou partiou, môže hodiť prázdny lístok a vyjadrí tým svoj názor. Potom budú voľby skutočne odrážať realitu a nikto nemôže spochybňovať výsledky volieb počas štvorročného volebného obdobia. Následne by politici zistili, že invektívy proti súperom by u väčšiny určite nezabrali. Páni politici zvážte ešte do volieb, či neupraviť ústavu aj v tomto smere, alebo sa chcete v predvolebných debatách len ponižovať používaním argumentov, kto s kým a kto je taký a taký komunista, gauner, idiot, zlodej, tunelár, mafián a podvodník??? Veď to my voliči predsa už dávno vieme, tak prečo to stále opakujete, ako pokazený verklík?

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

koláž, fotky, mReportér

Známe kúpeľné mesto je pýchou Slovenska, ale aj ikonický vodopád, pri ktorom nakrúcali seriál, ktorý milujú milióny ľudí

27.04.2024 05:00

Toto sú najlepšie videá týždňa, ktoré zachytili naši mReportéri.

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.