Založ si blog

„Zbúrame“ Karpaty okolo Bratislavy a vyriešime dôsledky búrok!

Už som písal o trestnoprávnej zodpovednosti primátora Ivo Nesrovnala, niektorých starostov a riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Szolta Lukáča po predchádzajúcej búrke, ktorá zatopila Bratislavu (http://paje.blog.pravda.sk/2018/06/08/naucte-sa-vodnictvu-odkazuju-nam-pan-primator-bratislavy-a-pani-starostovia-mestskych-casti/). Niektorí sa poučili. Keď som išiel po niekoľkých dňoch po Račianskej ulici, ktorú predtým kompletne zatopilo, videl som konečne tkz. „hovnocuce“ ako čistili kanálové vpuste. Povedal som si, aspoň niečo. A čo je zaujímavé Račianska včera v správach nefigurovala ako zaplavená. No ostatnými zodpovednými to veľmi nepohlo. Opäť prišla búrka a opäť niektoré rovnaké miesta zaplavilo. A čo je najhoršie opäť aj Nemocnicu v Ružinove a jej Urgentný príjem a obmedzilo prevádzku výťahov. A tak čakám, kedy sa nájde ďalší primitívny špekulant, ktorý nakrúti po povodni nejakého potkana v nemocnici, aby zarobil od Nového času túžených 50 Euro. Len aby dehonestoval naše zdravotníctvo. Ak by fungoval Nový čas v New Yorku na Manhattane, tak by tento „chorý“ prispievateľ  zarábal a to aj pri lenivosti denne minimálne 1000 dolárov . Jeho „pokrvní“ bratia sa premávajú po uliciach, v metre majú „frenkventované diaľnice“ a starajú sa o zahodené odpadky. V mnohých obchodoch s potravinami ležia počas plnej prevádzky mačky i šikovní psíkovia, aby ich potkani „nevyžrali „a hygienici im nezatvorili obchody!!! A to v New Yorku môže pršať koľko chce, tam sú vpusty a odvod vody správne udržiavané.

No a napadnutých 20-50 mm/m2 zrážok v Bratislave, ako sa nevedeli zhodnúť hydro a meteorológovia sa určite na jeseň bude opakovať a opäť sa budeme bezmocne pozerať na zatopené ulice, pretože časť spomínaných zodpovedných na čele Bratislavy a niektorých mestských častí len „kecajú“ a míňajú peniaze na hasičov. Pre primátora Bratislavy a bývalého podpredsedu Bratislavského kraja (kde sú aj teraz rovnaké problémy s dažďovou vodou) je dôležitejšie vytvoriť Národný park z Bratislavského lesoparku a ďalšie témy public relations, ktoré mu budú naháňať hlasy o rok vo voľbách, ako sa postarať urýchlene o poriadne prečistenie vpustov a fungovanie odvádzania dažďovej vody. Jeho vyjadrením, že kanálové vpusty v Bratislave nikto nečistil desiatky rokov, len priznal nielen svoju chybu, veď vo funkcii je už štvrtý rok, ale aj všetkých jeho predchodcov, ktorí by mali spoločne z vlastných vrecák zaplatiť predvčerajších 100 a pri predchádzajúcej búrke vyše 200 výjazdov hasičov. Rovnako ako predchádzajúci riaditelia Bratislavskej vodárenskej spoločnosti i ten súčasný Zsolt Lukáč, ktorý si našiel originálnu argument: „Okolo Bratislavy sú Karpaty a voda z nich steká do Bratislavy a toto je problém“!!! A teda Karpaty aj s Nesrovnalovým, možno budúcim Národným parkom, treba „zbúrať“!!! Pán riaditeľ Lukáč, tie Karpaty tu nevyrástli v tomto roku, Karpaty sú tu odjakživa a takých ako posledné dve búrky bolo odjakživa v Bratislave neúrekom. „Vy od nás pán riaditeľ vyberáte poplatky nielen za vodné, ALE AJ ZA STOČNÉ A ODTOK DAŽĎOVEJ VODY!!! A to platí aj pre vašich predchodcov“. A vtipne mu zakontrovala aj moderátorka správ Jojky Lucia Barmošová: „Aj iné mestá majú hory“!

Ako povedal primátor Nesrovnal, magistrát vyčlenil nad rámec pol milióna Euro na opravu a čistenie vpustí. A bolo to aj cítiť, že počas tejto druhej tohtoročnej výdatnejšej búrky voda skôr upadla a nezatopilo toľko ulíc v Bratislave. Tá kanalizácia, ktorú „odsúdil“ riaditeľ BVS, v minulosti zvládala aj väčšie búrky, ale pred tými niekoľkými desiatkami rokov (rozumej počas toho „neznesiteľného“ socializmu) sa o ňu zodpovední starali a každoročne ju čistili a rovnako aj vpusty prečisťovali „hovnocuce“ každú jar. A najmä po búrkach. Ak má pán riaditeľ Lukáč aspoň trochu guráže, tak ešte dnes odnesie svoju rezignáciu na funkciu. A ak nie, tak by ho náš nezávislý primátor mal okamžite odvolať, pretože sprostejšiu výhovorku na zanedbanie povinností BVS, ako s Karpatmi okolo Bratislavy, som už z dávno nepočul.

Toto však nie je len problém Bratislavy. Je to problém zanedbávania celého Slovenska. Po nežnej sme vyklčovali lesy a prestali každoročne čistiť korytá vodných tokov, a tak príde obyčajná búrka a strhne to cesty, domy a zaplaví dediny i mestá. Nuž, je to problém celej Slovenskej republiky a najmä celého systému uprednostňovania peňazí iba do tvorby zisku a nie do údržby. Zobudíme sa vždy až vtedy, keď sa niečo stane. Predvídavosť a prevencia na Slovensku utrpela opäť, ako skoro vždy vo všetkých oblastiach tvrdé K.O.. Problém dovtedy nikto nerieši, pokiaľ sa vypuklo neprejaví.

Pavel Jacz

P.S. Odpoveď pre diskutujúcich. Kanalizáciu má na starosti BVS. Vozovku a teda aj vpusty správca komunikácie. Tak ako zaplatíte pokutu cez Mestskú políciu, ktorá odťahuje autá na základe rozhodnutia správcu komunikacie (sice nepritomneho pri odťahu) mestskej časti, pretože správca komunikácie je priamo riadená mestskými časťami , alebo mestom. A zodpovednými za ich choď sú starostovia a primátor!!!

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

vesmír SpaceX raketa crew dragon

NASA: Objekt, ktorý poškodil dom na Floride, pochádzal z ISS

16.04.2024 07:16

Objekt prerazil strechu a poškodil podlahu na dvoch poschodiach, pričom skoro trafil dieťa.