Založ si blog

Prečo je u nás všetko drahšie ako v okolí? Ekonomickí „špecialisti“ totiž verejne „mudrujú“!

Stále počúvame v médiach mladých ekonomických „zasranov“ zo všelijakých nezmyselných nadácií, ústavov a inštitútov žijúcich viac ako dobre zo štátnych a zahranično záujmových peňazí, prečo je u nás drahšie, prečo sa zvyšuje tá a tá cena a vraj všetko má na svedomí euro. V Eurozóne sme asi najlacnejší a vo V 4-ke najdrahší. Zaujímavé. A tak spomínaní ekonomickí miniskúsenci všetko zhadzujú na Euro. No nemyslím si to. Vraví za nich málo skúseností s realitou a praxou. A na teoretizovanie bez poznatkov života sa im „darí“ ospravedlňovať systém špeciálneho podnikania na Slovensku, hlavne v mestách a špeciálne v Bratislave, kde cenový strop v podnikaní nepozná hranice, morálky i slušnosti a liberálni politici to ospravedlňujú dereguláciou voľného trhu. Veď si trh upraví ceny.

A tak upravuje. Aj komunisti nezdražovali iba upravovali ceny!!! Ale čo s tým, keď podnikateľ-údržbár v deregulovanom trhu zarába viac ako lekár, alebo Profesor na vysokej škole. A nie jeden krát, ale viac, ani dva krát, možno desať alebo dvadsať krát viac. Myslím si to, že je to tá „správna“ deregulácia. Chcete dôkaz? Nedávno som potreboval natiahnuť plastové rúrky po vonkajšej stene domu cca 10 metrov s napojením na jestvujúci ventil (materiál k tomu: 5 kolien, tri ventily a dve T-éčka 7 držiakov trubky s piatimi skrutkami a hmoždinkami a dvoma dlhšími cez zateplenie) . Nedovoľoval mi to momentálne zdravotný stav, inak by som si to urobil sám v priebehu dvoch – troch hodín a materiál by ma vyšiel na 20- 30 Euro. Na internete som našiel prvého. Najskôr povedal, že v Starom meste nerobí, nie je kde parkovať. Keď som ho ubezpečil, že mu zabezpečím miesto, tak prišiel a povedal sumu 180 €. Viem, čo je to za prácu (na chalupe som si robil komplet kúrenie a vodovod, takže túto prácu ovládam ) a tak som zjednal sumu aj na prehnaných 150 €. Osobne si myslím, že aj na jeho výhovorky, že treba platiť odvody atď. stačilo aj 80-100 €. No tak sme sa dohodli. Keď som mu však volal , že môže prísť na dohodnutý termín v piatok o 14.00 hod., tak ho pol hodinu predtým s odôvodnením, že ma veľa práce zrušil a že príde v stredu a neprišiel. A tak som zavolal ďalšiemu. Ten odmietol a ďalší povedal dobre. Keď som chcel, aby to prišiel pozrieť a oceniť, povedal, že všetok materiál majú v aute. Prišli dvaja údržbári v pondelok a povedali, že musia ešte ísť dokúpiť čosi. Miesto plastových rúrok vytiahli ohybnú hliníkovú. Keď som sa ohradil, tak povedali, že je to tak isto cenovo ako plast a že plast sa sem nehodí. Ja viem, prečo som chcel plast. A viem, že by splnil rovnako účel. Prácu urobili dobre a boli hotoví v priebehu dvoch hodín. No potom prišiel šok! Cena 319 €, čo som rezolútne odmietol a povedal som im, nech si to odmontujú a idú domov. Potom som volal šéfovi a povedal som mu to. Na to prišla odpoveď, že 180 € a tak som povedal 150 a stornovali účet. Mimochodom dva razy zaúčtovaná cena dovozu po 25, mzda každého z nich 25 € spolu teda 100€ a zostatok tvoril materiál. Jedno koleno 9€ čo je 9 x viac ako v obchode! Atď, atď. Pán šéf má už určite za tieto ceny vilu na Floride a preháňa sa na najluxusnejšom aute a takých najluxusnejších behá po Bratislave neúrekom.

Spomeniem ešte jeden príklad. Kupujem si jeden výživový doplnok, Vo všetkých lekár\ach stojí 17 euro. A lekárnici sa tvária, ako im štát ubližuje a len tak tak, aby prežili. Ale jedna lekáreň v centre Bratislavy ich predáva , pripomínam, že nie v akcii len za 14 euro! To je teda rozdiel! V prepočte na starú menu je rozdiel skoro 100 korún.

Kedysi som sa pozastavoval nad tým, aké sú drahé jahody v Maďarsku v poľnohospodárskej krajine. Dnes sme zatratili slovenské poľnohospodárstvo a založili sme nepochopiteľne americké farmárstvo so všetkým, čo k tomu patrí. Podstata sa nezmenila, ale sme americkí aj s cenami!!! Kilogram jahôd na trhu stojí od 5 do 8 € čo je od 150 do 250 korún. Kedysi sme si za to kúpili nákup na víkend pre štvorčlennú rodinu.

Prečo je to tak? Slová ekonomických „zasranov“ sú euro a inflácia. Denno denne dostávame v mediách a najmä v televíziách obraz amerického zázraku. Krajiny, kde je všetko možné , nádherné vily, luxusné autá, „fantastický“ život na vysokej nohe a keďže Slováci sú múdry národ, tak v ničom nechcú zaostávať a spomínané vymoženosti vyplývajúce z egoizmu človeka a túžbe vyrovnať sa „Amíkom“ , ale len tých v televíziách napr. ako sú v Smotánke či primitívnym Gessenovcom, ktorí peniaze pravdepodobne zdedili a teraz sa nimi chvália. Túžba po úspechu za každú cenu je obrovská. Žiaľ, u nás nie je zákonom stanovená percentuálna hranica zisku a tak zisky firiem sú niekedy aj viac ako 100% a v kontakte so štátnymi zákazkami aj viac. Veď každému z toho kvapne. Preto sú štátne tendre predražené a zisky firiem sú neuveriteľné, pričom zamestnanci často dostávajú minimálne platy. Kontroly z daňových úradov sú chabé (ak si v normálnej fungujúcej demokracii niekto kúpi superluxusné auto a býva v superluxusnej vile po roku – dvoch podnikania, okamžite musí dokazovať svoje zárobky daňovákom a keďže je u nás súkromný majetok nedotknuteľný, rešpektujú to aj celkom slušne naše daňové úrady) a tak sú u nás možnosti ako kradnúť, podvádzať, brať úplatky (to sa samozrejme netýka vzatia úplatku 50 – 200 €, prípadne kačíc, a pár fľašiek alkoholu a kompótov lekárom, rozhodcom atď. teda veľmi malých rýb! ) a špekulácií s bežným hodnotením „ten je šikovný a úspešný podnikateľ“.

Ďalšou kategóriou sú televízne reklamy a teleshopingy dennodenne búšiace do hláv ohromujúce výrobky s obrovskými zľavami, no i tak veľmi predražené. V New Yorku som videl tv reklamu na baterkový vysávač mazu z uší za 10 dolárov (vtedy cca 7 €) aj s dopravou a zabalením tovaru. V tom istom čase ho v Novom čase , teda sto a viacnásobne lacnejšom médiu. ponúkali za 36 +poštovné a zabalenie (čo je asi 7-9 Euro). Poviete si bum. To je ale rozdiel!!!. Podobne je to aj s viacerými rovnakými výrobkami, ale s pozmenenými názvami! Tu je známa výhovorka – veľký trh, čiže nie hodnota tovaru určuje cenu, ale veľkosť trhu.

Aj nedávno som si chcel kúpiť na Zámockej ulici pod hradom zmrzlinu. Bola to továrenská, nie vyrábaná. Teda v nákladoch lacná. Jeden kopček zmrzliny vyjde na 25-30 centov. Predajná cena? 1,20 €. Trochu privysoká marža. A ešte jeden príklad. Vynikajúca domáca zmrzlina v Šamoríne stojí 50 centov a v centre Bratislavy 1,50-1,90 €. A tu je to s veľkosťou trhu presne naopak. Viem, že nájmy v mestách sú vyššie a treba ich zaplatiť, ale trojnásobná cena je trochu silná káva. A takto sa správajú naši podnikatelia, ak nie sú stanovené stropy zisku. A argumenty liberálov sú, veď máme voľný trh. Ten si ceny upraví sám. Áno upraví, ale iba nahor. A nerobme si ilúzie, že tu nejde o dohody viacerých subjektov.

Preto je u nás draho pre väčšinu tvrdo pracujúcich ľudí. Nikomu nezávidím peniaze, ak ich zarobí svojou šikovnosťou v zákonných medziach, ale takých podnikateľov je u nás ako šafranu. Zväčša to nie sú tí, pre ktorých dodržiavanie zákonov a morálky sú len fikcia a prívetivá kontrolná činnosť zodpovedajúcich orgánov im to svojím ledabolým prístupom umožňujú. A tak, keď som kritizoval predaj prípravku RENUMAX na odstraňovanie škrabancov, ktorý samozrejme v televíznom trikovom štúdiu škrabance zahladil, ale v praxi vôbec nefungoval (http://paje.blog.pravda.sk/2017/08/02/podvod-teleshopingu-tv-offers-renumax-vydarene-televizne-kuzlo-dostal-som-tekuty-puder/,) stiahli ho z TA3 a po dvoch troch mesiacoch sa spot začal objavovať v RTVS, kde tento podvod vysielajú doteraz. A určite ďalší neznalci naleteli. Žiaľ, veľmi veľa marketingu a reklamy sú na oblbovanie ľudí, aké je všetko fantastické a neuveriteľné a ako najlepšie oklamať zákazníka a vyprázdniť mu vrecká a navyše sú neúmerne predražené.

Ďalším príkladom je severský nábytkársky koncern IKEA. Ak porovnáme ceny u nás a v Rakúsku, kde sú podstatne vyššie platy a porovnáme ceny, tak nás môže roztrhať od zlosti. Sme tak múdro-hlúpi, že to akceptujeme a kupujeme, pretože obchod v novom Avione je stále plný Slovákov. A ceny v niektorých prípadoch sú u nás vyššie od 32 – 68 %. Spomeniem aspoň dva konkrétne výrobky:

1. kreslo VRETA 660,56 € v Bratislave – 499 € vo Viedni

2. stolová lampa LJUSAS YSBY 82,65 € v Bratislave – 69, 90 € vo Viedni

a mohol by som pokračovať. Tých lacnejších výrobkov je v Bratislavskej IKEA určite menej, ako slušných poslancov v našom parlamente.

A až 80%-né zľavy dokumentujú to, s akými maržami podnikatelia pracujú. Lacnejšie určite nepredajú, ako to kúpili! Inak by im pred honosnými vilami určite neparkovali luxusné automobily., ale Trabanty. A tak vidíme samé ukazovanie sa a povyšovania sa pred druhými, v akom luxuse si žijú. A k tomu patria aj mladučké krásky na obrovských firemných SǓV-éčkach, ktoré nevedia ani šoférovať a nikdy by si na také auto sami nezarobili. A aj to musí niekto zaplatiť. Ani tu daňováci neskontrolujú, či auto využívajú na služobné účely, keďže si podnikatelia odratúvajú náklady a DPH.

Aj zvyšovanie minimálnej mzdy a teda aj odvodov prináša zvyšovanie cien. Na vidieku minimálne a v mestách obrovské so špekulatívnou podstatou. Veď mešťania majú viac a vyššie platy, tak nech ich pustia. Služby špekulanti predražili. Preto aj štátne tendre sú neuveriteľne predražené. Dôvod? Náklady stúpajú, lebo aj „sekretárke zdraželi hygienické potreby“. No sekretárka si priplatí zo svojho. A tak si podnikatelia kupujú po roku vily v Kalifornii , či v iných destináciách luxusného charakteru a uschovávajú si peniaze v schránkových firmách, ak by náhodou…... Veď sú to „úspešní a šikovní“ podnikatelia!!! Nuž, egoizmus podnikajúcich mestských Slovákov v súčinnosti s ukazovaním svojej spoločenskej úrovne a luxusu sú neuveriteľnou motiváciou na špekuláciu rôzneho charakteru. Tak preto je u nás tak draho, pretože egoizmus a nemorálka mnohých podnikateľov, nepozná hraníc a nie vyššie uvedené dôvody páni ekonomickí mudrlanti, ako tvrdíte vy!

Pomáhajú tomu aj takí politici ako predseda SAS Richard Sulík, ktorý stále vyhlasuje, že štát je zlý vlastník (preto si aj previedol sám na seba časť majetku OLO a „zahojil sa“!) a treba všetko privatizovať. Ak sa na to pozrieme z hľadiska ceny služieb od štátu a a od súkromných spoločnosti, tak je v tom obrovský rozdiel. Dzurindova vláda aj so sivou eminenciou stratégom Sulíkom privatizovala strategické podniky a tým sa firmy začali starať o svoje zisky, ktoré sa každým rokom zvyšujú a platia to všetci. Dostávame faktúry s nespočetnými nezrozumiteľnými položkami. Už mi tam len chýba elektrická, alebo plynová taburetka prispôsobujúca sa výške odloženia nôh a ich dĺžka, ktoré majú generálny riaditeľ a aj všetci členovia predstavenstva. Áno súkromný vlastník, je lepší, ako štát, pretože sa stará o ziskovosť na úkor zákazníkov, ktorí sú nútení platiť súkromnému monopolu oveľa viac, ako by pýtal štát. Aj preto je u nás draho, lebo vysoké ceny energií sa premietajú do všetkých činností! Takže s platom niekoľko tisíc euro z Európskeho parlamentu sa o tom Šulinovi veľmi ľahko hovorí! Len jedno ľutujem, že títo zástupcovia nemajú mesačný plat 600 Euro a menej!!!! Potom by títo vtáčikovia nespievali tak falošne, ako teraz!

Pavel Jacz

P.S. Anonym natan, nehanbite sa a predstavte sa, keď píšete takéto neúplné a plytké veci!

Ja som bol producent, ktorému STV neplatila za reláciu ani korunu  práve naopak, ktorý zadarmo dodával STV reláciu a ešte im platil za sponzorské odkazy. STV dostala kazetu, ocenila, vyúčtovala a vložila do stroja a odvysielala.  To znamená, že som tie peniaze niekde musel zarobiť.

Otázka pre Vás anonym natan . Dávali by ste týždenne do relácie od 6000 do 8000 euro z vašich úspor?  Myslím si, že pri vašich múdrych rečiach by ste nevyrobili ani jednu reláciu.

Každý pretekár chcel byť v televízii.  A viete prečo? Lebo na tom zarábal. Dostal viac peňazí od sponzorov iba vtedy., keď reklamy na autách a na overaloch a čiapkách v!delí v televízii tisícky divákov a nie len hŕstka divákov na pretekoch!

A to, že podľa Vás bola relácia najhoršia a mala najvyššu sledovanosť z motoristických relácií je Váš názor. Veď z toho vyplýva aj vaše rozmýšľanie.

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

machaj

SNS vyzýva riaditeľa RTVS Machaja, aby sa vyjadril k svojmu majetkovému priznaniu

28.03.2024 15:05

Národniari zároveň oznámili, že sa v tejto súvislosti obrátia na príslušný výbor Národnej rady SR.

žena, nemocnica, lôžko, pacient, tehotná, tehotenstvo, gravidita, pankreas, cukrovka

Fatálne zlyhanie v pražskej nemocnici. Žene urobili potrat pri kontrole, splietli si pacientky

28.03.2024 14:52

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke došlo k obrovskému omylu.

Mahmúd Abbás

Palestínska samospráva má novú vládu

28.03.2024 14:51

Jej predsedom bude dlhoročný poradca prezidenta Muhammad Mustafá.