Založ si blog

Čaputová: „Ja som zmena! „

Chceme zmenu bolo a je hlavné motto prezidentskej kampane a výsledkov prezidentských volieb. Tvrdili to najmä opozičné strany (Matovič, Sulík, Beblavý a ďalší), ďalej kandidáti Mistrík, Bugár a aj samotná Čaputová i politológovia ako Aneta Világiová z FiFUK, či protismerácky Leško, ale aj ďalší. Politológ Štefančík si zase myslí: „Pani Čaputová predsa nechce zmenu štýlu politiky pri porovnaní s pánom Kiskom.“ No a zmenu chcú samozrejme aj oslovení občania, ktorým novinári pritakávajú. Toto isté tvrdili zväčša tí istí protagonisti aj pred piatimi rokmi po víťazstve terajšieho prezidenta Kisku. Znamená to, že prezident Kiska ich vďaka častým prešľapom všetkých sklamal aj napriek tomu, že ho naďalej velebí mainstream (TV JOJ mu v spravodajstve robí každý týždeň PR), ešte časť obyvateľov a najmä opozícia?

Veď Slovensko chce zmenu! A ja sa pýtam akú, keď sám prezident vyzval občanov, aby volili pani Čaputovú. Mimochodom pani Čaputová bola aj na inaugurácii prezidenta Kisku. Vychádza mi z toho, že prezident Kiska bol testovací jazdec a skúška, čo vydrží Slovensko a teraz by mala 5 rokov pripravovaná a vychovávaná Čaputová vylepšiť post samotného prezidenta, nie však systém vládnutia, pretože to prezident môže iba rešpektovať a nie ho prerobiť. To znamená, že pani Čaputová, ak porazí Šefčoviča, pôjde v šľapajách a politickej línii doteraz najhoršieho prezidenta novodobej samostatnej Slovenskej republiky. Možno nájdeme paralelu medzi ukrajinským Juščenkom (dotovaného piatimi miliardami dolárov z USA) , ktorému sa prevrat nepodaril a pobratanca nášho Kisku – Porošenka, ktorý ho dokonáva.

A tak mi vychádza len jedna – jediná zmena. Už nechceme prezidenta muža, ale prezidentku ženu po vzore Litvy, Argentíny, Brazílie, Chorvátska, Estónska, Chile, Tchaj-wanu, Nepálu a ďalších krajín ale môžeme pridať k tomu aj premiérky Mayovú i Merkelovú.

To, ako bude Zuzanka schopná spravovať republiku jej podporovateľov asi zaujíma menej.Mne sa len chce veriť, že ak vyhraje pani Čaputová, že naozaj zmení štýl, morálku, spôsoby i rozoštvávanie vyjadreniami súčasného prezidenta, ktorý zahnal tieto atribúty do najtemnejšej pivnice. Určite zmení aj spôsob rétoriky. Tú má kandidátka určite vynikajúcu. No víťaza finále si zatiaľ netrúfam označiť. Všetko sa dozvieme o dva týždne. Ale ako som počul v relácii V politike na Ta 3 povedala, že seba považuje za zmenu ( Nerozumiem tejto logike pretože, ako môže teda vychvaľovať prezidenta Kisku do nebies, keď chce zmenu, keď on tú zmenu nepriniesol, situáciu iba zhoršil!!!), pričom jej súper stelesňuje pokračovanie spôsobu vládnutia. Myslím si, že to je veľká urážka pána Šefčoviča, pretože prezident Kiska sa mu nemôže rovnať, ani keby sme ho postavili na 200 mrakodrapov nového World Trade Center. Ani vtedy by mu nesiahal ani po chodidlá.

V jednom majú všetci pravdu. Zmena určite príde a to na poste prezidenta. Už päť ( vlastne už skoro 30) rokov otrepaná nič nevraviaca fráza – chceme zmenu – mi skôr pripadá, ako čo najlepšie obalamutiť voličov. No a občania si môžu povzdychnúť, že aj tak nebude chlieb lacnejší, iba vymeníme šachovnicovo pionierskeho kráľa s titulom antipolitikum, za diplomaticky ostrieľaného kráľa, alebo za sympatickú, ale  neskúsenú politickú novicku – kráľovnú. Škoda, že nemáme na tróne Alžbetu. Peniaze za „šaškarinu“, ako sú prezidentské voľby by sme mohli dať do zdravotníctva, školstva, dopravy, poľnohospodárstva i životného prostredia.

Ako som v piatok sledoval reláciu Karla Šípa na ČT1, zmenu chce aj herec Andrej Hryc, ktorý si založil svoju samostranu s názvom Korektúra – Andrej Hryc. Sám sa zvolil za šéfa samostrany (asi iní členovia neboli) a chce kandidovať do Európskeho parlamentu. A tam chce začať zmenu zhora a potom pretlačiť svoju stranu do slovenského parlamentu. Teda presne opačne. Zakontroval mu aj Šíp, že hráva vo filmoch iba gangstrov a teda chce chudobným brať a bohatým rozdávať . A určite mal pravdu po tomto prehodení slov. A keďže Hryc vlastní v „mozgovni“ veľmi dobrú  vypočítavú kalkulačku, (Zatiaľ mu stavba synagógy v Bratislave ako dobrému kresťanovi, kde by sa dalo dobre zarobiť, nevychádza.) tak mu padne veľmi vhod, ak dostane niekoľko stoviek, možno tisícok hlasov pri mizernej účasti, aby mohol dostávať vysoký plat Európskeho poslanca. Veď oficiálne osobne zbankrotoval a tak mu je každé euro dobré. Zároveň povedal, že ho dcéra, ako producentka, nechce obsadzovať do filmov, ale zahral si v úspešnej Čiare a v seriáli. Ak to všetko myslel Hryc, ako recesiu, tak to som sa dobre pobavil.

A ešte k Slovákom v zahraničí, ktorí sa domáhajú volieb zo zahraničia. Rozmýšľam nad tým, aké pohnútky ich k tomu vedú.? Na Slovensko sa vykašľali a odišli do sveta. Myslia si, že svojimi hlasmi prispejú k zvýšeniu životnej úrovne na Slovensku? Veď sú odtrhnutí od slovenskej reality a sú odkázaní iba na informácie z internetu a krčmovo-pubové reči JPP. Aj tak sa väčšina z nich nevráti domov (a ak tak na dôchodku, aby im cudzie penzie možno skvalitnili dožitie na Slovensku, ich deti sa však určite nevrátia) a povedzme si, koľkí z nich boli voliť, keď boli na Slovensku a teraz sa toho domáhajú. Keď sa majú tak dobre, tak nech si zaplatia cestu na Slovensko, aby mohli voliť, ako to prezentoval jeden IT-čkár, ktorého cesta domov na voľby stála 250 € a príde si zvoliť svojho kandidáta aj na finále. Ja som za možnosť voliť aj prostredníctvom internetu. Mám však otázku. Ako zabezpečiť, aby aj spoločnosti zaoberajúcou sa bezpečnosťou ochránili výsledky od manipulácie?

Nuž, všetci chceme zmenu, ale to by sme museli vymeniť osobnostný egoizmus každého z nás. Lebo ide o moc a peniaze a o nič iné!!!

Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Fabrika Kia - Teplička nad Váhom

Vláda chce zaplátať migrantmi zo Strednej Ázie dieru na trhu práce. Ako útok v Moskve zmení tento zámer?

29.03.2024 08:00

Po tom, čo skupina teroristov pôvodom z Tadžikistanu zabila v Moskve 139 ľudí, sa slovenské zložky rozhodli posilniť bezpečnostné opatrenia

Rusko, Ukrajina

ONLINE: Masívny útok opäť cielil na ukrajinskú energetiku. Poliaci poslali do vzduchu lietadlá

29.03.2024 07:45, aktualizované: 08:14

Rusko masívne útočí na ukrajinskú energetiku, ktorá je v zložitej situácii. Keď Rusi spúšťajú útoky, Poliaci posielajú do vzduchu lietadlá.

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.