Založ si blog

Je Fico diplomat?

Keď sa s niekym rozprávam a položím mu otázku, tak čakám jasnú odpoveď. Myslím si, že všetci sa pýtajú preto, aby sa dozvedeli. Jasné odpovede sú základom komunikácie. Aj novinári robia  preto  interview, aby divákom sprostredkovali informácie. Zväčša to bolo aj vo včerajšej diskusnej relácii na Ta3 s predsedom SMER-u, až na pár výnimiek. Moderátor statočne pichal v niektorých veciach, no aj tak sa nedočkal jasnú odpoveď.

Napríklad, či pôjde predseda Fico do volieb, ako líder. Jeho odpoveď však nebola veľmi jasná, keď odpovedal, že to ešte nie je jasné, ale určite bude ako predseda strany viesť rokovania o zostavovaní vlády samozrejme, ak SMER vyhrá voľby. Tu by som trochu rozobral jeho odpoveď. SMER je v nemilosti, dá sa povedať, že u väčšiny Slovákov. A v obrovskej u cca 30-tich percentách. Vieme, že média vyťahujú staré sľuby. Aj v tejto relácii moderátor Dolinský pripomenul Ficovi slová, že v septembri predstavia svojho kandidáta na prezidenta. Vtedy ešte v SMERE verili, že ministra Lajčáka prehovoria. Žiaľ, situácia sa zmenila, minister Lajčák sa sám odvolal a potom svoje odvolanie sa, zrazu sám odvolal, ako vo „vianočnej“ krásnej českej rozprávke. Na to mu nestačili prehovárania od našich, ale diplomaticky si potreboval otestovať reakcie kamarátov – zahraničných diplomatov. Naozaj jasný postoj ministra zahraničných vecí voči Slovensku! Ale vráťme sa k predsedovi SMER-u. Myslím si, že odpoveď smerom na voľby by bola schodnejšia, ak by ponúkol Fico niekoľko možností so záverom, že o všetkom budú ešte rozhodovať vo vedení. Myslím si, že odpoveď: „podľa preferencií a hlasov vo voľbách sa rozhodneme, či to budem ja, Pellegrini, alebo niekto iný“, by najviac uspokojila divákov. Určite viac, ako sme počuli. A takto je v hre aj dôvera v politika.

Ďalšiu, ale prijateľnejšiu záhadu predseda SMER-u vyslovil pri voľbe prezidenta. Vraj už majú jasného kandidáta. O koho ide, nepovedal, ale medzi riadkami sa to dá prečítať. Skúste si dať do súvisu nejasnú odpoveď o parlamentných voľbách a nekonkrétnu v prezidentských voľbách. A k tomu ešte zalovte v histórii preferencií strany podľa prieskumov a bude Vám jasné jedno meno, ktoré sa doteraz veľmi nespomínalo. Nechcem ho tu napísať, pretože je to len môj tip, a môžem sa veľmi mýliť. A ja sa nechám prekvapiť. Keď som to meno spomínal veľmi dobrému kamarátovi, s ktorým často debatujem o politike, najskôr mu to vyrazilo dych a záporne zareagoval a potom začal uvažovať, keď som mu vravel argumenty, tak začal pomaly odomykať zámok a nakoniec otvoril dvere so slovami – má to logiku.

Predseda SMER-u odôvodnil zatiaľ zatajovanie mena kandidáta spustením mediálneho lynču. No myslím si, že ak to bude môj tip, tak si myslím, že by to nebolo až také , ako si to predstavuje Fico.

Zároveň si Fico neodpustil komentár na terajšieho prezidenta ( aká to zhoda porušovania volebného zákona s dnes už mnohými bilboardami i podporovateľmi s dnes už známym kandidátom a opäť neznámym v politike Mistríkom). A v tom mal úplnú pravdu!. Prezident Kiska (ktorého zbožňujú najmä nerozhľadení mladí a liberáli pozn. autora) nie je tým pravým prezidentom. Je iba bublina bez vlastného názoru, ktorého neprijala ani jedna dôležitá hlava štátu.

Musím konštatovať, že ho prijali iba nejakí juhoameričania a afričania, V4 s piatym Rakúskom a iba prevratový kamarát Porošenko. K. a P. si teda môžu podávať a aj podať ruky. A toto je orientácia nášho súčasného šéfa Pionierskeho paláca!

Nepáčila sa mi nelogická, ale vyložene podrýpavačská otázka moderátora Dolinského, tak typická pre opozíciu, či SMER-u neprekáža, že pri pakte NATO o migrácii hlasovali spolu s Kotlebovcami? Ale s Kotlebovcami hlasovala aj opozícia, preto bola ústavná väčšina proti paktu NATO o emigrácii, keˇže Most-Híd zostal mimo.

Kotlebova LSNS je právoplatne a demokraticky zvolená strana a sama má právo, čomu a komu dá svoj hlas a ani vládna koalícia ani opozícia s tým nemôže nič urobiť. Zaujímavo si v tejto tému Fico rypol do šéfa OĽANO: „Matovič sa niekedy 100 krát horšie prezentuje , ako LSNS.“ Ak si vezmeme, čo doteraz Matovič a jeho ľudia stvárali v parlamente i mimo neho, tak to má istý reálny základ.

Aby sme neboli v budúcich voľbách prekvapení. Keďže opozícia nemá nejakého reálneho vodcu, i keď sa ním monokraticky po sultánsky vyhlasuje sám Sulík a s istotou vyhlasuje, že bude zostavovať novú vládu a bude budúcim premiérom a že voľby majú veľmi dobre rozbehnuté, aby sme neboli prekvapení pri výsledkoch. SaS si v poslednom čase sama klamstvami, omylmi a neustálom hľadaním chýb, čo sa týka vlády a najmä SMERu, sama napílila konáre. Ich odborná spôsobilosť, dostala po nose. Niet medzi šéfmi v SaS niet človeka, ktorý by si zaslúžil jednotku z čestnosti a odbornosti. Používajú klamstvá, kritiku somarín i odhaľovanie škandálov, ktoré sa po čase ukážu, klamstvá, alebo voloviny. A tak si myslím, že frustrácia z koalície a opozície môže i napriek obrovskej nepriazni všetkých politických strán zamiešať voľby. Ľudia už majú slov so sľubmi, prázdne škandalizovanie, súboje o pravdu a ďalšie nezmysly politického súboja už plné zuby. A tak sa môže hravo stať, že Kotlebovci skončia vo voľbách na druhom mieste s takými percentami, že zložiť vládu bez nich, nebude reálne. A to bude pat pre dnes obe súperiace strany.

Na záver konštatujem, že Fico je v niektorých veciach diplomat a v niektorých veľmi otvorene hovorí, keď si hreje svoju polievočku. Samozrejme, všetko závisí od príjemnosti otázky. A tak si kladiem otázku, kde je v týchto veličinách miera, aby uspokojila väčšinu? To vedel asi len Churchill.

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.