Založ si blog

Zastúpi v Marakeši prezident Kiska upratovačku, či 95-teho úradníka veľvyslanectva?

Asi takto som včera pochopil včerajší turbulentno-paktovo-OSNový dvojdeň v parlamente. Minister Lajčák, sa vyjadril, že má profesionálnu hrdosť a preto nemôže zostať vo funkcii ministra a tak oznámil podvečer svoju demisiu. Niet sa ani čo čudovať, pretože rok sedel na dvoch stoličkách. Na jednej zastával svetový záujem a na druhej slovenský. A to asi v prípade Slovenska nejako nejde dohromady. Z hľadiska predsedu Valného zhromaždenia OSN poprel to, že je Slovák. Dôkazom je práve spolupráca na pertraktovanom pakte OSN o migrácii. Rozmýšľam nad tým, či by Američan, Nemec, Argentínčan, Rus, Francúz, Talian či ďalší popreli svoju príslušnosť k vlasti, ako to deklaroval minister Lajčák a išli by proti ústavnej sile. Veď dokument už odmietli štáty V-4, Rakúsko, Taliansko, USA, Austrália, Bulharsko, Estónsko a ďalšie určite odmietnu.

Preto z neho rezultovalo rozhodnutie, ktoré avizoval a zatiaľ iba oznámil, pretože premiér je zatiaľ proti a nevyjadril sa k tomu. Vraj by utrpela jeho česť diplomata. Žiaľ, pre ministra Lajčáka, a na šťastie pre Slovensko náš zákonodárny orgán NRSR 90-timi hlasmi, teda ústavnou väčšinou rozhodol o tom, že pakt OSN o migrácii je pre nás neprijateľný. A keďže vláda je výkonný orgán, tak sa v parlamentnej demokracii musí riadiť rozhodnutiami Národnej rady Slovenskej republiky. A myslím si, že tu neplatí aspoň v týchto zložkách anarchia, ale demokracia. A toto nechcel minister Lajčák akceptovať a teraz možno povedať, že nechce akceptovať ústavnú väčšinu slovenského parlamentu. Ani sa tomuto jeho postoju nečudujem, keď sa sám podieľal na zostavovaní paktu OSN o migrácii.

Tí, ktorí poznajú okolnosti jeho vymenovania do významných medzinárodných funkcii to pochopia. Hillary Clintonová vyberala na upokojenia nepokojov v Albánsku z troch mien európskych diplomatov Carla Bildta, Marttiho Ahtisaariho a Miroslava Lajčáka. A sivá eminencia migrácie jej v roku 1997 odporučila práve slovenského diplomata. Hneď na to vtedajšia šéfka európskej diplomacie Catherine Ashtonová skutočne poslala „slovenského“ diplomata do Albánska. Pani Ashtonová ho aj v roku 2010 vymenovala za výkonného riaditeľa diplomatických zborov pre Rusko, východného partnerstva a pre západný Balkán. V roku 2007 ho zase vymenovali za vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva a osobitného predstaviteľa Európskej únie v Bosne a Hercegovine. A ako protektor sa podľa svedectiev a skutočností naozaj snažil až nad mieru. Ale o tom tu písať nebudem. Všetci si však určite domyslia vlnovú dĺžku konania nášho ministra. Toľko k jeho kroku demisie.

Včera ma zaujala k paktu aj tlačovka šéfa strany Most – Híd Bélu Bugára. Ktorý mal zaujímavé protichodné vyjadrenia. Preto si myslím, že Béla je riadny politický beťár – a po maďarsky, aby dobre rozumeli aj jeho voliči – Béla betyár politikát folytat.

Vieme, že mal súhlasný názor s ministrom Lajčákom. To je v demokracii prirodzené. Ja jeho názor akceptujem. Neakceptujem však jeho dvojtvárne názory a zdôvodnenia.

Jedným z nich bolo, že pred dva a pol rokom podpísal Most Híd koaličnú dohodu v smerovaní zahraničnej politiky Slovenska a tá sa v žiadnom prípade nebude meniť ani v prípade Ruska nebude. Zaujímavé, že na otázku novinára, smerovanú na mesiac dopredu odpovedal, že je to hypotetická otázka a až sa to stane, potom bude reagovať. Nezdá sa vám, že sú to opačné logiky, keď podľa koaličnej zmluvy nebude reagovať na vzniknutú situáciu ale o mesiac áno? Mne sa to zdá. V poslednom čase má jeho dvojvýznamovosť vyjadrení stúpajúcu tendenciu. Škoda, že mu to papkajú novinári na tlačovkách! Nuž predseda Bugár je ostrieľaný politik a dáva to jasne na vedomie. Preto to otitulovanie beťárom.

Z viacerých strán sa ozvalo , že odchodom Lajčáka z ministerského kresla sa zmení zahraničnopolitická orientácia Slovenska. Tú nerobí minister, ale vláda. Je to rovnaká blbosť, ako včera povedal podpredseda SaS Galko, že toto je hra Fica a Danka, ako sa zbaviť ministra Lajčáka. Nuž, poslanec Galko, mali by ste chodiť na prednášky logiky (Na Matematicko-fyzikálnej fakulte síce logika chýbala, ale samotná výučba fyziky a matematiky používa logické postupy, ale pre Galka asi nedostatočne!), aby ste prestali hovoriť takéto fantasmagorie!

Predseda parlamentu Danko povedal, že do Marakešu nepôjde ani 95-ty úradník veľvyslanectva a ani upratovačka. A basta fidli! Čo je ale veľmi zaujímavé, všetkých môže zaskočiť prezident Kiska, ktorý bol v mnohých zahraničnopolitických vyjadreniach na rovnakej vlnovej dĺžke ako minister Lajčák. Ten si jednoducho môže sadnúť do lietadla a poletí do Marakeša. Novela ústavy mu dovoľuje nepodriaďovať sa rozhodnutiam NRSR, ako povedal včera v Téme na TA3 poslanec SaS Poliačik. A to ani vtedy, keď to odhlasovala ústavná väčšina! Je však len otázne, či to Kiska urobí, oponoval mu podpredseda SMERu Kaliňák, Ako spomenul, Kiska nebude mať tú odvahu. Zahraničná politika mu nevonia, nevie sa v nej orientovať a navyše, keďže nie je veľmi pracovitý, pravdepodobne nebude obetovať víkend na úkor svojej rodiny.

Uvažujem teda, či by 95-úradníka či upratovačku (ako spomenul predseda Danko) zastúpil prezident Slovenskej republiky? Uvidíme.

A ja by som dodal, že, ak by to prezident Kiska urobil napriek ústavnej väčšine parlamentu, bol by to asi jeho politický koniec a určite by za jeho odstúpenie, že chce zapredať Slovensko, ktoré nazval mafiánskym štátom aj v zahraničí a kydal na neho a vychádzam z logiky ako prezident aj mafiánskeho štátu, bolo pred prezidentským palácom veľmi rušno. Myslím si, že oveľa rušnejšie ako na nám. SNP.

Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.