Založ si blog

Po 29-tich rokoch. .. alebo dnes tak typické: 29 years after…

Ešte stále mladá slovenská republika nedospela. Nedospela a ešte dlho jej bude chýbať zrelá dospelosť. Prečo? Pretože sme sa z direktívneho sladkovodného jazera presunuli do obrovského trpko-slaného Pretichého oceánu s občasnými búrkami a nevieme z neho vyplávať! A tak sa boríme so žralokmi, chobotnicami, hadmi, medúzami a ďalšími šelmami a parazitmi. Žiaľ, tých niekoľko, vraj ukážkových delfínov, sa občas postaví na hladinu, poskáče si a druhých učí aj letecké piruety. Ale akonáhle sa predvedú, tak sa z pozície majstrov plávania vynoria a vykľujú podmorské živly. Každé štyri roky ich chceme vymeniť, rovnako ako aj slano-horkú vodu za sladkú, ale tej sladkej a zlatej vodičky je nepomerne málo. Je to teda najväčší problém, ktorý nevieme prekonať. A tak sme počas 29-rokov vybudovali pravú plávajúcu džunglovú PaAfriku. Prepáčte, radšej o čosi menšie, nechcem byť megalomán, takže Banánovú republičku (a v džungli, kde ma každý banán či banánik svoje vlastné dozrievanie, sa jej svojsky veľmi darí! A chutí najmä gorilám a ďalším opičím rodokmeňom! Spomeniem aspoň škrekľavých zúrivých šimpanzov s preveľkými zadkami (tie toho pojmú), hrubokrkých orangutanov, podlízavých makakov, a všetkých z úzadia riadenými sivými eminenciami štvornohých obrov s hrošou kožou). A skoro každému banánovému plodu s odolnou šupkou je absolútne jedno či svieti slnko, popŕcha, padá ľadovec, či zavanie hurikán! Len niektorí sú proti.

A proti aj verejne vystupujú, tak ako aj 16. novembra 2018. A bičujú vášne, vášne davu, ktorý si ani požadovanou výmenou vlády nepomôže. Prečo? Pretože slovenský systém pakapitalizmu je zväčša iba demokratický chaos a anarchia. Demokracia nám ukradla kladné ľudské hodnoty. Na čele rebríčku stoja klamstvá, peniaze a egoizmus. A to sa premietlo do každodenného života nás všetkých, kde spomínané tri hodnoty vládnu. Spravodlivosť sa rozpustila a stala sa v našom oceáne plnom bahna absolútne science fiction. Tá nefunguje, a keď nefunguje, tak si každý robí to, čo chce.

Je mi zle, keď zlodej kričí, chyťte zlodeja. Ako sa vyjadril v diskusnej relácii STV šéf „Kollárskej“ strany, že vďaka novému zákonu budú do Smestrany prijímať iba preverených ľudí citujem „príkladného Boriska“ : „ našu stranu budujeme zo široka, máme otvorenú náruč, kto chce môže k nám prísť, pokiaľ nemá nejakú divnú minulosť!!!“ Kedysi to bola „ nedivná podnikateľská svätá trojica“ – Kollár a dvaja zavraždení mafiáni Steinhubel a Deák). Toto je len jeden príklad z toho množstva farizejstva, klamstiev, pakecov (prosím, nemýľte si to s pokecmi) a ďalších variácií blábolín a brblavín, ktoré počuť z úst politikov koalície a opozície, ale aj tých mimoparlamentných. Pripojím aj nedeľňajšie farizejské slová z TA3 v podaní poslanca Krajniaka: „Všetci sú si rovní pred zákonmi“ s poukázaním na problém diplomovky spred 20-tich rokov a požiadavky, aby predseda parlamentu odstúpil. A tak sa ho pýtam, prečo už dávno neodišiel zo Smestrany, keď jeho predseda má viac ako divnú minulosť a stále zostava v politike??? Zaujímavo poznamenal, že rozdiel medzi Ficom a Kollárom je v tom, že Borisko neuteká pred novinármi a poctivo odpovedá na všetky otázky. A to je podľa Krajniaka to hlavné, nie to, čo napáchal v minulosti!!! Tak isto pracuje aj Euromozgovňa Sulíka. Aj on môže všetko, Aj pokútne organizovať voľbu generálneho prokurátora ako predseda parlamentu. A predsa sa, podľa jeho slov, stačí iba ospravedlniť a priznať si, že to bola chyba a všetko je v poriadku. Ale podľa neho predseda Danko nemá v sebe pud hanby, ako včera tvrdil v Markize. Poslanci Sulík a Krajniak, ukážete aj vaše diplomovky z bratislavskej ekonómie (2003) a trnavskej politológie (v neznámom dátume!), či ste náhodou aj Vy neopisovali?

Aj tí, ktorí majú zo začiatku plné ústa medu, podľahnú po chvíľke mamonu bezcharakterného zvyšovania svojho luxusu. Počas socializmu platila formulka: „Ak nekradneš, okrádaš svoju rodinu“. A mizli rolky toaletných papierov z WC, kancelárske papiere, odpadkové koše, betón zo stavieb (viď tunelová nádrž Gabčíkovo, z ktorého postavili rovnomennú dedinu) , mizli aj tehly, cement, teda všetky z dnešného pohľadu omrvinky a drobnosti, ktoré neboli priviazané, prireťazované, privarené alebo prikované.

Dnes majú o takéto „výhody“ záujem iba chudobní. Avšak tí, čo si diamanty, zlato či, 500-eurovky doma prehadzujú archaickými vidlami by sa museli hanbiť s takými malými červíkmi. Oni sa riadia zase sofistikovanejšou formulkou: „Ak nekradneš, nepodvádzaš, nezavádzaš, netuneluješ, netaktizuješ a nepretvaruješ sa, tak nemôžeš vkročiť medzi elitu „úspešných podnikateľov a do sfér šoubiznisu!!!“

A tak sa podvádza, kde – kade a to aj verejne. Najnovšie som videl telenákup od Topshopu, kde blonďavú „dievčinu  (možno dcérenku, milenku, či partnerku niekoho „veľkého“) z ulice“, ktorá nespĺňa ani jedno moderátorske Pé z piatich, otitulovali slovom „MODERÁTORKA“. A táto pamoderátorka nás presviedča o tom, aké je výhodné si kúpiť plyšovú vykurovaciu a masážnú galošu na chodidlá s 50 percentnou zľavou: cena klesla z 59,80 € na 29,90 €. Zaujímavé je, že v NAY-ke stojí a pripomínam, že bez zľavy tá istá galoša len 24,90 €. Viem, že ak nechcete, nekúpite si. Ale ide o to, že sto krát opakovaná lož sa stáva pravdou. Pravá podstata úspešnosti je v pískaní a lapaní vtáčika! A je jedno, aké svinstvo mu dáme spapkať, veď profit za akúkoľvek nemorálnu cenu je základným kameňom dnešného systému „kapitalizmu“ v Slovenskej Pabanánke.

Spomeniem ďalšie klasické prípady. Výmena strechy na konečnej lanovky budovy cca 7×10 m v našich horách 300 000 €, rekonštrukcia bývalej železničnej reštaurácie na čakáreň na Hlavnej stanici v Bratislave 825 000 € či cca 20 metrov znova postavený dlhý ostrovček zastávky električiek rovno pred policajným riaditeľstvom v Bratislave 110 000 €. 3 izbový rodinný dom dnes dokážu firmy postaviť za 150 000 €. Tak, čo si mám o tomto zlodejstve myslieť.

Podľa krikľúňov z námestia za všetko môže dnešná koalícia. Spomeňme si, koľko tu bolo rôznych koalícii pravých, ľavých či pravo-stredovo-ľavých a koľko sa rozkradlo. Žiaľ, opoziční politici už dlho nevymývajú bohaté korytá, tak sa zo všetkých síl snažia potopiť úspešných vo voľbách. A myslím si, že im to celkom nevychádza. Aj keď prieskumy vravia niečo iné, v bašte SaS v Bratislave sa stal kandidát neparlamentných strán Právo a spravodlivosť a strany Spolu, podporovaný čudným to ESETom, ktorý vlastní aj Denník N, primátorom. Ale šéf SaS si pred kamerami neodpustil fantazijne slová o porážke SMERu v komunálnych voľbách a že parlamentné voľby v roku 2020 majú veľmi dobre rozpracované. A ja sa pýtam, ktorá strana porazila SMER (592 kresiel primátorov a starostov), i napriek strate dvoch krajských miest a niekoľko desiatok primátorov. Že by nezávislá strana? Taká oficiálne neexistuje, len nezávislí kandidáti, ktorí pochopili, že strany v komunálnych voľbách sú na obtiaž!

Poslanci SaS si totiž sami podkopávajú svoje pozície a ani prefabulované prieskumy im nepomôžu. Kladiem si otázku podľa piatkových najnovších prieskumov. Kde bolo ich 14 % (Focus) – 16 %(AKO ) z prieskumov pre SaS, pri siedmych zvolených šéfov samospráv?

Už aj ich voliči prekukli farizejstvá a umelo vytvárané škandály, z ktorých si občania uchmatnú tak akurát ukojenie zvedavosti. Spomeňme aspoň „super inteligentného“ poslanca Rajtára, ktorý naletel exnámestníkovi riaditeľa Colnej správy, ale aj v budúcnosti určite naletí aj bezdomovcovi, či čiernemu koňovi aj s baranom, ku ktorému určite inklinuje. Nezaostáva, ani jeho kolegyňa z parlamentu, možno iba maturantka, aj to nevieme na sto percent Ďurišová Nicholsonová. Zaujímavé, že aj tu platí spomínaná formulka: „Zlodej kričí, chyťte zlodeja!“ Možno maturantka, ktorá vie ako vyzerá vysoká škola iba z ulice, poukazuje na falšovanie diplomovej práce, predsedu parlamentu!!! A jej včerajšie vyhlásené priznanie o charaktere .SaS v STV, že ak poslanci SaS chodia na protesty, tak len medzi ľudí, a nie ako strana SaS, aby NEPOŠPINILI protesty. Naozaj veľmi „inteligentné“ a asi aj pravdivé slová o SaS! A to, čo jej našepkajú v istom denníku, ktorý sa v poslednom čase prezentoval mnohými klamstvami, je pre ňu smerodajné, aby mohla ziapať do mikrofónu a ešte viac si odpudzovať svojich prívržencov.(pre objektívnosť musím spomenúť, že sa včera krotila). Pretože tí chcú lepšie žiť a mať plné žalúdky a nie sa zaoberať už vyše mesiaca tézami a talafatkami o plagiátorstve. Ak to je aj pravda a potvrdí to odborná komisia do 10. alebo ako niektorí tvrdia 11. januára (mimochodom dva zaujímavé dátumy narodenia dvoch vrcholných predstaviteľov bývalého režimu Husáka a Šlapku), tak si neodpustím spomenúť „rozvoj“ nášho školstva po nežnej, ktoré sa dostalo do hlbokej priepasti. Dnešní stredo a vysokoškoláci študujú na množstvách škôl (pomaly aj v dedinách budú vysoké školy), ktoré riadi, usmerňuje a platí mnoho inštitúcii a zodpovedná je vždy len ministerka, alebo minister školstva. Chorý to náš pademokratický systém, kde sa ministerka môže rozkrájať a vlastne jej kompetencie sú všakovaké až minimálne. Veď školy platia zriaďovatelia – teda samosprávne kraje, metodiku zase Inštitút vzdelávania a ďalšie úrady. A absolventi nemajú základné vedomosti, neovládajú poriadne rodnú reč, logopédi na základných školách absentujú, ale hlavne, že študenti vedia po anglicky, aby mohli rýchlo ubziknúť a zarobiť si v Európe . Čo tam potom, že tento štát im dal nenávratnú pôžičku a sponzorské štúdium.

Rovnako chorý demokratický systém je aj v dobrom zdravotníctve a ďalších odvetviach. Chorá je aj spravodlivosť, prokuratúra a najmä zákony a skorumpovaní sudcovia. A že to nepochopili herečka Pauhoffová a jej kolega Stanke, (chýbala mu už iba šikmá ofina, úzke čierne fúzy a tmavé vlasy ) ktorí sa prejavili už po niekoľký raz svojimi oduševnenými, ale čítanými (kto im ich napísal?) prejavmi (Veď prečo by sa mali prejavy naučiť naspamäť a k tomu ešte aj zadarmo???) pripomínajúcich krutovládcov a diktátorov, sa ani nečudujem. Určite by ich dobre zaplatil bývalý režim ako vrcholových propagátorov. Takých predsa vždy treba na ovplyvňovanie davovej psychózy.

Aj z ich úst sme počuli, že SMER patrí minulosti, ale to, aké je to vďaka mamonu ľudí zhnité pod ním, v komunáloch, inštitúciach, v obchode, v reklame, v bankách, v službách a v ďalších zložkách, ktoré demokraticky zvolená vláda neriadi, im neprekáža. Neprekáža im deformovaný systém, iba jeho vláda, lebo má iné politické smerovanie. Neprekáža im to, že väčšina ľudí neuznáva morálku, že si robí, čo chce, že porušuje zákony, predpisy, úzusy a hrá zo seba anjelov. Neprekáža im, že na Slovensku sú predpisy a zákony iba na to, aby sa porušovali! Neprekáža im, že náš prezident má čerstvé kauzy na rozdiel od 20 rokov starej diplomovky, za ktoré by expredsedu vlády a predsedu najsilnejšej strany najradšej rovno sťali na námestí, ktorého neslušne a hanlivo titulujú iba poslancom. Pripomínam im a aj organizátorom mítingov Farskej a Šeligovi, že aj to nie je slušné Slovensko. Hnusí sa mi táto dvojtvárnosť malej, ale o to hlasnejšej časti spektra Slovákov.

Aj nasledujúce riadky z nedeľňajšieho Nového času o nej svedčia. Akokoľvek chcem, tak tejto „demokratickej“ spomienke poslanca Galka neverím: „Pamätám si, ako by to bolo včera, išiel som hrať na Mlyny futbal a do cesty sa mi postavil nejaký študent. Povedal mi, že v Prahe nám bijú kamarátov. Bolo to veľmi silné, hneď na druhý deň som nabehol medzi ľudí, bol som vpredu, kde sa dalo. Nevynechal som jednu jedinú demonštráciu. Mama aj budúca svokra sa o mňa báli, lebo nik nevedel, ako to dopadne. Keď sa to podarilo, stiahol som sa, doštudoval som a žil si svoj život.“

Spravodajsky som pokrýval tieto udalosti. Tak len pre informáciu 16. novembra 1989 bol štvrtok, 17-teho piatok ( Národná trieda v Prahe). V piatok, v sobotu a v nedeľu ešte Slovensko spalo (jediní, ktorí sa zhromaždili, ale iba kuli plány, boli študenti VŠMU, ktorí sa však hermeticky zavreli v škole v historickom centre Bratislavy) a všetko začalo vrieť až po správach z Prahy v pondelok predpoludním! Rozmýšľam teda, kde bol vtedy ešte chudobný študent Galko na druhý deň? Vo víkendovej Prahe? Asi sa mu o tom predvčerom snívalo. Tu som chcel len zdokumentovať, ako sa neúprimnosť a klamstvo vychádzajúce zo sebapovyšovania nad druhými stalo modlou dnešného „demokratického“ Slovenska. Galkovi to akurát tak uveria dnešní nevzdelaní mladí, prekecané pipulky v kaviarňach a v rodnej Klieštine pri Považskej Bystrici!

Takto vnímam dnešné farizejstvo, amerikanizmus, povýšenectvo, stratu morálky, klamstvá, kriminality, riťolízačstvo, egoizmus a najmä stratu sociálnych istôt – teda jedným slovom marazmus po 29-tich rokoch budovania svojrázneho systému, ktorý nám po spoznaní nebude nikto závidieť, pretože o demokratickom systéme sa v našom prípade hovoriť nedá. A moje sklamanie zo základov systému nevyvrátia dnes už samozrejmosti, ako cestovanie, či dostatok všetkého aj brakov a chemických potravín v obchodoch. Pre toto som neriskoval vyhadzov z televízie v auguste 89, keď som odmietol tri dni po sebe nakrúcať reakcie na „pamflet“ Niekoľko viet a neriskoval som slobodu 16. novembra na nakrúcaní študentského pochodu, z ktorého zábery každoročne vidíte v televíznych spravodajstvách a spravodajského pokrývania následných demonštrácii od pondelka 20.novembra 1989!

A na záver ešte citát ako od Sibyly už 24 rokov nežijúceho Karla Kryla:

Z čeho jsem smutný? Z toho, že jsme vsadili na krámy a prosperitu a zapomněli jsme na Boha, na Duši a na to, že máme kulturu, že máme rádi také krásne věci, které nás rozlišují od žraní jako stádo. Že se měníme na zvířata, na otroky a děláme to dobrovolně!“

 

Pavel Jacz

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Otvorený list budúcemu šéfovi SaS Gröhlingovi.

07.03.2024

Dobrý deň pán poslanec, mám o Vás už dlhšie svoju mienku, ale nemyslel som si, že v rámci vašej šialenej ideológie dokážete byť pomstychtivá argumentačne tvrdá guma. To, čo ste v nedeľu predviedli ohľadom Ukrajiny v televízii TA 3 v relácii V Politike ma presvedčilo, že Vám absolútne chýbajú dva základné pohľady. Prvý je späť a druhý dopredu. Na ten druhý sa [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.