Založ si blog

Prečo nebudem voliť Rada Števčíka za starostu bratislavského Starého mesta.

Som taký, aký som. Ak sa s niekym na niečom z hľadiska možností ústne dohodnem, môžu padať aj tanky, ale dohodu vždy dodržím. Ak to nestihnem v termíne, tak sa ospravedlním a nevyhováram sa na to, že to nejde. Posunie sa len termín realizácie. Tí vzdelaní a seriózni z hľadiska znalostí vopred na 90% načrtnú aj možnosť realizácie. Takéto ústne dohody sa striktne dodržiavajú najmä medzi novinármi. Ak niečo nejde, tak všetci seriózni ľudia na úvod povedia, že to a to sa nedá, alebo je tam malá možnosť. A tú zistí a navrhne riešiť iným spôsobom. Toto považujem za serióznu dohodu, alebo serióznu nedohodu, ale tá serióznosť je hlavná črta novinárskych pracovných vzťahov!!! A myslím si, že do starostovského mandátu som mal s Radom Števčíkom takýto vzťah. Preto som mu aj veril, že bude dobrým starostom Starého mesta v Bratislave. Nuž, ale človek mieni a život, alebo starosta to všetko mení! Preto som aj napísal starostovi Števčíkovi, že pred voľbami uverejním blog pod vyššie uvedeným názvom. A na rozdiel od neho, ja svoje sľuby plním!

Po prvý krát som stretol Rada Števčíka 16. novembra 1989 na študentskej demonštrácii v Bratislave a priložil som mu aj mikrofón, aby sa mohol vyjadriť. Vtedy sme všetci žili opojením z nového zajtrajška. Eufória bola taká silná, že sme sa nenazdali a tí chytrí to využili a dnes sa smejú zo sprostosti a naivnej eufórie Slovákov zo svojich víl po celom svete. Nie všetci však tak začali svoju kariéru. Rado Števčík založil Staromestské noviny, ktoré som veľmi rád čítal. Pranieroval v nich so svojimi spolupracovníkmi všetky neduhy komunálnej politiky. Považoval som ho za „svoju krvnú skupinu“. Preto som si ho ako novinára vážil a to aj preto, že neupustil z kritiky ani po istej perzekúcii. Pred minulými voľbami sa rozhodol, že vstúpi do kruhov komunálnej politiky, ako kandidát na starostu. Vo svojich novinách publikoval rozsiahly program rozvoja pre Staré mesto. Žiaľ, publikované sľuby a prax pod jeho taktovkou je niečo celkom iné. Dnes je starostom Starého mesta, teda aj mojím starostom a ja ako oklamaný občan sa vyjadrím k tomu, čo ma trápi najviac.

Vo svojom programe Rado Števčík uviedol: „Dostupné parkovanie pre Staromešťanov

Obyvatelia s trvalým pobytom v Starom Meste nesmú byť diskriminovaní pri parkovaní pred svojimi domami. Týka sa to obyvateľov v bytovej, ale aj vilovej časti Starého Mesta. Parkovanie na uliciach musí byť dostupné najmä pre obyvateľov Starého Mesta. Vyhradené parkovanie pre návštevníkov treba zrušiť. Návštevníci si môžu vybrať, ako prídu do Starého Mesta, obyvatelia mestskej časti túto možnosť nemajú. Treba opäť prehodnotiť zmluvy s BPS PARK, a.s., ktoré uzavrela bývalá aj súčasná samospráva Starého Mesta. V zónach s dopravným obmedzením treba zaviesť v pracovné dni spoplatnené parkovanie pre návštevníkov, pričom výnos z týchto poplatkov musí byť príjmom mestskej časti, nie súkromných firiem, ako je to teraz“.

No a toto všetko na papieri zostalo iba planými sľubmi – teda obyčajným klamstvom. Tu nielen mňa, ale aj všetkých obyvateľov bývajúcich nad zónami parkovania, totálne starosta  Števčík oklamal!!!

Keďže som ho stretol ako už zvoleného a ešte nie vo funkcii, tak som mu zablahoželal a poprosil ho, aby nad Palisádmi a nad ul. Fraňa Kráľa, kde parkovanie pre Staromešťanov končilo, vyhradil parkovanie pre obyvateľov. Bola jeseň a sľúbil mi, že na jar budeme mať kde parkovať. Nič sa nedialo. Stretol som ho nasledujúcu jeseň, keď nechal zrekonštruovať 60 metrový úsek Hlbokej ulice, z ktorej po úpravách zmizlo minimálne 6 parkovacích miest. Opäť som ho ústne požiadal, aby v kopcovitej časti vyhradil parkovanie pre domácich. Odpoveď po druhý raz : „Urobíme ho na jar“. Lenže v sľubovanom klamstve zabudol určiť rok, pretože prešli ďalšie dve jari.

Keďže sa začalo zvolebnievať, starosta Števčík začal byť veľmi aktívny na Facebooku i v jeho bývalých Staromestských novinách. A tak som mu najskôr napísal, aby si prešiel svoj rajón a pozrel, aké diery zostali na cestách po zime, kde sú rozbité chodníky, kde sa nedá parkovať, kde je neporiadok, kde už roky trčia zvyšky tyčí po odpílených tyčkách dopravných značiek na chodníkoch, do ktorých ľudia zakopávajú a nech je taký dobrý a dá namaľovať modré čiary na parkovanie pre Staromešťanov. No a na titulke Staromestských novín som sa dozvedel, že si módny starosta , ktorý je dnes už „innnnn a cooooool“ (už s narastenou bradou. s islámskym to módnym prvkom na tvári, si zabehol pol maratón). No nie po svojom Starom meste, ale po určenej trati! Hlavne, že sme sa „potešili“ z jeho ohromujúceho športového výkonu! Žiaľ, o svojom území nemá celkové znalosti a ani o to nemá taký záujem, ako opakovane o stoličku starostu. Na parkovanie som od neho na FB dostal 17. marca 2018 odpoveď: „Na ulicu, kde bývaš robíme projekt.“ Prešiel pol rok a jediná čiara, ktorá uzrela svetlo sveta bola žltá, ktorá ubrala jedno parkovacie miesto. A obyvatelia naďalej nemajú kde parkovať, pretože tu parkujú ostatní Bratislavčania a autá so značkami SV, MA, SC, DS, RO, KE, KN, LE, NM, ZA, BJ, TO a ďalšie, dokonca už druhý mesiac v jednom kuse strieborný Nissan s maďarským EVČ. Mňa možno dva krát oklamať, potom už dotyčný šancu nemá a Rado mal z hľadiska okolností výnimku. Ale už ma nezaujíma. Vydržím a verím, že ďalší starosta sa aj v tejto oblasti postará o motorizovaných Staromešťanov. Veď je tu vyše 80 % rodín s jedným až dvoma autami a tí vedia o parkovaní, papučiach a nezákonnom odťahovaní vozidiel Mestskou políciou svoje. Tá tu totiž denno-denne labzuje a hľadá zle zaparkované autá s vymyslenou otrepanou výhovorkou, obyvatelia nám volali!

Odkedy existujú kartičky na parkovanie pre staromešťanov, mám ich na prednom skle. Už minimálne osem rokov som si ich kupoval každý rok, pretože som dúfal, že nám obyvateľom Starého mesta vyhradia parkovanie. No a všetci moji susedia z ulice dúfali spolu so mnou. Pred nimi som ale zostal sľubotechnou z hľadiska môjho novinárskeho kontaktu na Števčíka. Ale dúfanie a viera, že sa toho dožijeme bola len planá fikcia. Zamodrelo sa nám pred očami, ale nie na ceste! A tak kartu na parkovanie využijem málokedy, iba keď idem niečo vybaviť raz mesačne i menej často na miesta, kde sa dá využiť, ale nie pred vlastným domom!

V systéme plateného parkovania BPS sa nezmenilo nič, okrem zvýšenia ceny za parkovanie, možno v obsahu vreciek a bankových kónt tých, ktorí o ničom nerozhodli – teda lepšie povedané rozhodli o tom, že sa nič nezmenilo a BPS, vďaka exstarostovi Čiernikovi (podpísal vraj nezrušiteľnú zmluvu na 20 rokov!!!) stále kraľuje a teda kráľovsky zarába v Starom meste!!!

Mňa ako obyvateľa Starého mesta nezaujíma parkovacia politika Magistrátu v Bratislave, na ktorom sa primátor a starostovia mestských častí nevedia dohodnúť. Mňa zaujíma to, aby som mohol zaparkovať pred svojím domom a nie o ulicu, dve mimo, takže toto ako argument neprijímam, pretože vyhradené parkovanie pre obyvateľov Starého mesta, ktoré už existuje, odkedy boli parkovacie kartičky a teraz nálepky, nijako nebráni celobratislavskému parkovaniu!!!

Zastavím sa aj pri rekonštrukciách krátkych ulíc. Na opravu ciest pán starosta vo volebnom programe jednoducho zabudol. O časti Hlbokej som už hovoril, kde ubudlo minimálne 6 parkovacích miest. Teraz rekonštruujú spodnú časť. Uvidíme, ako sa prejavia opäť „normy“ (ako argumentuje starosta) na ubúdaní parkovacích miest. Parkovacím normám bez vykreslenia parkovacích miest sa dalo vyhnúť pozdĺžnou prerušovanou čiarou na zrekonštruovanej Björsonovej ulici, kde zaparkuje podstatne viac áut.

Dožili sme sa zrekonštruovania cesty pri trhu na Žilinskej ulici. Kýčerského je zrazu nezmyselne jednosmerná a parkovanie 13 boxov (Z toho vďaka amatérskemu vyhotoveniu sú 3 na polovicu prekryté terasou reštaurácie, ktorá tam bola aj pred rekonštrukciou a vďaka stojanu pre imaginárne bicykle na druhej strane, tam nie je možnosť parkovať!!!) vyhradené pre Technické služby. Predtým sa na dvojsmerke, kde pre frekvenciu chodcov sa jazdilo krokom a nikto nejazdil rýchlejšie, sa parkovalo po oboch stranách, alebo v dvojrade. Teraz majú návštevníci k dispozícii 9 nezmyselných stojanov na bicykle a dve obchádzkové trasy pri odchode z trhoviska. Ani počas frekventovanej soboty, tam bicykle niet vidieť a stojany majú iba jednu funkciu. Brániť v parkovaní! Aj súvisiace parkovisko 200 metrov od trhu pri Ministerstve financií prišlo úpravami o minimálne 10 parkovacích miest.

Rovnakú renovačno-parkovaciu politiku zažila aj 200 metrov dlhá spodná časť Lermontovovej ul. Opäť zmizlo minimálne 6 -8 parkovacích miest a vyústenie na Štefánikovu je už iba pre jedno vozidlo. A ak odbočuje niekto doľava, aj tí vodiči, ktorá chcú doprava, musia čakať v dlhých ranných kolónach. Veľmi „inteligentné a ohromujúce“ a najmä neodborné riešenie!

O kvalite ciest iba stručne. Všetky spomínané rekonštrukcie sa udiali na pomerne slušných cestách. A keďže starosta Štefčík nevie o svojom rajóne veľa a teda nevie, ktoré frekventovanejšie cesty sú rozbité a ktoré nie, tak jazdíme po tankodromoch ako Kozia, Zochova (Až teraz ju pred voľbami narýchlo z časti preasfaltovali a to len tak naoko predvolebne, pretože jej rovnosť sa rovná „rovine“ na moste SNP po rekonštrukcii – teda vlnovke!), či Timravina, ktorú naposledy potiahli asfaltom „komančovia“ pred Pretekmi mieru v Bratislave v roku 1988. Teda rovných 30 rokov ju len plátajú a plátajú po výkopoch!!! Odvtedy je to plátaný povrch s mnohými dierami pripomínajúci plavbu na rozbúrenom mori. Je to dobrá príprava v boji proti morskej chorobe. Zima skončila už dávno. Ak by dodnes nezostali cesty bez dier, ktoré ničia tlmiče áut staromešťanov, asi by sme už na ňu zabudli.

Aj nový asfalt na Tichej, a teda super rozbitej ulici potešil iba na polovicu, tak ako aj polovičná oprava cesty na Slavičie údolie. Spodná časť pokračujúcou cestou Slavičie údolie zostala tankodromom.

Taká je teda dopravná politika starostu Rada Števčíka v bratislavskom Starom meste. Teda úplný opak sľubov. Presne povedané klamstvo v programe.

Opäť z programu Rada Števčíka:

„Do Starého Mesta vrátim čistotu a poriadok

Čistejšie ulice v Starom Meste

Po štyroch rokoch sú staromestské ulice a námestia špinavšie, a to aj napriek, že sa zvýšila daň z nehnuteľnosti. Staromestská samospráva totiž výrazne znížila výdavky na čistenie ulíc, na čo doplatili najmä Staromešťania. Samospráva sa musí dôsledne starať o pravidelné čistenie verejných priestranstiev, chodníkov a ciest. Mestská časť sa musí starať aj o zimnú údržbu chodníkov, ktoré spravuje, a nie pokutovať vlastníkov priľahlých nehnuteľností za neodhrnutý sneh na chodníkoch. S tým súvisí aj častejšie vyprázdňovanie smetných košov. Treba urobiť ich presnú evidenciu a na frekventovaných uliciach nahradiť malé smetné koše väčšími.“

Sľuby starostu o čistote potvrdil pred mesiacom. Pokiaľ jeho predchodcovia zariadili čistenie ulíc Starého mesta v menej ako mesačných intervaloch, tak teraz pred voľbami sme sa dožili po pol roku čistenia chodníkov od burín. Našťastie sa v týchto miestach nenachádza veľa ľudí, ktorí si poriadok nevážia. Z našej ulice zmizol bez náhrady jeden smetný kôš a na ulici nad nami pribudol, kde veľmi chýbal. No nám už asi chýbať nemusí! Ibaže by sme zakaždým vyšľapali po schodoch cca 50 m, aby sme odhodili hoci aj malú drobnosť či exkrementy po psíkovi do koša. Ostatné programy starostu neviem posúdiť. Nedotýkajú sa ma, ale vychádzajúc z týchto dvoch, si o nich myslím svoje – reči, sľuby a fantasmagorie.

Práve preto nemienim voliť Rada Števčíka, ktorému sme pre jeho predchádzajúce pranierovanie v Staromestských novinách verili, že chce naozaj zmeniť život Staromešťanov a ktorý nás sľubmi opil a zvolili sme si ho. Dnes viem, že to bol obrovský omyl. Verím, že jeho v poslednom období mimoriadna predvolebná aktivita na Facebooku a na trhu na Žilinskej, kde sa pomaly pri „ošumele bradatom žobrajúcom starostovi o hlasy“ skoro nikto nezastavoval, zostane tento raz bez volebnej podpory a Rado Števčík v kresle starostu Starého mesta Bratislavy skončí!!! Nechcem totiž ani ja, ani Staromešťania čakať ďalšie štyri roky na to, aby som mal pred domom kde parkovať!

Pavel Jacz

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15, aktualizované: 07:25

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dve vojny?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.