Založ si blog

Adam Valček redaktor SME je špeciálny „investigatívec“.

Vo štvrtok ráno som v aute – v Radiu Expres počul upútavku, že Branislav Závodský sa bude na poludnie rozprávať o vyhrážaní sa Adamovi Valčekovi podnikateľom Marianom Kočnerom. A tak som bol zvedavý, ako sa s tým vysporiada moderátor relácie. Nuž, musím povedať, že na rozdiel od politikov bol v tomto prípade servilný. Bola to síce úvodná , ale krátka časť rozhovoru, bez protiargumentov. Evidentne moderátor spomínanú „výhražnú“ komunikáciu nečítal, tak nemal argumenty. Ale to nie je podstata tohto článku.

Podstatná bola argumentácia vraj investigatívneho redaktora SME Adama Valčeka. Z jeho vyjadrení vyplýva, že aj na hnoj slovenského žurnalizmu na Nový čas (Prečítate si titulky a viete, o čom článok nie je, dokonca som pred týždňom čítal v titulku urážku mŕtveho. Vo svojich 68 rokoch, keď zomrel nebol skúsený, ale iba talentovaný gynekológ!) a ostatný bulvár treba podať na generálnej prokuratúre trestné oznámenie za vyhrážanie. Prečo? Pretože otázky Kočnera Valčekovi boli osobné a citlivé a NEBOLI Z VEREJNE DOSTUPNÝCH ZDROJOV!!!

Tak toto teda znamená v podaní Adama Valčeka investigatívna žurnalistika.!?!? Tento dnes v redakcii SME ekonomický reportér a vedúci oddelenia dátovej žurnalistiky a dovoľte mi zasmiať sa, aj otitulovaný ako investigatívec, sa takto kvalifikoval na amatéra pseudonovinára a advokáti SME, ktorí označili otázky Kočnera za vyhrážky a zosmolili trestné oznámenie, za pseudoprávnikov a za pseudoadvokátov! Pán Adam Valček síce absolvoval štúdium žurnalistiky na FFUK, ale určite nemá potrebné vedomosti novinára a ani sa len nesnažil sa doučiť po absolvovaní fakulty žurnalistiky, čo to žurnalistika a investigatíva znamená, preto si dovolil bohorovne vyhlásiť v Radiu Expres nezmysly! Ani sa nečudujem, keď v SME začal pracovať ako administrátor spotrebiteľskej služby a na to stačí aj základné či stredoškolské vzdelanie. No dnes máme v kurze takýchto pseudoinvestigatívcov, ktorí pracujú iba s informáciami z verejných zdrojov! Aj preto padla SME s čítanosťou na 5 %. Tam stačí hocikoho pasovať do funkcie novinára, ale hlavne stačí, ak má rovnako „jednookový“ pohľad na svet a jednostranný „demokratický“ názor na veci ako vedenie redakcie.

Pán Adam Valček, viete vôbec o najväčšom z investigatívnych počinov novinárov na svete – o afére Watergate, na základe ktorého padol pred štyridsiatimištyrmi rokmi americký prezident Richard Nixon (ak by mu nepotvrdil prezidentskú nedotknuteľnosť jeho následník Gerald Ford, tak by spolu s ďalšími siedmymi zainteresovanými skončil vo väzení)? Budem sa vôbec čudovať, ak vôbec viete, čo to aféra Watergate vôbec bola. A keďže tento škandál poznajú novinári, samozrejme okrem Vás pán Adam Valček, mohli by ste mi zistiť jeden jediný verejne dostupný zdroj, a informáciu, z ktorých dvojica mladých reportérov z Washington Post, Carl Bernstein a Bob Woodward čerpala? Neexistoval ani jeden!!!! Informácie im odovzdával kľúčový anonymný zdroj prezývaný Deep Throat , v preklade Hlboké hrdlo, ktorého nikdy nevideli do tváre, len sa rozprávali spoza stĺpov v garážach. Až v roku 2005 sme sa dozvedeli, že tajným, teda nie verejne dostupným zdrojom bol námestník riaditeľa FBI Mark Felt. A tak nebyť neverejného a tajného zdroja, tak by Watergate nikdy nebol na svete. A podobných prípadov bolo, je a bude na svete ešte veľa. No pseudoinvestigatívec , teda internetový kombinatívec“ „Adam Valček bude vychádzať iba z verejných zdrojov, takže sa jeho články určite neoplatí čítať, lebo všetko nájdeme na internete. Kam to spejeme, keď takíto pseudonovinári sa stávajú známymi novinármi za to, že sa vedia orientovať na internete a vyberú si populárnu tému a kontroverznú osobu. Vo svete to nie sú novinári, ale „helfri“ (rozumej pomocníci , alebo dôležití poskokovia) investigatívnych novinárov, ktorým zháňajú dôkazy a informácie, ktoré nadobudli v diskrétnych rozhovoroch.

Pán Valček, diskrétne rozhovory patria medzi neverejne dostupné, teda tajné informácie, ktoré novinár nemusí odhaliť! Tak to platilo vždy a aj za socializmu, keď ma nútil minister vnútra s vyhrážkami vyhadzovu z televízie prezradiť môj zdroj z jednej kritickej odvysielanej reportáže A tak som mu pripomenul zákon a keďže na mňa začal kričať, tak som mu treskol dverami a odišiel som. A o dva týždne na tlačovke sme sa zase spriaznili. Aj on, aj ja sme to prestrelili a navzájom sme sa ospravedlnili. A opäť to skúšal a tak som mu povedal, že sa to odo mňa nikdy nedozvie. A tým náš spor skončil. A potom po informácie za mnou chodili aj vyšetrovatelia, ktorí mali svoje prípady, ale ja som vedel o nich viac. Ale zdroje som im len naznačil a nie odhalil.

Takže to je tá pravá investigatíva pán Adam Valček, nie to čo robíte Vy. To, že si niekto o Vás zoženie osobné informácie a opýta sa na ne, nie je vyhrážanie sa. Dnes ste už určite pokojný. V deň rozhovoru v Radiu Expres zobrali Mariana Kočnera do väzby (takže minimálne mesiac Vám želám po nociach Sladkovičove (tie sú sladšie, ako sladké) sníčky). Nie však za vyhrážanie sa ! Zaujímavé načasovanie vysielania relácie Radia Expres!

Pavel Jacz

 

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Medveď

V košickej zoo sa Xene narodilo medvieďa Ares

19.04.2024 13:08

Jeho genetická hodnota je mimoriadne cenná pre európsky záchranný program.

izrael, palestína, západný breh jordánu, evakuácia, amona

EÚ po prvý raz uvalila sankcie na izraelských osadníkov pre útoky na Palestínčanov

19.04.2024 13:07, aktualizované: 13:20

Palestínčania chcú, aby Západný breh bol súčasťou ich budúceho štátu.

Rudolf Huliak

SaS podá návrh na odvolanie Huliaka z postu predsedu výboru

19.04.2024 13:00

Hlina tvrdí, že podnet bude musieť byť zaradený na rokovanie a musí byť o ňom rozprava.

Čierny kašeľ / Pertussis /

Na Slovensku od začiatku roka evidujú 390 prípadov čierneho kašľa

19.04.2024 12:21, aktualizované: 14:00

Najvyššia vekovo špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine nularočných osôb.