Založ si blog

Namyslenosť a patent na pravdu Zuzany Kovačičovej Hanzelovej redaktorky STV.

V predchádzajúcom postrehu som spomínal, že na debate Respektu sa zúčastnila aj redaktorka spravodajstva Slovenskej televízie Zuzana Kovačičová Hanzelová. No pozrel som si aj jej rozhovor s moderátorkou Danielou Drtinovou (členkou správnej rady Nadácie Open Society Found Praha). na DVTV zo 7. júna, kde opakovala svoje názory zo spomínanej besedy. Stojí naozaj za to si pozrieť, ako sa „hviezda“ slovenského televízneho priestoru nedokázala vyjadriť k zásadnej otázke, prečo situáciu v spravodajstve prirovnáva k normalizácii a porovnáva to k situácii v českom televíznom spravodajstve ČT, ktorá rozvírila hladinu pred niekoľkými rokmi.

Moderátorka Drtinová jej položila otázku, prečo napísala na facebooku, že v televízii sa začala normalizácia. Jej argument? Pretože vyhodili 4-roch externých editorov, medzi nimi aj Bakovú z televízie. Mimochodom pani Oľga Baková bola ako externistka na pozícii editor a externisti v televízii zarábali a zarábajú vždy viac, ako interní pracovníci a ponúkli jej inú internú pozíciu editora, čo odmietla (Baková moderuje ešte jednu reláciu Silné reči, takže ide o zrušenie jednej pozície a nie o vyhadzov.) Pani Kovačičová Hanzelová nevie a ani nemôže vedieť, čo bola normalizácia, keď tvrdí takéto nezmysly! Len pre informáciu, normalizácia poslala po previerkach po 68-om roku množstvo vzdelaných ľudí za svoj názor a nielen novinárov kúriť do kotolní a k lopate.

Na otázku, či niekto redaktorom spravodajstva STV zasahuje do práce sme počuli odpoveď nie, ale zároveň dodala, keďže vyhodili štyroch kolegov a prijatím jedného redaktora z mečiarovskej éry nemôžu garantovať, že správy budú niečo, pod čo sa budú môcť podpísať. A tak sa chcem opýtať, nechce byť madam Kovačičová Hanzelová šéfkou spravodajstva? Nuž, to by bola tragédia, keď považuje, ako povedala Denník N za seriózne noviny!!! Takých máme množstvo. Určite tým, podľa jej názorov myslela SME, Aktuality.sk, Týždeň a ďalšie rovnako pôsobiace média. Serióznosť a objektivita tejto dámy je naozaj o čudných hodnotách. A tak rozmýšľam, prečo by seriózne noviny, ako hodnotila Denník N mali čítanosť iba 2,2 % a známa značka SME klesla iba na 5 %? Ak má táto redaktorka takýto názor, tak je jej verejnoprávnosť, teda objektivita len obrovskou minoritou v názoroch ľudí tejto republiky a napriek tomu si nárokuje na právo pravdy a objektívnosť!

Rozmýšľam ,v akom podniku či spoločnosti nerozhodujú majitelia či vrchní šéfovia o svojich vedúcich úsekov, ale zamestnanci o svojich šéfoch. A z úst Kovačičovej Hanzelovej vyšlo, že chcú výberové konanie na šéfa spravodajstva a chcú byť na ňom prítomní. Ďalej povedala, že im nevyhovuje vedenie, ktoré je nekompetentné a pokiaľ ho generálny riaditeľ neodvolá, tak oni odídu, pretože nebudú riskovať reputáciu. No pani Kovačičová Hanzelová svoju reputáciu u triezvej väčšiny stratila svojím politikárčením a zaujatosťou v reportážach z politiky a teda presadzovaním už spomínaného minoritného názoru. Takže by si mala otvoriť oči dokorán a prijímať aj iné názory. Ja totiž netvrdím, že výber generálneho riaditeľa hovorcov vlády dať za šéfov spravodajstva STV bolo dobré riešenie, ale ak sa to pani Kovačičovej Hanzelovej. nepáči, má so spomínanými názormi otvorenú cestu do spomínaných „serióznych“ denníkov.

Zaujala ma aj veta z besedy, že si o sebe táto redaktorka myslí, že je veľmi dobrá (sebavedomosť jej teda nechýba) a že bez 12-tich redaktorov spravodajstvo STV už nebude kvalitné spravodajstvo! Citujem: „Som presvedčená, že naším odchodom nebude televízia vysielať kvalitné správy“! Nuž, každý je nahraditeľný pani Kovačičová Hanzelová a spravodajstvo nie je len o 12-tich redaktoroch. Pracoval som v spravodajstve ČST a STV vyše dvanásť rokov a viem, čo je to profesionalita tejto práce a vyše ďalších 20 rokov som robil spravodajskú publicistiku, takže mám svoj názor aj na kvalitu vašej práce. Nevravím, že ste zlou redaktorkou, ale skôr krása a pohotovosť z Vás urobila hviezdu, ako skutočne špičkové kvality. Ale spomínané atribúty nie sú z komplexnej stránky všetko. Spomeniem aspoň vašu dikciu, ktorá je síce ľúbivá vyhovujúca komerčným televíziám, ale nie je ideálna. Hodiny javiskovej reči na VŠMU by Vám rozhodne pomohli, A rovnako aj v dramaturgii príspevkov a výbere faktov máte rezervy, kombinácie slova a obrazu nezvládate špičkovo, rovnako ako v gramatike slovenského jazyka robíte chyby. Politikárčenie nespomínam, to vedia všetci, čo sa tomu rozumejú.

Neprípustným zasahovaním nazvala redaktorka aj zrušenie programu Reportéri. Bola to nezáživná a profesionálne slabá relácia. V takej podobe nemala čo hľadať na verejnoprávnej obrazovke. Treba ju prerobiť a personálne obsadiť profesionálmi. Pani redaktorka, o tom čo je neprípustné, alebo prípustné nerozhodujete Vy, ako radový pešiak, ale vedenie televízie. Nie Vy ste zodpovedná za chod televízie, ale vedenie, takže, ak budete raz Vy generálnou riaditeľkou, rozhodovať budete Vy! A určite zatočíte s takými redaktormi, ktorí chodia po všelijakých debatách a nadávajú na vedenie a manažment, ako to robíte práve Vy.

No a čerešnička na torte bola vetička. Máme nového programového riaditeľa, ktorý chodí do konšpiračného rádia Slobodný vysielač. A tak sa pýtam, či účasť Zuzany Kovačičovej Hanzelovej na skoro dvojhodinovej jednostranne zameranej besede týždenníka Respekt v Brne spolu s Martinom M. Šmečkom  bývalým šéfredaktorom Respektu a dnes šéfom redakčnej rady seriózneho Dennika N (podľa Kovačičovej Hanzelovej) a organizátorkou protestov Za slušné Slovensko mladučkou ňou Sedlákovou bolo niečo iné? Určite nie. Bola to prostoduchá propaganda jedného názoru bez oponovania! Teda presný názorový protipól Slobodného vysielača, kde iné názory, na rozdiel od besied Bakalovho Respektu zaznieva. To znamená, že iný názor a iné zameranie nezlúčiteľné s názormi menšiny a názorom pani Kovačičová Hanzelová, je normalizácia, nekompetentnosť, neprípustné zasahovanie a konšpirácia? A to, že spomenula, že vyváženosť spravodajstva je jeho vykastrovanie je svätá pravda? Toto mi naozaj pripomína socializmus, kde komunistická strana nepripúšťala iný, ako svoj názor. Naivita, jediný názor, politické ovplyvňovanie , určovanie, čo do vysielania môže a nemôže ísť a tvrdohlavosť naozaj do verejnoprávnosti nezapadajú, takže bolo by vhodné, aby sa „hviezda“  čím skôr porúčala z verejnoprávnej obrazovky. Nepatrí tam. Televízia prežila aj podstatne horšie zemetrasenie v podaní vtedajšieho „manažéra roka“ Richarda Rybníčka, ktorý profesionálne a profesne zničil Slovenskú televíziu a výsledok tejto čistky je aj to, že sa dostali k otvoreným dverám aj takí nevycválanci, ako aj redaktorka Zuzana Kovačičová Hanzelová, ktorí sa nemali od koho učiť a vymysleli si vlastnú cestu s jednostranným a „super pravdivým“ názorom a pri jeho zmene by to bolo pre nich reputačné riziko!

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.