Založ si blog

Naučte sa vodníctvu – odkazujú nám pán primátor Bratislavy a páni starostovia mestských častí.

Keď som bol malý chlapec, každú jar najmä počas sobôt a nedieľ sme sa pozerali na špeciálne cisternové autá (volali sme ich hovnocuce) a ich obsluhu, ako čistili kanálové vpuste. Bola to pre nás zábava a zaujímavé pozorovanie. Jeden chlap v predstihu otváral s krompáčom vpuste a potom prišiel hovnocuc s hrubou hadicou a dvaja chlapi ňou začali vysávať nánosy, ktoré sa stihli usadiť za rok. Vtedajší šéfovia mesta, technických služieb a vodární vedeli, že všetky vpuste musia byť pred letom čisté, aby pri búrkach voda nenarobila škody a pekne odtekala a po veľkých búrkach čistili kanáloví vpuste opäť. Samozrejme, že technické služby v spolupráci s vodárňami každoročne kontrolovali a čistili sieť odvodových kanálov. A búrok bolo počas leta neúrekom a nie takých amatérskych, ako bola predvčerom.
Aj keď predvčerajšia búrka bola silnejšia, taká v Bratislave vďaka každoročným čisteniam kanálových vpustí za bývalého režimu nezanechala, okrem niekde na ceste pod kopcami nahromadenej zeminy a kamenia, žiadne škody. Ale to, čo spôsobila predvčerom obyčajná búrka (včera to komentovala aj v tv meteorologička Miriam Jarošová, že to nebola nejaká extrémna , ale celkom normálna búrka 35 – 50 ml/m2 za hodinu) a takých bolo a ešte aj bude. To, čo narobila v Ružinove, Starom meste, či na Račianskej a k tomu plno zatopených pivníc v Starom meste, sa nedá inak nazvať, ako nezodpovednosť primátora a starostov zatopených častí. Celkový bordel v tomto odvetví majú na starosti práve oni. Pretože nezabezpečili prostredníctvom firiem čistenie kanálového odvodňovacieho systému!!! Preto by som im spolu so zodpovednými dal nahradiť všetky škody a aj 350 výjazdov bratislavských hasičov.
Zaujímavo a super výhovorkovo sa k tomu vyjadril hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti Ján Pálffy. Povedal, že sa vpuste upchali vďaka búrke a množstvu vody, ktorá naplavila do otvorov nánosy zeminy. Vinu hodil na správcov komunikácii a ciest, ktorí sa, ako vlastníci kanálových vpustí a ich správcovia, majú o ne starať. Začínam uvažovať, prečo vlastne vodárňam platíme aj stočné za odvádzanie dažďovej vody, keď to má robiť majiteľ kanálových vpustí a teda správca komunikácie. To znamená, že nás vodárne okrádajú a majú zisk za nič!
Nikdy som nepočul, že by silná búrka zatopila Ružinovskú nemocnicu, ministerstvo vnútra sídliace vedľa Dunaja a mnoho ďalších objektov v hlavnom meste. V prípade nemocnice bez výťahov, ktoré voda odstavila, ide o vážne ohrozenie zdravia pacientov, čo je na trestné oznámenie! Veď to je doslova a do písmena hrubá nezodpovednosť! Vyhovárať sa na nedostatok financií je naozaj nehoráznosť prvého stupňa. Radšej ich budeme a oveľa viac míňať na odstraňovanie škôd, ako na preventívne každoročné čistenie kanalizačnej siete. Ešte počas predchádzajúceho riaditeľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti som počul, ako každoročne čistia vpuste a tam, kde som počas môjho detstva videl každý rok hovnocuc, nečistili vpuste možno 10 -15 rokov. Dôkaz toho je vpusť na Vlčkovej ulici pri Puškinových schodoch. Upchala ju zemina a aj pri najmenšom daždi sa vďaka ležiacemu betónovému policajtovi, ktorý bráni odtekaniu vody, vytvára veľká mláka.
Preto odporúčam všetkým občanom, spoločenstvám a správcom, ale i Ružinovskej nemocnici, a ďalším inštitúciám a firmám, ale aj motoristom, ktorým voda vďaka neodtekaniu spôsobila škodu, aby zažalovali Magistrát hlavného mesta Bratislavy a Obecné úrady, a ich volených šéfov, aby im škody nahradili. Veď predsa platíme dane a tie sa majú vyčleniť na nevyhnutné výdavky a ostatné. Ale v tomto prípade to bolo asi celkom inak. Ale vyhovárať sa na silnú búrku, je v tomto prípade primitívne a scestné aspoň pre tých, ktorí už čosi prežili. Mladí – neskúsení spapkajú reči o tom, že to tak má byť a všetky vpuste upchali nánosy vďaka búrke aj na rovine v Starom meste, Ružinove i Račianskej, aj s ostatnou prílohou! Chtiac – nechtiac chcú mať z nás páni Bratislavy vodníkov. Pekné to vyhliadky!

Pavel Jacz

INZERÁT: Zháňam pre Lojzka Hlinu 10 oviec a 10 krásnych žien. Zn. Využitie času.

20.04.2024

Keď sa človek nudí, tak zväčša niečo nové vymyslí. Géniovia objavia nový vedecký jav či súvislosť a hlupáci sprosté chujády. Predpokladá to však aj používanie nejakej narkománie, ktorú študentom odporúčal podpredseda Progresívneho Slovenska Truban. Vtedy nám mozog podľa Trubana pracuje nad mieru normálneho rozmýšľania a dokáže výnimočné veci. A tak sa [...]

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

Most v Poprade

V Poprade hrozí, že skolabuje doprava. Pomôcť má bezplatná jazda po diaľnici okolo mesta

25.04.2024 12:45

Je to problém, ktorý trápi vodičov v Poprade už roky. Štvorprúdovka vedúca z centra mesta do Kežmarku sa pod železničným mostom zužuje do dvoch pruhov.

polícia

Opitý vodič zdemoloval tri autá, nafúkal takmer 2,7 promile

25.04.2024 12:19

Škodu na vozidlách predbežne vyčíslili na približne 4 200 eur.

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.