Založ si blog

Už 28 rokov často počúvame v mainstreame tendenčné klamstvá

Každý rok si pripomíname nežnú revolúciu a k nej hodnotiace materiály, ako bolo. Bol som priamo pri zrode 16. novembra a bezo mňa by ste obrázky v televíziách zo 16. novembra 1989 a následných dní asi nevideli. A tak mám čo k tomu povedať. Aj pred revolúciou som kritizoval nešváry a ako redaktor Televíznych novín a nestraník som nikdy neskĺzol ku klamstvu a prekrúcaniu faktov. Neinklinoval som k strane, ale k dobru. Preto som dnes rozčarovaný nad klamstvami, ktoré počúvam o socializme, ako o strašiaku. Nebol to síce dobrý systém, ale určite boli ľudia čestnejší ako dnes, keď im súčasný systém dovolí beztrestne kradnúť, podvádzať, tunelovať, špekulovať atď.

Naposledy som klamstvá počul v sobotu a to v reportáži Mareka Gudiaka v Televíznych novinách v Markíze o obchodoch v socializme. Spovedaný Marcel Juck riaditeľ Múzea obchodu, nás zasvätil do toho, že boli iba dva nealkoholické nápoje – žltá a červená malinovka a k nim pribudla neskôr aj sivá. Klamstvo! Ovocných malinoviek síce nebolo veľa, ale bola tu vinea, kofola a jej napodobeniny, tonic, pomarančová mirinda a coca cola, džúsy a ešte ďalšie. Aj ja som chodil niekedy kupovať ovocné malinovky do Maďarska, kde bol väčší sortiment. Je pravda, že keď bolo v lete 30 stupňov Celzia, tak ste museli zháňať pivo,minerálky a iné nealká po viacerých obchodoch, ale dostali ste ich. Nerozumiem však jednému, pramene vtedy, aj dnes vyvierajú rovnako. A vtedy v lete minerálky len v sklenných fľašiach v každom obchode s potravinami neboli a dnes sú!

Ďalšie klamstvo, ktoré pán Juck povedal je to, že ste prišli nakupovať do potravín a odchádzali ste s prázdnym košíkom, lebo nebolo čo kúpiť a nebolo za čo nakúpiť. Aj vďaka tomu, že bolo si čo a za čo nakúpiť a ľudia nehladovali, socializmus vydržal tak dlho. Niektoré tovary, o ktoré bol záujem boli podpultové. Sám som v reportážach takýchto obchodníkov odhaľoval. Nebol síce taký sortiment, ale potraviny boli kvalitné, pretože československé normy, boli jedny z najprísnejších. Dnes je síce sortiment mnohonásobne širší, ale počet šmejdových produktov, sme v socializme nepoznali. Dnes ich máte 70-80% v regáloch potravín! Teda rozširili sme sortiment, ale o čo, o aké chemické svinstvá? Len si porovnajte párky spred nežnej a dnes, a tomu zodpovedajúcemu množstvu rakovín a srdcových úmrtí!

Viem, že chlieb a pečivo ste v sobotu po 10-tej hodine vždy nedostali, ale obchody zatvárali o 12-tej a otvorili až v pondelok. A tak sa pozrite dnes do obchodov na dedinách a do tých potravín, ktoré v sobotu zatvoria a otvoria až v pondelok a rovnako tam nenájdete po 10-tej hodine pečivo. Navštívte napríklad Šaštín v sobotu a ak si kúpite čerstvé kura, navrhnem vás na štátne vyznamenanie. Dostanete iba mrazené. Veď do pondelka by sa pokazilo a rovnako by aj rohlíky vyschli.

No a kliniec zabil pán redaktor Gudiak. Z múzea ukázal dve veľké mechanické pokladne, jednu s kľukou na boku a jeho komentár ? V socializme sme nepoznali čiarový kód. Mohol aj spomenúť, že neboli mobilné telefóny, tablety, laptopy, internet, satelitný, či káblový príjem signálu, či v autách neboli navigácia, airbagy, ESC a ďalšie systémy, neboli ani LCD televízory, HD vysielanie ani samočinné vysávače a bolo by to také isté klamstvo! Takže som vyrozumel, že všetko, čo je staré nemoderné je komunistické!

Škoda, že si túto reportáž nepozrel nejaký starší kolega redaktora, určite by mu povedal svoje!!!

Rozmýšľam aj nad hodnoteniami niektorých politikov a ich vyjadrení o socializme ako o zločinnom režime, ktorý za 42 rokov popravil 456 ľudí. Nikto však nespomenie trojročný „“demokratický režim“ za prezidentovania Beneša, ktorý popravil 738 odporcov režimu, z toho 66 žien medzi nimi dokonca dve príbuzné Milady Horákovej ( Máriu Královú a Júliu Horákovú obesili na prelome rokov 1945-46 v priebehu troch mesiacov v Pankáckej väznici) a aj sedem novinárov, ktorí kritizovali parlamentnú demokraciu teda režim Edvarda Beneša a tak nemali šancu na prežitie! Popravu totiž vykonali dve hodiny po vynesení rozsudku! A parlamentnú demokraciu máme aj dnes, ale časy sú iné, rovnako aj časy v socializme boli iné. Za Gottwalda a Zápotockého kruté a za Novotného a najmä Husáka, ktorý bol československým prezidentským rekordérom v udeľovaní milostí mierne. Takže ľudia „nepapkajte“ všetko, čo vám dnes povedia v mainsteamových médiách! Veľmi často klamú a niekedy viac ako v socializme!

 

Pavel Jacz

 

Pani ministerka Šimkovičová oddeľte prosím Slovenský rozhlas od Slovenskej televízie.

05.04.2024

Začnem z celkom inej strany. Mnohí z vás určite videli film Vtedy na západe. Niektorí aj viac krát. Čo sa týka spracovania audiovizuálnej tvorby ho považujem za jedno z najlepších filmových diel. Je to vysoká škola audiovizuálneho spracovania. Správne obrazovo-zvukové dielo informuje 70-timi percentami obrazom a 30 percent zostáva na reč, ruchy a hudbu. A film Vtedy na [...]

Ako ma televízie TA3, JOJ24 a RTVS24 hlboko sklamali.

28.03.2024

Prvá slovenská spravodajská televízia TA3 začala vysielať 11.septembra 2001 a celý deň sa venovala najväčšiemu teroristickému útoku v USA, ktorý v predstihu pred plánovaným začiatkom odštartoval vysielanie TA3. Potom prišli ďalšie tragédie a teroristické útoky a TA3 tak, ako aj všetky ostatné spravodajské televízie vo svete, po celý deň vysielala aktuálne správy z [...]

„Geniálne či genitálne“ progresívne výroky progresívcov Štefunka a Korčoka. Hotový úžas! ! !

15.03.2024

Po ťažkompádnom rozhýbaní sa začínajú v debatných reláciách prezentovať predstavitelia najsilnejšej opozičnej strany PS. Je vlastne šťastím, že sa nepotvrdili výsledky asi dobre zaplatených volebných exitpolov, lebo by to tu vyzeralo tak, ako v predchádzajúcom volebnom období. Možno ešte horšie. Počuli sme od volieb už mnoho slovných perličiek z úst „elity“ [...]

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Russia Ukraine War

ONLINE: Trump: Prežitie Ukrajiny je dôležité aj pre USA. Hýb sa Európa, daj viac peňazí

19.04.2024 06:15

Prežitie Ukrajiny v súčasnej vojne proti Rusku je dôležité tak pre Európu, ako aj pre Spojené štáty, uviedol americký exprezident Donald Trump.

Ukrajina

Ukrajina aj Izrael. Zvládla by EÚ dva konflikty?

19.04.2024 06:00

Pre Ukrajinu hľadajú protivzdušnú obranu, na Blízkom východe chcú zabrániť stupňovaniu napätia. Na tom sa zhodli lídri krajín EÚ.

Fokker3128

Kiska lietal špeciálom do Popradu, Pellegrini na operu. Hodina letu stojí tisíce, aké sú pravidlá využívania vládnej flotily?

19.04.2024 06:00

Cestovanie kamkoľvek, bez udania dôvodu a zadarmo, účet totiž platí štátna kasa